Ester Geboortekaartje naam Ester m2

Betekenis Ester

Verbergen (uit de Hebreeuwse wortel s-t-r,), Ster, Lieflijke Jonkvrouw (van het Perzische ستاره setareh), Mirte (van Hadassah)
Meer informatie

Geslacht

Ester wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ester is Hebreeuws

Ester is afgeleid van de naam Esther

Naamsopbouw

Ester is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (s, t, r).

Populariteit van de naam Ester

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ester in 1974. De naam Ester is in 1974 in populariteit gestegen.

 • Ester is 177x gegeven als voornaam in 1974

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ester

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ester is een mooie lieflijke meisjesnaam. De naam Ester is een variant van de klassieke naam Esther. De naam Esther omarmt vele grote facetten van vrouwelijkheid en is een opwindende naam om moed en kracht op te wekken voor iedereen die het draagt. Esther ook een Bijbelse persoon en de naam van een Bijbelboek. Esther is een grote verdienste binnen de Hebreeuwse bijbel. De naam is het titulaire figuur van het Boek van Esther, en de daden van deze ongelooflijke heldin zijn substantieel. In het Oude Testament was Esther, oorspronkelijk Hadassah genaamd, de gevangengenomen Joodse vrouw van de koning van Perzië die haar leven riskeerde om haar verbannen volk te redden van vernietiging. Dit verhaal wordt door joden gevierd op de feestdag van Poerim, zodat het traditioneel rond die tijd aan meisjes wordt gegeven. Gevormd als een methode om zich te verbergen, wordt aangenomen dat Esther is gesmeed uit de Hebreeuwse wortel s-t-r, wat "verbergen" betekent, verwijzend naar de verborgen identiteit van de Perzische koningin. Ook wordt dus wel verband gelegd met het Hebreeuwse werkwoord str dat "verbergen" betekent, de naam zou dan iets als "verborgen" of "ik zal mij verbergen" kunnen betekenen. Ester, dus zonder h, is de authentieke Slavische versie van een oudtestamentische naam die wordt herontdekt. Voor de Hebreeuwse naam Esther zijn meerdere verklaringen gegeven. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Perzische ستاره setareh, en betekent dan "een ster". Esther Esther wordt ook in verband gebracht wordt met Perzisch Isjitar 'ster, lieflijke jonkvrouw'. Esther wordt echter meestal herleid tot de Oud-Perzische stāra, wat ook 'ster' betekent, wat de naam in overeenstemming brengt met de godin Ishtar uit het Nabije Oosten. Grotendeels geassocieerd met de planeet Venus en de achtpuntige ster, heerst Ishtar over liefde, schoonheid, gerechtigheid en vruchtbaarheid. Je zou kunnen denken dat Ester de Nederlandse variant is van de naam Esther, maar in Nederland en België kiezen ouders vaker voor Esther. Daarmee is Ester dus wel meer speciaal. De naam Ester komt ook regelmatig voor in Italië, Brazilië en Spanje. En ook wel in Scandinavische landen. Bekende vrouwen met deze naam vind je overal op de wereld. Ester Renay Dean is een bekende Amerikaanse zangeres, Ester Boserup een bekende Deense econome. In Nederland kennen we onder meer atlete Ester Goossens en roeister Ester Workel. En in België kennen we zangeres La Estrella, echte naam Ester Mathilde Lambrechts. Verdere leuke weetjes over Ester: Taäniet Ester, het vasten van Est(h)er, is een van de joodse vastendagen. Ester is ook een plaats in Alaska. Parade de Ester is een schattig plaatsje in Portugal. En Ester is een echt scheikundige term. Esters vormen een klasse van organische verbindingen, die ontstaan door de reactie van een zuur met een alcohol of een sacharide.

Beroemdheden met de naam Ester

La Estrella
Zangeres

La Esterella, geboren als Ester Mathilde Lambrechts (Antwerpen, 7 mei 1919 - aldaar, 11 april 2011), was een Belgisch zangeres. Ze was vooral bekend van haar klassieker Oh Lieve Vrouwe Toren. Kenmerkend was haar zware stem (ze was een contra-alt) waardoor ze ook weleens de Belgische Zarah Leander werd genoemd. La Esterella was de eerste echt Vlaamse zangeres die internationaal succes boekte.

Ester Workel
Roeister

Ester Workel (Haaksbergen, 18 maart 1975) is een Nederlands roeister. Ze vertegenwoordigde Nederland tweemaal op de Olympische Spelen als stuurvrouw op het roeionderdeel acht met stuurvrouw. Op de spelen van 2004 behaalde zij met de vrouwenacht een bronzen medaille. Vier jaar later op de Olympische Spelen van Peking vertegenwoordigde ze Nederland voor de tweede maal deel bij de vrouwenacht. Daar won ze zilver. Ze woont in Oosterbeek en is lid van de Amsterdamse roeivereniging A.R.V. Willem III.

Ester Naomi Perquin
Dichteres

Ester Naomi Perquin [uitspraak: Perkwien] (Utrecht, 16 januari 1980)[1] is een Nederlandse dichteres.[

Ester Goossens
Atlete

Ester Goossens (Amsterdam, 21 februari 1972) is een voormalige Nederlandse atlete. Zij blonk uit op de 400 m, 800 m en 400 m horden. Op deze nummers behaalde zij in de jaren negentig van de 20e eeuw talloze nationale seniorentitels en deed zij ook internationaal van zich spreken.

Rina Franchetti
Actrice

Rina Franchetti, geboren als Ester Girgenti was een Italiaanse actrice. Tussen 1932 en 1990 speelde ze rollen in ruim 50 speelfilms.

Ester Aparecida dos Santos
Voetbalster

Ester Aparecida dos Santos, beter bekend als Ester, is een Braziliaanse oud-voetballer. Ze speelde als "volante" voor clubs als Chelsea van de Engelse FA WSL en BV Cloppenburg van de Duitse Frauen-Bundesliga.

Ester Boserup
Wetenschapper

Ester Boserup, geboren Børgesen was een Deens econoom en demograaf die zich specialiseerde in economische en agrarische ontwikkeling. Ze werkte onder meer voor de Verenigde Naties en andere internationale organisaties.

Ester Mägi
Componiste

Ester Mägi was een Estisch componiste. Zij gold in eigen land als de First lady of Estonian music, maar stond daarbuiten in de schaduw van haar landgenoten Arvo Pärt en Erkki-Sven Tüür.

Ester Expósito
Actrice

Ester Expósito is een Spaanse actrice en model. Ze werd bekend door de rol van Carla Rosón Caleruega te spelen in de Spaanse serie Elite, die uitgezonden werd op Netflix.

Boeken met de naam Ester

Ester Belichting van het bijbelboek
Auteur: Kristin de Troyer

Ester slaagt erin koningin te worden in plaats van Wasti, die bij de koning in ongenade was gevallen. Via Mordekai, de oom van haar vader, komt zij te weten dat een aanslag op de koning wordt beraamd. Ze brengt de koning hiervan op de hoogte. Als de jood Mordekai niet wil knielen voor de hoogwaardigheidsbekleder Haman, zorgt deze ervoor dat de koning hem de macht over de joden geeft. Vanaf dat moment begint een jodenvervolging. Na enkele schuchtere stapjes besluit koningin Ester echter voor het joodse volk in de bres te springen. Waarom en hoe ze dat doet, wie haar aanspoort, en hoe ze precies in deze situatie verzeilt raakte, wordt in het boek Esther in detail beschreven.

Natuurfenomenen

Esters vormen een klasse van organische verbindingen, die ontstaan door de reactie van een zuur met een alcohol of een sacharide.

Geografie met de naam Ester

Plaats: Parade de Ester

Parada de Ester is een plaats (freguesia) in de Portugese gemeente Castro Daire. Parada de Ester telt ongeveer 750 inwoners.

Plaats: Ester (Alaska)

Ester is een plaats in de Amerikaanse staat Alaska en valt bestuurlijk gezien onder Fairbanks North Star Borough. Ester kent ongeveer 1.700 inwoners.

Kunst met de naam Ester

Schilderij: Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther (1662)

Het schilderij Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther is een van de weinige werken van Rembrandt van Rijn waarvan alle eigenaren bekend zijn. De herkomst kan worden teruggevoerd tot 1662, twee jaar na zijn voltooiing. Het onderwerp is een episode van het Boek van Ester (Hebreeuwse Bijbel): hoofdstukken 5, 6 en 7. Ester legt aan haar echtgenoot koning Ahasveros de geslepen plannen uit van Haman. Haman, zijn raadgever, heeft een voorstel ingediend om de volledige gemeenschap van Joden te vernietigen. Het dramatische conflict tussen de drie personen wordt uitgedrukt door hun beheerste maar welsprekende gebaren. De scène heeft een gespannen sfeer en is gevuld met achterdocht. Ester is stralend, alsof haar jurk is afgezet met een lange rij kostbare edelstenen. Ahasveros slaat met zijn scepter op tafel. Haman wordt ondergedompeld in de schaduw en staart in zijn beker wijn. Rembrandt bereikt grote diepte in het weergeven van het innerlijke leven van zijn karakters. In het jodendom is Haman een van de "slechteriken", en Rembrandt laat dat op dit schilderij beeldend zien. De overwinning van Ester op Haman wordt nog steeds gevierd in het Poerimfeest.

Namen die lijken op Ester

Aster   -   Esther

Hoe spel ik de naam Ester?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • S Santiago
 • T Tripoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • S Samira
 • T Tamara
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • S Sierra
 • T Tango
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Ester met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter s
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Ester in braille

e
s
t
e
r

Zo sein je Ester in morsecode

·
· · ·
·
· — ·

Zo sein je Ester met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter s
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ester bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een E

Top 10 meisjesnamen met 5 letters