Joshua Geboortekaartje naam Joshua j2

Betekenis Joshua

God is mijn redder
Meer informatie

Geslacht

Joshua wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Joshua is Hebreeuws

Naamsopbouw

Joshua is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, u, a) en 3 medeklinkers (j, s, h).

Populariteit van de naam Joshua

Joshua is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Joshua tussen 1996 en 2023. De naam Joshua is minder populair geworden.

 • Joshua is 131x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Joshua

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Joshua is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent: 'God of Jahweh is redder.' Joshua komt van het Hebreeuwse woord 'Jozua', wat 'Jahweh is redder' betekent. De oorspronkelijke vorm van Joshua is: 'Hoshea', wat geleidelijk werd veranderd in 'Jehoshua' en 'Jozua'. Er wordt gezegd dat 'Jezus' de Griekse vorm van Joshua is. Jozua of Jehosjoe'a (Hebreeuws: יְהוֹשֻׁעַ jəhôšua‛ en יֵשׁוּעַ ješûa‘, "JHWH (is) redder / redding / hulp") was volgens de Hebreeuwse Bijbel de opvolger van Mozes als leider van de Israëlieten. Het Bijbelboek Jozua is naar hem genoemd. Jozua was de zoon van Nun, uit de stam van Efraïm en werd geboren in het Oude Egypte voor de uittocht uit Egypte. Jozua was de dienaar en assistent van Mozes, die hem hernoemde van zijn oorspronkelijke naam Hosea tot Jozua. Hij voerde het leger aan in de slag tegen de Amalekieten en was een van de twaalf spionnen die door Mozes naar Kanaän werden gestuurd. Na de dood van Mozes werd Jozua de leider van de Israëlieten en had hij een centrale rol bij de verovering en verdeling van het land. Zoals Mozes met zijn toekenning van instructies de leefomstandigheden van de Israëlieten had bepaald, zo verschafte Jozua met de inname en verdeling van het land de basis voor het verdere leven van het volk. De naam Joshua neemt vooral in de laatste jaren flink toe in populariteit. Rond de jaren zeventig begon de naam in Nederland iets vaker voor te komen. Ook in de Bijbel komst Joshua voor. Hierin was hij de assistent van Mozes en uiteindelijk, na het overlijden van Mozes, de leider van de Israëlische stammen. Afgeleide voornamen zijn: Joshua, Jozias en Jozka. Joshua's zacht klinkende midden en klinkereinde maken het een van de nieuwe zachte jongensnamen, die zich voegen bij de bijbelse broers Noah en Asher. Als je van Joshua houdt, maar iets meer onderscheidends wilt, kun je Josiah of Jasper overwegen. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Joshua Reynolds (schilder) en Joshhua Groban (acteur). In Nederland kennen we onder meer de voetballer Joshua Zirkzee en muzikant Joshua Nolet.

Beroemdheden met de naam Joshua

Josh Homme
Muzikant

Joshua Michael (Josh) Homme ([dʒɔːʃ ˈhɒmi]?[1] (Joshua Tree, 17 mei 1973) is een Amerikaanse zanger, songwriter, muzikant, producer en acteur. Hij is een van de oprichters van de rockband Queens of the Stone Age waarin hij zingt, gitaar speelt en soms ook piano, drum en basgitaar.

Josh Groban
Zanger

Joshua Winslow Groban is een Amerikaanse zanger van lichte populaire en klassieke muziek, daarnaast is hij ook acteur.

Joshua Brenet
Voetballer

Joshua Brenet (Kerkrade, 20 maart 1994) is een Nederlands voetballer die doorgaans als vleugelverdediger speelt. Brenet debuteerde in 2016 in het Nederlands voetbalelftal. Op 31 januari 2022 tekende hij een contract tot het einde van het seizoen bij FC Twente. Brenet kwam transfervrij over van TSG Hoffenheim.

Joshua Kimmich
Voetballer

Joshua Walter Kimmich (Rottweil, 8 februari 1995) is een Duits voetballer die doorgaans als rechtsback of middenvelder speelt. Hij verruilde RB Leipzig in juli 2015 voor Bayern München, dat circa €7.000.000,- voor hem betaalde.

Joshua Zirkzee
Voetballer

Joshua Orobosa Zirkzee (Schiedam, 22 mei 2001) is een Nederlands profvoetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij stroomde in 2019 door vanuit de jeugd van Bayern München.[1] Begin augustus 2021 bereikte RSC Anderlecht een overeenkomst met Bayern München om Zirkzee te huren voor een seizoen

Joshua Nolet
Muzikant

Joshua Nolet (Lissabon, 12 april 1988[1]) is een Nederlands zanger. Hij werd bekend met de band Chef'Special, waar hij sinds 2008 de voorman van is.

Muziek met de naam Joshua

Joshua Tree
Artiest: U2

The Joshua Tree is het vijfde studioalbum van de Ierse rockband U2, dat verscheen in 1987. Het album is beïnvloed door blues, folk, gospel en de fascinatie van de bandleden voor Amerika. Brian Eno en Daniel Lanois produceerden de plaat.

Films met de naam Joshua

Joshua (2007)

Brad en Abby Cairn zijn de perfecte ouders die een perfect leventje leiden in hun perfecte appartementje in Manhattan. Dit leventje begint echter scheuren te vertonen als zij hun tweede kindje krijgen. Hun eerste zoon Joshua van 9 jaar blijkt namelijk niet alleen een wonderkind te zijn in de positieve zin van het woord, maar blijkt het ook vervelend te vinden dat ie de aandacht nu met een broertje of zusje moet delen.

Joshua

Joshua is een psychologische thriller uit 2007 onder regie van George Ratliff, die het verhaal samen met David Gilbert schreef. De film over een bijzonder begaafd, maar geestelijk gestoord jongetje won onder meer de Cinematografie-prijs op het Sundance Film Festival.

Natuurfenomenen

Het Joshua Tree National Park is een nationaal park in het zuiden van de staat Californië in de Verenigde Staten, ten oosten van het gebied tussen Los Angeles en San Diego (ten noorden van Palm Springs). De afmetingen zijn ongeveer 100 km van oost naar west, en 50 km van noord naar zuid. Het park wordt gekenmerkt door twee totaal verschillende woestijnlandschappen: De lage Colorado Desert in het zuidoosten (hier groeien natuurlijke tuinen met onder andere Opuntia en struikgewassen) en de hoger gelegen, vochtigere en iets koelere Mojave Desert. Dat is het gebied waar "Joshua trees" (Yucca brevifolia) groeien, een plantensoort uit het geslacht Yucca, waar het park zijn naam aan dankt.

Geografie met de naam Joshua

Stad: Joshua

Joshua is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Texas, en valt bestuurlijk gezien onder Johnson County.

Namen die lijken op Joshua

Josh

Hoe spel ik de naam Joshua?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • S Santiago
 • H Havanna
 • U Uppsala
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • S Samira
 • H Hidde
 • U Ursula
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • S Sierra
 • H Hotel
 • U Uniform
 • A Alfa

Zo spel je Joshua met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter h
gebarentaal letter u
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Joshua in braille

j
o
s
h
u
a

Zo sein je Joshua in morsecode

· — — —
— — —
· · ·
· · · ·
· · —
· —

Zo sein je Joshua met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter h
nautische vlag letter u
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Joshua bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 6 letters