Fergus Geboortekaartje naam Fergus j2

Betekenis Fergus

Krachtige, machtige man (afgeleid van het Gaelische woord 'Fearghas', dat samengesteld is uit de elementen fear 'man' en gus 'kracht, sterkte' of 'keuze')
Meer informatie

Geslacht

Fergus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Fergus is Schots

Naamsopbouw

Fergus is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, u) en 4 medeklinkers (f, r, g, s).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Fergus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Fergus is een Ierse en Schotse naam, afgeleid van het Gaelische woord 'Fearghas', dat samengesteld is uit de elementen fear 'man' en gus 'kracht, sterkte' of 'keuze'. Fergus is de naam van verschillende Keltische volksheiligen. In de Keltische overlevering was Fergus het ideaal van mannelijke moed; Fergus is een charmante, enigszins eigenzinnige Schotse en Ierse favoriet. Als naam vormt Fergus een schakel tussen Ierland en Schotland, volgens de Gaelische traditie is de Ierse prins Fergus Mac Eirc en zijn twee broers de zee overgestoken en het koninkrijk Argyll in Schotland gesticht, waardoor dit een uitstekende keuze is voor ouders van een van beide of een gecombineerd erfgoed. Fergus duikt vaak op in kinderliteratuur, zoals in Thomas the Stoomlocomotief en Vrienden, en is de naam van een van Shrek en Fiona's drieling. Op een hoger niveau is er het gedicht van Yeats, Who Goes With Fergus? Omdat de bijnaam Fergie is toegeëigend door twee spraakmakende vrouwen, zouden we ervoor kiezen om Gus te gebruiken als koosnaam. Verder is Fergus al sinds mensenheugenis tot nu toe erg populair bij schrijvers en regisseurs. Fergus is een belangrijk personage in de Ierse mythologie. Fergus was een van de drie zonen van Nemed, samen met Iarbonél en Starn, die aan de zegevierende Fomoriërs ontsnapten door naar Groot-Brittannië te zeilen. Eerder doodde hij een Fomoriaanse leider, Conand, bij zijn toren, Tor Conaind, op het vijandelijke bolwerk van Tory Island (bij graafschap Donegal). Fergus Fortamail ("sterk, heersend"), zoon van Bresal Brecc, zoon van Óengus Ollom, zoon van Ailill Bracan, zoon van Labraid Loingsech, was volgens de middeleeuwse Ierse legende en historische traditie een hoge koning van Ierland. Sir Fergus is 1 van de Ridders van King Arthur's Ridders van de Ronde Tafel. En net zo makkelijk is Fergus ook de naam van de vader van Merida in de Pixar film "Brave". Fergus is ook het hoofdpersonage in de succesvolle film The Crying Game.

Beroemdheden met de naam Fergus

Fergus Suter
Voetballer

Fergus " Fergie " Suter (21 november 1857 - 31 juli 1916) was een Schotse steenhouwer en voetballer in de begintijd van het voetbal. Hij wordt door sommigen gezien als de eerste professionele voetballer. Suter werd geboren in Glasgow en speelde voor Partick voordat hij naar Engeland ging om te spelen voor Darwen en Blackburn Rovers .

Fergus Anderson
Motorcoureur

Fergus Kinloch Anderson (Wellington (Cumbria), 9 februari 1909 - Floreffe, 6 mei 1956), was een Schots motorcoureur. Zijn naam zou onverbrekelijk verbonden worden aan het Italiaanse merk Moto Guzzi.

Fergus mac Echdach
Koning

Fergus mac Echdach was koning van Dál Riata van ongeveer 778 tot 781.

Saint Fergus
Heilige

Saint Fergus (ook Fergustian) (gestorven ca. 730 na Christus) was een bisschop die als missionaris in Schotland werkte.

Films met de naam Fergus

The Crying Game (1992)

The Crying Game is een thriller uit 1992, geschreven en geregisseerd door Neil Jordan. De film volgt Fergus (Rea), een lid van de IRA, die een korte maar betekenisvolle ontmoeting heeft met een Britse soldaat, Jody (Whitaker), die door de groep gevangen wordt gehouden. Fergus ontwikkelt later een onverwachte romantische relatie met Jody's minnaar, Dil (Davidson), voor wie Fergus beloofde dat hij voor Jody zou zorgen. Fergus wordt gedwongen te kiezen tussen wat hij wil en wat zijn aard hem voorschrijft.

Fergus (2013)

Fergus is een film uit 2013 van regisseur Lars Thomas Skare. De vriendschap van twee mannen wordt op de proef gesteld als ze een zwerfhond (Fergus) meenemen op een roadtrip...

Geografie met de naam Fergus

Plaats (City): Fergus Falls

Fergus Falls is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Minnesota, en valt bestuurlijk gezien onder Otter Tail County. Fergus Falls telt ongeveer 13.000 inwoners.

Namen die lijken op Fergus

Ferguut

Hoe spel ik de naam Fergus?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • E Edison
 • R Roma
 • G Gallipoli
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • E Eva
 • R Ruben
 • G Guus
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • E Echo
 • R Romeo
 • G Golf
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Fergus met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter g
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Fergus in braille

f
e
r
g
u
s

Zo sein je Fergus in morsecode

· · — ·
·
· — ·
— — ·
· · —
· · ·

Zo sein je Fergus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter g
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Fergus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 6 letters