Lumen Geboortekaartje naam Lumen u2

Betekenis Lumen

Licht, lichtstraal (van Latijnse 'Lumen"), Man van het volk (uit Germaanse Liud- 'volk' en -man, Oudfries -men 'man')
Meer informatie

Geslacht

Lumen wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Lumen is Fries en Latijn.

Naamsopbouw

Lumen is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, e) en 3 medeklinkers (l, m, n).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lumen

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lumen is een prachtige meisjesnaam en jongensnaam, helemaal uniseks dus! In veel landen is Lumen overwegend een naam voor een dochter. Bijvoorbeeld in Frankrijk en de UK. In Argentinië is het dan weer specifiek een naam voor een zoontje. En in Duitsland wisselen de zoontjes en dochters elkaar af. In Nederland geven ouders de naam 2 van de 3 keer aan een zoontje. De betekenis van de naam Lumen is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Lumen is allereerst een Latijns woord dat "licht" betekent en de term die wordt gebruikt voor het meten van de lichtopbrengst (waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wetenschapsliefhebbers). Volgens de Nederlandse Voornamen Bank is Lumen afgeleid van de naam Luman. En Luman is een Friese naam.het is ee Tweestammige Germaanse naam die ongeveer betekent: 'volksman', uit Liud- 'volk' (zie lud-) en -man, Oudfries -men 'man'. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse kunstenaar Lumen Martin, de actrice Lumen Calulot en de acteur Lumen Ontiveros. Leuke weetjes over de naam Lumen: Lumen Pierce is de naam een personage in de serie Dexter. Het is ook de naam van een populaire Russische Rockband. Lumen Gentium (Licht van de Volkeren) is de titel van de dogmatische constitutie van het Tweede Vaticaans Concilie over het dogmatisch kerkverstaan (ecclesiologie) van de Katholieke Kerk. En Lumen Fidei (Latijn voor Licht van het geloof) is de eerste encycliek van paus Franciscus die werd gepromulgeerd op 29 juni 2013, hoogfeest van Petrus en Paulus. De rondzendbrief is bijzonder omdat het de eerste encycliek is, die feitelijk door twee pausen is geschreven. Lumen Field (vroeger Seahawks Stadium, Qwest Field en CenturyLink Field) is een multifunctioneel stadion in Seattle, waarin 67.000 zitplaatsen zijn.

Beroemdheden met de naam Lumen

Lumen Calulot
Actrice

Lumen Calulot is een Amerikaanse actrice. Ze speelt in meerdere series en films. Lumen Calulot is onder andere bekend van de film Timor: Unfinished Journeys of Forgiveness (2010).

Lumen Martin Winter
Kunstenaar

Lumen Martin Winter was een Amerikaanse openbare kunstenaar wiens vaardigheden in beeldhouwkunst, schilderijen en werken op papier tijdens zijn leven algemeen bekend waren.

Lumen Pierce
Personage

Lumen Ann Pierce is een personage uit het vijfde seizoen van de televisieserie Dexter, gespeeld door Julia Stiles. Het personage wordt geïntroduceerd in de derde aflevering van het seizoen. Lumen blijft in de reeks tot aan de seizoensfinale, "The Big One".

Muziek met de naam Lumen

Lumen in Christo
Artiest: Howard Hanson

Lumen in Christio (Latijn voor "(het) licht in Christus") is een compositie van de Amerikaanse componist Howard Hanson. Hanson schreef het voor dameskoor en symfonieorkest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nazareth College (toen alleen voor vrouwen) in Rochester (New York). De teksten zijn onder meer gebaseerd op Genesis en 4 Ezra, die over licht gaan. De compositie is dan ook licht van karakter. De Bijbeltekst wordt begeleid door muziek in de Gregoriaanse stijl en andere kerktoonsoorten. De maatsoort van de compositie verschuift bij ongeveer elke nieuwe maat. De tekst Lumen in Christio komt driemaal voor, in het begin, midden en in de slotpassage: 1) Lumen, lumen in Christo, Amen, 2) Lux aeterna, Amen en 3)Lux aeterna. …. Hanson heeft thema's s van Joseph Haydn en Georg Friedrich Händel in de compositie verwerkt, maar hij vond het te veel werk om uit te zoeken hoeveel, toen hem daarom gevraagd werd.

Organisaties met de naam Lumen

Rockband: Lumen

Lumen is een Russische rockband uit Ufa. Het heeft tot nu toe zeven studioalbums uitgebracht. In oktober 2008 won Lumen de prijs "Band van het jaar" bij de Russian Alternative Music Prize.

Motorfietsen fabrikant: Lumen

Lumen is een historisch Frans bedrijf in Parijs dat vanaf 1920 een 150 cc gemotoriseerd achterwiel (een motorwheel) voor fietsen leverde. Dit werd ook ingebouwd in scooter-achtige motorfietsen, die veel weg hadden van de Autoped. Wel waren ze voorzien van een redelijk comfortabel zadel met ruggensteun. Het luchtgekoelde eencilinder viertaktblok was links van het achterwiel gebouwd en het achterspatbord diende als brandstoftank.

Hoe spel ik de naam Lumen?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • M Madagaskar
 • E Edison
 • N New York

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • M Mila
 • E Eva
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • M Mike
 • E Echo
 • N November

Zo spel je Lumen met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Lumen in braille

l
u
m
e
n

Zo sein je Lumen in morsecode

· — · ·
· · —
— —
·
— ·

Zo sein je Lumen met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lumen bekijken?

Top 4 unisex met een L

Top 20 unisex met 5 letters