Elisabeth Geboortekaartje naam Elisabeth m2

Betekenis Elisabeth

God Heeft Gezworen, God Is Mijn Eed, God Is Degene Bij Wie Ik Zweer ("Elisjewa" (אלישבע), hetgeen betekent "God heeft gezworen", "God is mijn eed" of "God is degene bij wie ik zweer".)
Meer informatie

Geslacht

Elisabeth wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Elisabeth is Hebreeuws

Naamsopbouw

Elisabeth is een lange naam en bestaat uit 9 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 4 klinkers (e, i, a, e) en 5 medeklinkers (l, s, b, t, h).

Populariteit van de naam Elisabeth

Elisabeth is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Elisabeth tussen 1950 en 2023. De naam Elisabeth is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Elisabeth is 74x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Elisabeth

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Elisabeth is 1 van die mooie, klassieke en goddelijke meisjesnamen. De naam Elisabeth of Elizabeth is een Hebreeuwse voornaam voor een meisje. In het Hebreeuws is Elisabeth "Elisjewa" (אלישבע), hetgeen betekent "God heeft gezworen", "God is mijn eed" of "God is degene bij wie ik zweer". In de Bijbel komt de naam Elisabeth eenmaal voor: de vrouw van Zacharia heet Elisabet, zij is de moeder van Johannes de Doper. De eerste vermelding van een vernoeming in het Nederlands dateert van 1185. Er bestaat tevens een rooms-katholieke heilige met deze naam, de heilige Elisabeth van Hongarije (ook Elisabeth van Thueringen genoemd), waarschijnlijk is de Sint-Elisabethsvloed naar deze heilige genoemd. Afleidingen van Elisabeth zijn Betje, Betsie, Bettie, Bettina, Betty, Elice, Elico (spreek uit als "Elitso"), Elisa, Elise, Elies, Eliso, Eliŝo, Ella, Elles, Ellis, Elly, Ellie, Els, Elsa, Elsbeth, Elske, Erzsébet (Hongaars). Ilse, Lies, Liesbet, Liesbeth, Liesl, Lisette, Lisa, Lise, Lizzy. De namen Isabella, Isabelle, Isabel (onder andere in Spanje) zijn ook afleidingen van Elisabeth. Bij het ontstaan van deze variant heeft de vorm Ilsabeth en de kindertaal een rol gespeeld. Zo is het bijna altijd zo dat je dochter wel een naamgenootje in de klas heeft. En alleen al in Nederland vind je ook de volgende spellingsvarianten: Élisabeth , ELisabeth , Elisábeth en Elĩsabeth. Overigens kiezen ouders in Nederland 3 van de 4 keer voor de naam Elisabeth, vergeleken bij de naam Elizabeth. Wereldwijd is dat absoluut andersom, alleen al omdat in alle Engelstalige landen de voorkeur naar de naam met Z uitgaat. De naam Elisabeth is gedragen door koningen, hertoginnen en gravinnen. De naam wordt ook gedragen door notabelen als de bekende Zwitserse psychiater Elisabeth Kubler-Ross, de Amerikaanse actrice Elisabeth Shue, actrice Elisabeth Moss en presentatrice Elisabeth Hasselbeck. De uitspraak van de naam is meestal net als de Z-versie, maar sommige ouders kiezen hiervoor omdat ze de korte vormen van Liz of Lizzie willen ontmoedigen en het zo willen uitspreken alsof Lisa in het midden staat. Elisabeth heeft de bijnaam Bethsy in de verfilming van Thomas Mann's Buddenbrooks uit 2008, Bep in The Diary of Anne Frank en Betsy in the Wolverine universe.

Beroemdheden met de naam Elisabeth

Lilo Gloeden
Verzetsstrijder

Elisabeth Charlotte Gloeden, roepnaam Lilo, geboren Kuznitzky, (Keulen, 19 december 1903 – Plötzensee (gevangenis), 30 november 1944), was juriste en verzetsstrijdster tegen het Nazi-regime.

Elisabeth van België
Prinses

Elisabeth Theresia Maria Helena (Anderlecht, 25 oktober 2001), hertogin van Brabant, prinses en kroonprinses van België, is het eerstgeboren kind van koning Filip van België en koningin Mathilde. Elisabeth heeft twee jongere broers, prins Gabriël en prins Emmanuel, en een jongere zus, prinses Eléonore. Sinds 21 juli 2013 is zij eerste in lijn voor de opvolging op de troon van België.

Elisabeth Moss
Actrice

Elisabeth Singleton Moss is een Brits-Amerikaans actrice. Ze won in 2014 een Golden Globe voor haar hoofdrol als 'Robin' in de miniserie Top of the Lake en in 2018 een tweede voor die als 'June Osborne' in The Handmaid's Tale.

Elisabeth Shue
Actrice

Elisabeth Shue is een Amerikaanse televisie- en filmactrice. Ze werd in 1996 genomineerd voor zowel de Oscar, Golden Globe als BAFTA Award voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar vertolking van prostituee Sera in Leaving Las Vegas. Hiervoor won ze daadwerkelijk een Independent Spirit Award.

Marlies Veldhuijzen van Zanten
Politica

Marie Louise Lydia Elisabeth (Marlies) Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Göteborg, 29 september 1953) is een Nederlands bestuurder en voormalig politicus. Ze was van 2010 tot 2012 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte I.

Liz Claiborne
Modeontwerpster

Anne Elisabeth Jane Claiborne bekend als Liz Claiborne (31 maart 1929 - 26 juni 2007) was een Amerikaanse modeontwerper en zakenvrouw. Haar succes was gebaseerd op stijlvolle maar betaalbare kleding voor carrièrevrouwen met kleurrijk op maat gemaakte losse items die konden worden gemixt en gematcht. Claiborne is vooral bekend door de mede-oprichter van Liz Claiborne Inc., dat in 1986 het eerste bedrijf werd dat werd opgericht door een vrouw die de Fortune 500-lijst bereikte.[1] Claiborne was de eerste vrouw die voorzitter en CEO werd van een Fortune 500-bedrijf.

Lizzy Ansingh
Kunstenaar

Maria Elisabeth Georgina Ansingh was een Nederlandse kunstschilderes. Ze behoorde tot de schildergroep de Amsterdamse Joffers. Naast het schilderen van portretten verkreeg Ansingh bekendheid door het schilderen van poppen, ook hierin weer aangemoedigd door haar tante Thérèse Schwartze. Ook schilderde ze scènes uit haar achttiende-eeuwse kabinetpoppenhuis. Haar werk hangt in het Rijksmuseum.

Muziek met de naam Elisabeth

Elisabeth
Artiest: Musical

Elisabeth is een dramatische musical met teksten van Michael Kunze en muziek van Sylvester Levay. De wereldpremière, met de Nederlandse Pia Douwes in de hoofdrol, vond plaats op 3 september 1992 in Wenen. In de musical wordt het leven van keizerin Elisabeth als flirt met de Dood afgebeeld. De musical ging op zondag 21 november 1999 in het Circustheater te Scheveningen in Nederlandse première. Op zondag 22 maart 2009 vond in de Stadsschouwburg van Antwerpen de Vlaamse première plaats. In de zomer van 2022 bracht Festival Bruxellons! de eerste Franstalige versie van Elisabeth, in openlucht bij Chateau du Karreveld in Brussel. Een van de voorstellingen viel plaats tijdens het 30-jarige jubileum van de musical. Elisabeth vertelt het levensverhaal van Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Keizerin "Sisi"), en wijkt hierin sterk af van de geromantiseerde Sissi-films uit de jaren vijftig met Romy Schneider in de hoofdrol. Haar vluchtgedrag en verlangen naar de dood komen in deze interpretatie duidelijk uit de verf; er wordt meer recht gedaan aan het karakter van haar schoonmoeder Sophie. Uiteindelijk wordt de moord door Luigi Lucheni in 1898 afgeschilderd als een omarming van de dood. Er wordt ook een tijdsbeeld geschilderd met als elementen; verval van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie, opkomend nationalisme, antisemitisme en revolutie.

Organisaties met de naam Elisabeth

Metro station: Simonis/Elisabeth

Simonis/Elisabeth is een metrostation van de Brusselse metro, gelegen in de gemeente Koekelberg. Het ligt naast het gelijknamige treinstation.

Hoe spel ik de naam Elisabeth?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • E Edison
 • T Tripoli
 • H Havanna

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • S Samira
 • A Ali
 • B Bo
 • E Eva
 • T Tamara
 • H Hidde

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • S Sierra
 • A Alfa
 • B Bravo
 • E Echo
 • T Tango
 • H Hotel

Zo spel je Elisabeth met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h

Zo schrijf je Elisabeth in braille

e
l
i
s
a
b
e
t
h

Zo sein je Elisabeth in morsecode

·
· — · ·
· ·
· · ·
· —
— · · ·
·
· · · ·

Zo sein je Elisabeth met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Elisabeth bekijken?