Wolf Geboortekaartje naam Wolf j2

Betekenis Wolf

Wolf
Meer informatie

Geslacht

Wolf wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Wolf is Germaans en Nederlands.

Naamsopbouw

Wolf is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter W en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 3 medeklinkers (w, l, f).

Populariteit van de naam Wolf

Wolf is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Wolf tussen 2015 en 2023. De naam Wolf is minder populair geworden.

 • Wolf is 42x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 12x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Wolf

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Wolf is een mooie en hippe jongensnaam. De naam staat in de top jongensnamen die beginnen met een W. Mogelijk is de naam een afkorting van voornamen die Wolf- bevatten, zoals Wolfgang, Wolfram en andere namen die het Germaanse element wulf bevatten, wat "wolf" betekent. Vanouds was de naam Wolf veel in gebruik als joodse voornaam, als aanpassing aan de Germaanse namen. Dit had mede te maken met de vergelijking van Benjamin met een wolf in Genesis 49,27: 'Benjamin is een verscheurende wolf, in den morgen verslindt hij zijn prooi en tegen den avond verdeelt hij den buit'. In andere talen bestaan ook mooie varianten voor de naam. In het Deens bijvoorbeeld Uffe en Zweeds en Noors Ulf of Úlfr. Bekende dragers van de naam zijn bijvoorbeeld Wolf Biermann (Duitse dichter) en Wolf Erlbruch (schrijver). Wolf Alice is een Engelse indie alternatieve rockband.

Beroemdheden met de naam Wolf

Wolf Mislich
Militair

Wolf Mislich of Wolf Misselich of Wolf Misslach (- Bredevoort, 1636) was een kapitein en vanaf 1629 gouverneur van de heerlijkheid Bredevoort, en speelde een belangrijke rol tijdens de Inname van Wesel (1629) gedurende de Tachtigjarige Oorlog.

Wolf Erlbruch
Schrijver

Wolf Erlbruch (Wuppertal, 30 juni 1948) is een Duits illustrator en schrijver van kinderboeken.

Wolf Biermann
Dichter

Karl Wolf Biermann (Hamburg, 15 november 1936) is een politiek dichter en zanger uit Duitsland. Biermanns werk staat in het teken van het gedeelde Duitsland en uitte fundamentele kritiek op het stalinistische regime van het voormalige Oost-Duitsland.

Boeken met de naam Wolf

Silas en de wolf
Auteur: Selma Noort

Silas' handen werden koud, maar hij merkte het niet. Hij dacht aan mama, die ene keer in de bus toen ze zei: 'Beloof dat je niet het bos in gaat, beloof het.' Hij had het beloofd. Maar Rinke was in het bos en ze ging iets heel stoms en gevaarlijks doen. 'Rinke!' schreeuwde hij. Silas gaat in een klein dorp in Het Zuiden wonen. Hij krijgt er nieuwe vrienden. Rinke, die bazig is. En Johanna, die blind is en tegen hem zegt: 'Vertel aan niemand wat je in het bos hebt gezien, Silas!'

Wolf
Auteur: Jan Postma

Wolf is een detectiveserie voor de jeugd vanaf 10 jaar. De serie gaat over een herdershond genaamd Wolf, welke door de broers Arne en Paul Westra gevonden is, toen hij vastgebonden zat aan een jonge boom in het bos. Het drietal lost in ieder boek een misdaad op, waarbij vooral Wolf een grote rol speelt.

Muziek met de naam Wolf

Wolf Alice
Artiest: Band

Wolf Alice is een Engelse indie alternatieve rockband. In 2015 verscheen het debuutalbum My love is cool, gevolgd door Visions of a life in 2017. Wolf Alice is genomineerd voor verschillende prijzen en onderscheidingen. De band won in 2016 tweemaal een NME Award, in de categorieën Best Live Band en Best Track. In 2018 ontving Wolf Alice de Mercury Prize voor het album Vision of a life. In 2016 werd de documentaire On the road gemaakt door filmregisseur Michael Winterbottom. In de documentaire wordt de band gevolgd tijdens een tournee, bekeken vanuit het perspectief van een fictieve roadie. De première werd vertoond op het Filmfestival van Londen op 9 oktober 2016.

Films met de naam Wolf

Wolf (2022)

Wolf is een film uit 2022 van Cees van Kempen. Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. Filmmaker Cees van Kempen begon met filmen voordat een wolvenpaar zich definitief in Nederland gevestigd had. De afgelopen vier jaar hebben Van Kempen en zijn team voor deze documentaire meer dan 1000 dagen doorgebracht in de bossen van o.a. Duitsland en Nederland.

Namen die lijken op Wolf

Dolf   -   Rolf   -   Wolfgang   -   Wolfric   -   Wolfrick   -   Wolfrik

Hoe spel ik de naam Wolf?

Internationaal alfabet

 • W Washington
 • O Oslo
 • L Liverpool
 • F Florida

Nederlands alfabet

 • W Wendy
 • O Omar
 • L Lorenzo
 • F Fatima

NAVO-alfabet

 • W Whiskey
 • O Oscar
 • L Lima
 • F Foxtrot

Zo spel je Wolf met gebarentaal.

gebarentaal letter w
gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter f

Zo schrijf je Wolf in braille

w
o
l
f

Zo sein je Wolf in morsecode

· — —
— — —
· — · ·
· · — ·

Zo sein je Wolf met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter w
nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter f

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Wolf bekijken?

Top 10 jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen met 4 letters