Oskar Geboortekaartje naam Oskar j2

Betekenis Oskar

Door De Goden Beschermde Speerstrijder of Herten Liefhebber
Meer informatie

Geslacht

Oskar wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Oskar is Scandinavisch

Oskar is afgeleid van de naam Oscar

Naamsopbouw

Oskar is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 3 medeklinkers (s, k, r).

Populariteit van de naam Oskar

Oskar is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Oskar tussen 2013 en 2023. De naam Oskar is minder populair geworden.

 • Oskar is 43x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Oskar

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Oskar is een Scandinavische, Engelse, Ierse jongensnaam. Maar de naam wordt het vaakst gekozen door ouder in ... Polen! Daarna in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Oskar is voor Oscar zoals Jakob is voor Jacob: meer onderscheidend en continentaal. In Nederland kozen ouders 10 keer zo vaak voor Oscar, als voor Oskar. Waarmee de naam Oskar dus meer speciaal is :-).De naam Oskar kan meerdere betekenissen hebben. De naam Oskar is meest waarschijnlijk afgeleid van twee elementen in het Iers: de eerste, os, betekent "hert"; het tweede element, carea, betekent "liefhebbende" of "vriend", dus "hertenminnende" of "vriend van herten". De naam wordt gedragen door een personage uit de Ierse mythologie - Oscar, kleinzoon van Fionn Mac Cumhaill, en verwijst naar zijn afstamming van zijn grootmoeder, Sadhbh, die betoverd was in de vorm van een hert. Er is alternatieve speculatie dat het kan worden afgeleid van het Oudnoors verwant Ásgeirr (een persoonlijke naam zelf samengesteld uit de elementen die "god" en "speer" betekenen). Variant van de naam is de naam Oscar. Deze variant is meer populair bij ouders in België en Nederland, en wordt ongeveer 10 keer zo vaak gegeven. De naam met K wordt vaker in Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en Oost Europa gekozen. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Oskar Schindler en Oskar Lafontaine.

Beroemdheden met de naam Oskar

Oskar Schindler
Ondernemer

Oskar Schindler (Zwittau/Svitavy, Tsjecho-Slowakije (tegenwoordig Tsjechië), 28 april 1908 – Hildesheim, 9 oktober 1974) was een Sudeten-Duitse industrieel die bekend werd door zijn hulp aan Joden tijdens de Holocaust.

Oskar Lafontaine
Politicus

Oskar Lafontaine (Saarlautern, 16 september 1943) is een Duits politicus. Tot 2005 was hij lid van de SPD en sinds 2007 van Die Linke. Lafontaine was onder meer minister-president van de deelstaat Saarland (1985–1998), bondsminister van Financiën (1998–1999) en parlementslid in de Bondsdag (1994–2010).

Boeken met de naam Oskar

Oskar
Auteur: Jacques Maes

Oskar is een heel bijzondere speelgoeddino. Wanneer Oskar plots verdwenen is, gaat zijn trouwe vriendje meteen naar hem op zoek. Dit is de start van een fantasierijk avontuur waarin bergen worden verzet, zeeën worden doorkruist en twee kameraden het gevaar trotseren.Een origineel visueel kinderboek als ode aan de fantasie, zonder woorden maar met prenten die spreken.

Films met de naam Oskar

Oskar & Lilli - Ein bisschen bleiben wir noch

Oskar & Lilli - Ein bisschen bleiben wir noch is een film uit 2020 van regisseur Arash T. Riahi. De Tsjetsjeense vluchtelingenkinderen Oskar (8) en Lilli (13), die al zes jaar in Oostenrijk wonen, staan ​​op het punt om samen met hun moeder te worden uitgezet. Het leidt tot de gedwongen scheiding van het gezin. De hoop van de kinderen op hereniging met hun moeder wordt gevoed door hun liefde voor elkaar en daagt alle bureaucratische obstakels uit met passie en poëzie. Een bitterzoete odyssee over de vele manieren om de wereld om je heen waar te nemen om te overleven.

Hoe spel ik de naam Oskar?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • S Santiago
 • K Kilogramme
 • A Amsterdam
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • S Samira
 • K Kevin
 • A Ali
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • S Sierra
 • K Kilo
 • A Alfa
 • R Romeo

Zo spel je Oskar met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter k
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Oskar in braille

o
s
k
a
r

Zo sein je Oskar in morsecode

— — —
· · ·
— · —
· —
· — ·

Zo sein je Oskar met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter k
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Oskar bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 5 letters