Johnny Geboortekaartje naam Johnny j2

Betekenis Johnny

God Is Genadig
Meer informatie

Geslacht

Johnny wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Johnny is Hebreeuws

Johnny is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Johnny is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinkers (o) en 5 medeklinkers (j, h, n, n, y).

Populariteit van de naam Johnny

Johnny is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Johnny tussen 1966 en 2023. De naam Johnny is minder populair geworden.

 • Johnny is 13x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Johnny

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Johnny is, samen met de naam John, een zeer bekende jongensnaam. Het is de Engelse vorm van Iohannes, de Latijnse vorm van de Griekse naam Ἰωάννης (Ioannes), zelf afgeleid van de Hebreeuwse naam יוֹחָנָן (Yochanan) wat betekent "Yahweh is genadig", van de wortels יוֹ (yo) verwijzend naar de Hebreeuwse God en חָנַן (chanan ) wat betekent "genadig zijn". De Hebreeuwse vorm komt voor in het Oude Testament (gespeld als Johanan of Jehohanan in de Engelse versie), maar deze naam dankt zijn populariteit aan twee Nieuwtestamentische karakters, beide zeer gerespecteerde heiligen. De eerste is Johannes de Doper, een joodse asceet die wordt beschouwd als de voorloper van Jezus. Hij doopte Jezus en werd later geëxecuteerd door Herodes Antipas. De tweede is de apostel Johannes, die traditioneel wordt beschouwd als de auteur van het vierde evangelie en de Openbaring. Met de apostelen Petrus en Jacobus (zijn broer) maakte hij deel uit van de binnenste cirkel van Jezus. Deze naam kwam aanvankelijk vaker voor onder oosterse christenen in het Byzantijnse rijk, maar floreerde in West-Europa na de Eerste Kruistocht. In Engeland werd de naam Johnny (meer John) extreem populair, meestal de meest voorkomende mannelijke naam van de 13e tot de 20e eeuw (maar soms voorbijgestreefd door William). Tijdens de latere middeleeuwen werd het aan ongeveer een vijfde van alle Engelse jongens gegeven. In de Verenigde Staten was het tot 1923 de meest voorkomende naam voor jongens. De naam (in verschillende spellingen) is gedragen door 21 pausen en acht Byzantijnse keizers, evenals heersers van Engeland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Polen, Portugal, Bulgarije, Rusland en Hongarije. Het werd ook gedragen door de dichter John Milton (1608-1674), filosoof John Locke (1632-1704), de Amerikaanse grondlegger en president John Adams (1735-1826), en dichter John Keats (1795-1821). Beroemde dragers van de 20e eeuw zijn onder meer auteur John Steinbeck (1902-1968), de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963) en muzikant John Lennon (1940-1980). De vormen Ian (Schots), Sean (Iers) en Evan (Welsh) zijn ook vaak gebruikt in de Engelstalige wereld, evenals het middeleeuwse verkleinwoord Jack. Varianten van de naam zijn verder onder andere Jan, Johan, Johannes, Jannes, Jens, Wannes en Sjeng. Bekende Nederlandse dragers van de naam zijn Johnny de Mol (presentator) en Johnny Rep (voetballer). Overweeg je Johnny? Grote kans dat je een muzikaal jochie krijgt. Het is een Hit single van meerdere bands, en de naam van meerdere albums van bekende artiesten.

Beroemdheden met de naam Johnny

Johnny Logan
Zanger

Johnny Logan, artiestennaam van Seán Patrick Michael Sherrard, is een Ierse zanger en liedjesschrijver. Hij is vooral beroemd doordat hij namens Ierland driemaal het Eurovisiesongfestival won. Tweemaal deed hij dit als uitvoerend artiest en in 1992 zegevierde hij nogmaals, als tekstschrijver en componist van Why me?.

Johnny Cash
Zanger

Johnny Depp
Acteur

Johnny de Mol
Presentator

John Carel de Mol is een Nederlands acteur, zanger, diskjockey, programmamaker, ondernemer en presentator. Hij is een zoon van John de Mol jr. en Willeke Alberti.

Muziek met de naam Johnny

Johnny B. Goode
Artiest: Chuck Berry

Johnny B. Goode is een single uit 1958, gecomponeerd en gezongen door Chuck Berry. Het is een van Berry’s bekendste nummers. Het gaat over een arme jongen van het platteland die gitaar speelt en hoopt daar ooit beroemd mee te worden. Volgens Berry is het lied deels autobiografisch. Oorspronkelijk zou in de tekst worden gezongen over een “kleurling”, maar plattelandsjongen ("country boy") leek hem achteraf geschikter.

Hoe spel ik de naam Johnny?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • N New York
 • N New York
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • N Naomi
 • N Naomi
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • N November
 • N November
 • Y Yankee

Zo spel je Johnny met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Johnny in braille

j
o
h
n
n
y

Zo sein je Johnny in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
— ·
— ·
— · — —

Zo sein je Johnny met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Johnny bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 6 letters