Loek Geboortekaartje naam Loek j2

Betekenis Loek

Brenger van licht, roemvolle strijder, afkomstig uit Lucanië.
Meer informatie

Geslacht

Loek wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Loek is Nederlands

Naamsopbouw

Loek is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 2 medeklinkers (l, k).

Populariteit van de naam Loek

Loek is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Loek tussen 2000 en 2023. De naam Loek is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Loek is 201x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Loek

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Loek is een echte Nederlandse jongensnaam. De naam is veruit het meest in Nederland gegeven. Ouders in België weten de naam ook te vinden. Ook nu is de naam nog hip, hij is kort en stoer. Loek is meest waarschijnlijk afgeleid van Lucas. De voornaam Lucas gaat terug op het Griekse Λουκάς (Loukas), dat op zijn beurt waarschijnlijk is afgeleid van de Romeinse eigennaam "Lucius" die weer verwant is met de Latijnse woorden "lux" ("licht" < *luc-s) en "luna" ("maan" < *luc-na). Volgens een andere opvatting is "Lucas" afkomstig van "Lucanus" (Grieks: Λουκανός, Loukanos) dat "afkomstig uit Lucanië" betekent. Anderen houden het op "afkomstig uit Lycië" dat in het Grieks ook als Lukas (zie Lukka) bekend stond. De bekendste Lucas uit de oudheid is de evangelist Lucas. De naam komt in Nederland en België ook voor als Luuk, Luk, Luc, Luuc, Luca, Luka Luck en Luuck. De vrouwelijke varianten zijn Loeka en Loeki. Bekende dragers van de naam zijn onder mer Loek Peters (acteur) en Loek Hermans (politicus).

Beroemdheden met de naam Loek

Loek Hermans
Politicus

Louis Marie Lucien Henri Alphonse Hermans is een Nederlands bestuurder en politicus voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Hermans was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Kok II. Hermans raakte tijdens zijn loopbaan verschillende malen in opspraak, o.m. vanwege zijn rol als bestuurder bij het COA, bij het zorgbedrijf Meavita, en vanwege zijn grote aantal nevenfuncties ('bijbanen').

Loek Peters
Acteur

Loek Peters (Papendrecht, 3 juli 1974) is een Nederlands acteur. In 2008 was Loek Peters genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie 'beste mannelijke bijrol' voor zijn rol in de dramafilm Het echte leven. In het voorjaar van 2021 was hij een van de deelnemers in het eerste seizoen van de RTL show De Verraders. Tevens was Peters in 2021 een van de acht terugkerende oud-deelnemers van het 21e seizoen van het RTL 4-programma Expeditie Robinson, hij viel als elfde af en eindigde daarmee op de zestiende plaats. Hij speelde ook in Penoza en de film Kruimeltje.

Loek Peters
Acteur

Boeken met de naam Loek

Hier zijn Ari en Loek
Auteur: Yvonne de Vries

Hier zijn Ari en Loek is een leuk kinderboek van Yvonne de Vries. De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in één huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen? 'Hier zijn Ari en Loek' is een bundel eigentijdse voorleesverhalen voor alle beetje-broers en hele zussen. En voor bonusvaders, helemaal-moeders, plus-tantes, echte ooms, gekke opa’s en zachte oma’s. Want Ari en Loek zijn de leukste bijna-broer-en-zus van Nederland!

Namen die lijken op Loek

Lark   -   Link   -   Loet   -   Loki   -   Luka   -   Luke   -   Luuk

Hoe spel ik de naam Loek?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • E Edison
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • E Eva
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • E Echo
 • K Kilo

Zo spel je Loek met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter e
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Loek in braille

l
o
e
k

Zo sein je Loek in morsecode

· — · ·
— — —
·
— · —

Zo sein je Loek met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter e
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Loek bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 4 letters