Diane Geboortekaartje naam Diane m2

Betekenis Diane

Goddelijke, Die goddelijke kracht heeft.
Meer informatie

Geslacht

Diane wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Diane is Frans

Diane is afgeleid van de naam Diana

Naamsopbouw

Diane is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, a, e) en 2 medeklinkers (d, n).

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Diane maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Diane

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Diane (ook Diana) is een Latijnse meisjesnaam. Diane is de Franse variant van Diana. Diana herinnert aan de Griekse en Romeinse godin Diana. De Griekse godin Artemis - door de Romeinen Diana genoemd - was een dochter van Leto en Zeus, de oppergod. Haar tweelingbroer was Apollo. Als godin van de jacht wordt Artemis of Diana vaak afgebeeld met pijl en boog. Ze woonde in het bos, in gezelschap van haar metgezellinnen, de nimfen. De naam Diana is terug te voeren op de Proto-Indo-Europese wortel dyeu of dyeus en div, wat "schijnen" of "hemel" betekent, dius, deus en diwio, "godheid, god, goddelijk" en dium betekent heelal. De betekenissen zijn daarom "hemels", "heilig", "goddelijk", "demonisch", "hemels", "kosmisch", "vaag", "chaotisch", "afgrond", "leegte", "lichtgevend", "stralend". ", en in bredere zin "die de dag brengt", "die licht heeft", "die goddelijke kracht heeft", "die tot de leegte/afgrond/chaos behoort" en "die uit het heelal/buiten ruimte". Diana was al in gebruik als voornaam in het oude Rome, maar uitsluitend buiten christelijke kringen, waarin het als een heidense naam werd gezien. In Italië is de variant "Daiana", een aanpassing op basis van de Engelse uitspraak, ook gebruikelijk. De Franse variant "Diane" won aan populariteit in de 19e eeuw. Meest bekende drager van de naam in onze tijd is ongetwijfeld prinses Diana, Princess of Wales (1961–1997), voorheen Lady Diana Spencer. Ze was een activist, filantroop en lid van de Britse koninklijke familie. Bekende dragers van de naam Diane zijn onder andere actrice Diane Keaton en Diane Neal (actrice).

Beroemdheden met de naam Diane

Diane Disney
Schrijfster

Diane Disney Miller was de enige biologische dochter van Walt Disney en diens echtgenote Lillian Bounds Disney. Ze schreef biografieën over haar vader, waaronder The Story of Walt Disney uit 1957 en was de stuwende kracht achter de totstandkoming van de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Diane von Füstenberg
Modeontwerpster

Diane von Fürstenberg, geboren als Diane Simone Michelle Halfin is een Belgisch-Amerikaans modeontwerpster. Ze behoort tot de meest invloedrijke modeontwerpers, dankzij haar in 1974 ontworpen wikkeljurk. DvF wordt verkocht in zo'n 70 landen. Wereldwijd zijn er zo'n 50 mono-brandstores.

Diane Neal
Actrice

Diane Neal is een Amerikaanse film- en televisieactrice. Ze speelde onder meer Casey Novak in 112 afleveringen van Law & Order: Special Victims Unit. Daarin speelde ze twee jaar voor ze toetrad tot de cast ook al een eenmalig gastrolletje, als Amelia Chase in de aflevering Ridicule. Sinds 2005 is Neal getrouwd.

Diane Keaton
Actrice

Diane Keaton, geboren als Diane Hall is een Amerikaans filmactrice, producente en regisseuse, onder meer bekend vanwege haar samenwerking met Woody Allen in de jaren zeventig en haar rol als Kay Adams in The Godfather-trilogie. Buiten de filmwereld is Keaton actief als fotografe.

Films met de naam Diane

Diane (1956)

Diane is een Amerikaanse historische dramafilm uit 1956 over het leven van Diane de Poitiers Met in de hoofdrollen Lana Turner, Pedro Armendáriz, Roger Moore en Marisa Pavan, en met Sir Cedric Hardwicke, Torin Thatcher, Taina Elg, John Lupton, Henry Daniell, Melville Cooper en een vroege filmoptreden van Stuart Whitman. Diane de Poitiers (Lana Turner) wordt de minnares van prins Henri (Roger Moore), de tweede in lijn voor de troon. Hun verbinding gaat verder via Henri's gearrangeerde huwelijk met de Italiaanse Catherine de' Medici (Marisa Pavan). Onbekend aan Catherine, regelen haar Medici-relaties de dood van de Dauphin en Henri's beklimming van de troon als koning Hendrik II. Het antagonisme van de twee vrouwen, aangewakkerd door Medici's gekonkel, resulteert uiteindelijk in de dood van Henri. Catherine, die nu regeert als regentes voor haar drie jonge zonen, verbant Diane maar spaart het leven van haar rivaal in een gebaar van wederzijds respect.

Diane (2018)

Diane is een drama film uit 2018, geschreven en Amerikaanse door Kent Jones. De filmsterren Mary Kay Place, Jake Lacy, Deirdre O'Connell, Andrea Martin en Estelle Parsons. Diane Rhodes is een weduwe van in de zestig die in Pittsfield, Massachusetts woont en wiens dagen worden ingenomen door dienstbaarheid aan anderen. Ze maakt een to-do-lijst voor haar dag, voordat ze een braadpan aflevert bij vrienden, van wie er één herstellende is van een recent ongeval. Ze maakt een korte stop om een ​​bevriende leraar van school te halen voordat ze schone kleren aflevert bij haar volwassen zoon Brian. Brian, een verslaafde en alcoholist, leeft in ellende met zijn eveneens verslaafde vriendin Carla.

Namen die lijken op Diane

  -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Deen   -   Defne   -   Denne   -   Dian   -   Diana   -   Dina   -   Donna   -   Dyana

Hoe spel ik de naam Diane?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • N New York
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • I Iris
 • A Ali
 • N Naomi
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • I India
 • A Alfa
 • N November
 • E Echo

Zo spel je Diane met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Diane in braille

d
i
a
n
e

Zo sein je Diane in morsecode

— · ·
· ·
· —
— ·
·

Zo sein je Diane met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Diane bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een D

Top 10 meisjesnamen met 5 letters