Boreas Geboortekaartje naam Boreas j2

Betekenis Boreas

God van de noordenwind in de Griekse mythologie ((Grieks: Βορέας, Boréas, "de Noordelijke")
Meer informatie

Geslacht

Boreas wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Boreas is Grieks

Naamsopbouw

Boreas is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, a) en 3 medeklinkers (b, r, s).

Boreas wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Boreas

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Boreas is een mooie en goddelijke jongensnaam. De naam Boreas is rechtstreeks afgeleid van de naam van de Griekse god Boreas. Deze naam is afgeleid van het Oudgriekse "Boréās (Βορέᾱς)", wat de noordenwind, het noorden betekent, wat op zijn beurt is afgeleid van "Bóreios (βόρειος)", wat "noord, noord, noord" betekent. In de Griekse mythologie is Boreas de personificatie van de Noordenwind, zoon van de Titan Astraeus en Eos, de godin van de dageraad, en broer van Notus, Apeliote en Zephyr. Boreas was de Griekse god van de noordenwind, in de Romeinse mythologie Aquilo genoemd. Cleopatra (Oudgrieks: Κλεοπάτρα / Kleopátra) was de dochter van Boreas en Oreithyia, die de gade werd van Phineus. De naam Boreas komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij schrijver George Boreas. In Nederland wordt de naam niet heel vaak gegeven. Er lopen ongeveer 30 jongens en mannen rond met de naam. In Duitsland wordt de naam vaker gegeven aan een geboren zoontje. Verdere leuke weetjes over de naam Boreas. Het is de naam van 2 studentenverenigingen in Nederland. De Eindhovense Studenten Zeil Vereniging "Boreas" en ZSR, de studentenroeivereniging uit Zwolle. Boreas is ook de naam van een tweesterren restaurant in Heeze van sterrenchef Nico Boreas. Daar staat regelmatig kreeft op het menu. En laat Boreas nu ook een geslacht van Kreeften zijn...

Beroemdheden met de naam Boreas

Boreas
Mythologisch figuur

Boreas (Grieks: Βορέας, Boréas, "de Noordelijke") was de Griekse god van de noordenwind, in de Romeinse mythologie Aquilo genoemd. Hij was de zoon van Eos, de godin van de dageraad, en van Astraeus.

Boeken met de naam Boreas

Tijdschrift Boreas
Auteur: Wiley-Blackwell

Boreas is een internationaal, aan collegiale toetsing onderworpen wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de aardwetenschappen. Het wordt uitgegeven door Wiley-Blackwell en verschijnt 4 keer per jaar. Het eerste nummer verscheen in 1972.

Natuurfenomenen

Boreas is een geslacht van kreeftachtigen uit de klasse van de Malacostraca (hogere kreeftachtigen).

Organisaties met de naam Boreas

Attractie: Fort Boreas

Fort Boreas is een attractie in het Nederlandse pretpark Toverland. De attractie bevindt zich in de Magische Vallei en is geopend in 2001. De attractie bevindt zich vanaf 2013 in de Magische Vallei. Daarvoor bevond hij zich op een andere plaats.

Roeivereniging: E.S.Z.V. Boreas

E.S.Z.V Boreas staat voor Eindhovense Studenten Zeil Vereniging "Boreas"Boreas is de Eindhovense Studenten Zeil Vereniging. Ze zijn opgericht in 1987 en zijn sindsdien het gehele jaar actief, zowel op het water als aan wal.

Restaurant: Boreas

Boreas was een restaurant in het Nederlandse Heeze. Het had één Michelinster in de periode 2004-2009. Sinds 2010 heeft het restaurant twee sterren.[5][6][7][8][9][10] GaultMillau kende het restaurant 19 van de 20 punten toe.

Kunst met de naam Boreas

Schilderij: Boreas 1903

John William Waterhouse zijn schilderij Boreas (1903) is een prerafaëlitisch meesterwerk schilderij. Het is een van de 100 beroemdste schilderijen ter wereld, gevierd om zijn schoonheid en raadselachtige mysterie.

Griekse mythologie: Boreas

Boreas is een van de bekendste windgoden (Anemoi). Volgens de Griekse mythologie zwierf hij rond in Thracië, Noord-Griekenland. Daarom wordt hij ook wel een Thracische god genoemd. Hoewel Boreas uit het noorden komt, werd hij toch vooral in Athene geëerd, omdat hij in 480 v.Chr. bij Pilion de vloot van de Perzen vernield zou hebben, de vloot waarmee Xerxes Athene belegerde. Wegens zijn goede gezindheid brachten de Atheners hem voor die overwinning een groot offer. Hij wordt afgebeeld op de Toren van de winden (Athene), maar de Atheners vonden hem zo belangrijk dat ook aan de rivier de Ilisos een heiligdom heeft gestaan dat aan hem gewijd was. Hoewel Boreas erg overspelig was, was zijn ware liefde Oreithyia, de dochter van de Atheense koning Erechtheus. Maar Oreithyia mocht van haar vader niet met Boreas trouwen. Dus ontvoerde Boreas haar en dwong haar zo met hem te trouwen. Toen Oreithyia aan het spelen was met haar vriendinnen, hulde hij haar in een wolk en voerde haar mee naar de grot waar hij woonde. Boreas verwekte in totaal vijf kinderen bij haar. Het bekendst is de tweeling Calaïs en Zetes, die ook wel de Boreaden genoemd worden en tot de Argonauten behoorden. Boreas' dochter, Chione, baarde Poseidon een zoon, Eumolpos genaamd. Butes, de derde zoon van Boreas, beledigde Dionysos en werd gestraft met krankzinnigheid. In de gedaante van een paard verwekte Boreas ook veulens bij 12 merries van Erichthonius, de koning van Troje. Volgens de verhalen liepen deze zo snel en licht, dat onder hun hoeven de aren van een korenveld niet knikten en het zeevlak niet rimpelde. Boreas zorgde voor koude, duisternis en sneeuw. De Grieken waren dan ook niet altijd even dol op hem, daarom wordt hij voorgesteld als een wrede en ruwe god. Hij wordt afgebeeld met vleugels, verwilderd haar en een baard.

Namen die lijken op Boreas

Bertus   -   Boris

Artikelen over de naam Boreas

Hoe spel ik de naam Boreas?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • O Oslo
 • R Roma
 • E Edison
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • O Omar
 • R Ruben
 • E Eva
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • O Oscar
 • R Romeo
 • E Echo
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Boreas met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Boreas in braille

b
o
r
e
a
s

Zo sein je Boreas in morsecode

— · · ·
— — —
· — ·
·
· —
· · ·

Zo sein je Boreas met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Boreas bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 6 letters