Anton Geboortekaartje naam Anton j2

Betekenis Anton

De Onschatbare
Meer informatie

Geslacht

Anton wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Anton is Latijn

Anton is afgeleid van de naam Antonius

Naamsopbouw

Anton is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 3 medeklinkers (n, t, n).

Populariteit van de naam Anton

Anton is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Anton tussen 1950 en 2023. De naam Anton is minder populair geworden.

 • Anton is 11x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Anton

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Anton (ook Antoon) is een Nederlandse jongensnaam, afgeleid van de naam van een Romeinse familienaam Antonius. De betekenis is onzeker, mogelijk "de onschatbare". Het meest opvallende lid van de Romeinse familie was de generaal Marcus Antonius, die gedurende een periode in de 1e eeuw voor Christus samen met Augustus het Romeinse rijk regeerde. Toen hun relatie op de klippen liep, werden hij en zijn minnares Cleopatra aangevallen en gedwongen zelfmoord te plegen, zoals wordt verteld in Shakespeares tragedie Antony and Cleopatra (1606). De naam werd regelmatig gebruikt in de christelijke wereld vanwege de bekendheid van Sint-Antonius de Grote, een 4e-eeuwse Egyptische kluizenaar die het christelijke monnikendom stichtte. Zijn populariteit werd in de Middeleeuwen versterkt door de 13e-eeuwse Sint-Antonius van Padua, de patroonheilige van Portugal. Het is vaak (maar ten onrechte) geassocieerd met het Griekse ἄνθος (anthos), wat "bloem" betekent, wat resulteerde in de toevoeging van de h aan deze spelling in de 17e eeuw. Er zijn veel Heiligen met de naam Antonius, waaronder Antonius van Egypte en Antonius van Weert. In het Nederlandse taalgebied komt de naam Antonius vooral voor als Anton of Antoon, maar ook Ton, Toine (ook fonetisch geschreven: Twan), Tonie, Tony, T(h)eun, Theunis of Theunes, en vroeger ook als Anthonis, Anthonie of Antonie. Ook de Franse (Antoine) en de Engelse (Ant(h)ony) varianten komen redelijk frequent voor in Nederland en Vlaanderen. Het Italiaanse en Spaanse Antonio en het Hongaarse Antal zijn zeldzamer. Bekende dragers van de naam in Nederland zijn onder andere Anton Corbijn (fotograaf) en Anton Koolhaas (schrijver)

Beroemdheden met de naam Anton

Anton Florian van Liechtenstein
Vorst

Anton Florian, vorst van Liechtenstein (Wilfersdorf, 28 mei 1656 - Wenen, 11 oktober 1721), was de vorst van Liechtenstein van 1718 tot zijn dood in 1721.

Alex Pastoor
Voetballer

Alexander Anton Aiko (Alex) Pastoor (Amsterdam, 26 oktober 1966) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig voetballer. In 1989 werd hij prof bij FC Volendam. Daar speelde hij tot de winter van 1994 en ging toen naar sc Heerenveen.

Anton Koolhaas
Schrijver

Anthonie Koolhaas (Utrecht, 16 november 1912 - Amsterdam, 16 december 1992) was een Nederlands schrijver van romans, scenarioschrijver en recensent.

Anton Tsjechov
Schrijver

Anton Pavlovitsj Tsjechov (Russisch: Анто́н Па́влович Че́хов) (Taganrog, 29 januari 1860 – Badenweiler, 15 juli 1904) was een Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Met name als schrijver van korte verhalen wordt Tsjechov algemeen beschouwd als een der grootsten uit de literatuurgeschiedenis, door menigeen zelfs als de grootste.

Jules Deelder
Kunstenaar

Justus Anton (Jules) Deelder, vaak ook publicerend onder de naam J.A. Deelder (Rotterdam, 24 november 1944 – aldaar, 19 december 2019) was een Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver.

Anton Pieck
Kunstenaar

Namen die lijken op Anton

  -   Antoni   -   Antonie   -   Antonio   -   Antonius   -   Antoon   -   Intan

Hoe spel ik de naam Anton?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • N New York
 • T Tripoli
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • N Naomi
 • T Tamara
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • N November
 • T Tango
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Anton met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Anton in braille

a
n
t
o
n

Zo sein je Anton in morsecode

· —
— ·
— — —
— ·

Zo sein je Anton met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Anton bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 5 letters