Amélie Geboortekaartje naam Amélie m2

Betekenis Amélie

Ambitieus, Sterk, Inspanning In De Strijd
Meer informatie

Geslacht

Amélie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Amélie is Frans

Amélie is afgeleid van de naam Amalia

Naamsopbouw

Amélie is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 4 klinkers (a, e, i, e) en 2 medeklinkers (m, l).

Populariteit van de naam Amélie

Amélie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Amélie tussen 2010 en 2023. De naam Amélie is minder populair geworden.

 • Amélie is 112x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Amélie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Amélie is een mooie meisjesnaam. Amelie komt steeds vaker in het rijtje met populaire namen als Amelia, Emily, Emma, Emilia. Er is veel verwarring over de wortels van en verschillen tussen al deze verwante namen, maar Emily, Emma en Amelia komen allemaal voort uit verschillende wortels en hebben verschillende betekenissen, en Amelie is een afstammeling van de Amelia-tak. Toch zou je kunnen eggen, geef Emily een Boheemse draai en een Frans accent zodat het Amelie wordt. Bij babynamen.nl vinden we Amelie 1 van de mooiste namen die beginnen met een A. En orgineler dan veel namen die al lange tijd de top 10 domineren. Over de oorsprong en betekenis bestaan dus meerdere verklaringen. In de eerste variant is Amélie een Franse naam voor meisjes. De betekenis is dan`Ambitieus, sterk`. Volgens anderen is Amélie een verkorting van Germaanse amal-namen, bijvoorbeeld Amalia of Amalberga. Amal- betekent 'inspanning (in de strijd)', Varianten kunnen zijn Amelia en Amely. Daarnaast zijn er alle varianten mogelijk (en te vinden!) met de 'accent igu 'en 'accent grave', zoals Amélie, Amèlie , Amelié , Amelíe , Amelië , Amélié en Ámelie. De variant Amélie is veruit het meest populair in Frankrijk en Nederland. Dit is mede te danken aan de film Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001). Dit is een Franse romantische komediefilm van Jean-Pierre Jeunet met Audrey Tautou in de hoofdrol. De film, geschreven door Jeunet en Guillaume Laurant, is een geromantiseerde weergave van het leven in Montmartre in Parijs. De film werd een internationale kaskraker en werd internationaal bekroond met vier Césars (waaronder voor beste film en beste regisseur) en kreeg vijf Academy Award-nominaties. De film beschrijft het sprookjesachtige en romantische verhaal van de jonge vrouw Amélie die op een dag besluit dat ze met kleine dingen andere mensen gelukkig kan maken.

Beroemdheden met de naam Amélie

Amélie Nothomb
Schrijfster

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt. Ze besloot in Brussel het manuscript van haar debuutroman Hygiène de l'assassin (1992) te publiceren. Het werd een groot succes voor de dan 25-jarige Nothomb. Sindsdien publiceert ze, volgens een vast ritme, elk jaar een nieuwe roman. Deze grote productie ligt, zoals Amélie Nothomb zelf zegt, aan het feit dat ze last heeft van de schrijfziekte ("la maladie de l'écriture"). Ze zegt elk jaar wel drie romans te schrijven, waarvan ze er dan vervolgens slechts één laat publiceren.

Amélie Lacoste
Schaatster

Amélie Lacoste is een Canadese voormalig competitieve kunstschaatsster. Ze is de 2010 Skate Canada International bronzen medaillewinnaar en de Canadese nationale kampioen van 2012. Haar hoogste plaatsing op een ISU-kampioenschap was 7e op de 2010 en 2012 Four Continents Championships

Madeleine Amelie van Zweden
Prinses

Madeleine Thérèse Amelie Josephine, Prinses van Zweden, Hertogin van Hälsingland en Gästrikland is de jongste dochter van Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en Koningin Silvia. Madeleine heeft een oudere zus, Victoria en een oudere broer, Carl Philip. Ze is de achtste in de lijn van Zweedse troonopvolging.

Améle Mauresmo
Tennis speler

Amélie Mauresmo (Saint-Germain-en-Laye, 5 juli 1979) is een voormalig professioneel tennisspeelster uit Frankrijk. Zij droeg de bijnaam Momo. Mauresmo is openlijk lesbienne.

Boeken met de naam Amélie

Amelie en haar vis
Auteur: Helga Bansch

Amelie en haar vis is een leuk kinderboek van Helga Bansch. Amelie zit op het strand met haar voeten in het water. Een visje knabbelt aan haar tenen en daarmee begint hun vriendschap. Elke dag spelen ze samen. Maar Amelie wil meer: ze wil het visje voor altijd bij zich houden en daarom vangt ze hem in een glazen kom. Maar dat vinden vissen niet leuk, ontdekt Amelie. De gevoelens van Amelie worden op iedere pagina weerspiegeld in het eendje dat haar volgt.

Films met de naam Amélie

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001) is een Franse romantische komediefilm van Jean-Pierre Jeunet met Audrey Tautou in de hoofdrol. De film, geschreven door Jeunet en Guillaume Laurant, is een geromantiseerde weergave van het leven in Montmartre in Parijs. De film werd een internationale kaskraker en werd internationaal bekroond met vier Césars (waaronder voor beste film en beste regisseur) en kreeg vijf Academy Award-nominaties. De muziek werd gecomponeerd door Yann Tiersen. De film beschrijft het sprookjesachtige en romantische verhaal van de jonge vrouw Amélie die op een dag besluit dat ze met kleine dingen andere mensen gelukkig kan maken.

Namen die lijken op Amélie

Amal   -   Amalia   -   Amelia   -   Embla   -   Emilia   -   Emilie   -   Emilou   -   Emily   -   Imelda

Hoe spel ik de naam Amélie?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • M Madagaskar
 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • M Mila
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • M Mike
 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Amélie met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Amélie in braille

a
m
e
l
i
e

Zo sein je Amélie in morsecode

· —
— —
·
· — · ·
· ·
·

Zo sein je Amélie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Amelie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 6 letters