Lena Geboortekaartje naam Lena m2

Betekenis Lena

Licht, Helder, Stralende (van Helena), Aantrekkelijk, Verleidster, Zonnestraal
Meer informatie

Geslacht

Lena wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lena is Grieks

Naamsopbouw

Lena is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 2 medeklinkers (l, n).

Populariteit van de naam Lena

Lena is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lena tussen 1950 en 2023. De naam Lena is minder populair geworden.

 • Lena is 221x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Lena maak je ook deze 3 babynamen:

Like

Deze naam is 14x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lena

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lena is een mooie, aantrekkelijke meisjesnaam. De naam Lena is in verschillende talen geëvolueerd als een variatie op verschillende eerdere namen zoals Helena, Alina of Magdalena. De betekenis van de naam “Lena” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen.In de meeste afleidingen komt Lena van de Helena en betekent "licht", "helder" en "stralend". Lena is populair in het Perzisch, Hindi, Zweeds, Frans, Fins en enkele andere culturen. De naam is ook zeer in trek bij ouders in Polen, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en België. Een inspiratie uit het verleden is misschien de lieftallige zangeres Lena Horne, een hedendaagse is de maker van en actrice in Girls, Lena Dunham, een andere is misschien Game of Thrones-actrice Lena Headey. Ze geeft een sterk, onafhankelijk voorbeeld van vrouwelijkheid voor baby's. Lena Grove is een eenvoudig maar sterk personage in William Faulkner's Light in August.

Beroemdheden met de naam Lena

Lena Meyer-Landrut
Zangeres

Lena Meyer-Landrut, beter bekend als Lena, is een Duitse zangeres. Ze werd bekend door het winnen van het Eurovisiesongfestival 2010, waarbij ze voor Duitsland uitkwam met het Engelstalige nummer Satellite. Lena vertegenwoordigde haar land opnieuw op het Eurovisiesongfestival 2011 met het liedje Taken by a stranger.

Lena Dunham
Regisseur

Lena Dunham (New York, 13 mei 1986) is een Amerikaans actrice, filmproducent, filmregisseur, schrijver en scenarioschrijver. Vanaf 2012 is ze te zien in de HBO-televisieserie Girls waarin ze de hoofdrol vertolkt van Hannah Horvath. Ze is de bedenker en uitvoerend producent van de serie. Tijdens de 70e Golden Globe Awards in 2013 won ze de trofee voor beste komische serie alsook de trofee voor beste actrice in een komische serie.

Lena Erdil
Surfer

Lena Aylin Erdil is een professionele windsurfer uit Izmir, Turkije. Ze neemt deel aan de PWA World Tour, voornamelijk in de slalom. Ze wordt momenteel gesponsord door NRV, Starboard Windsurfing, Point7, Salzbrenner Würstchen en FGH.

Lena Headey
Actrice

Lena Kathren Headey (Hamilton, 3 oktober 1973) is een Brits actrice. Headey kreeg in 2011 de rol van koningin Cersei Lannister in de televisieserie Game of Thrones.

Boeken met de naam Lena

Lena Lijstje
Auteur: Francine Oomen

'Ik heet Lena Lijstje. Zo heet ik niet echt, hoor, zo noemen mijn vader en moeder me, omdat ik altijd overal lijstjes voor maak. Dat doe ik omdat ik nooit kan kiezen. Grote mensen kunnen dat soms ook niet, heb ik ontdekt. Lena kan niet kiezen. Daarom maakt ze overal lijstjes voor. Dat helpt haar om de warboel in haar hoofd op te ruimen. En het is nodig ook, want er gebeurt heel veel in haar leven. Haar vader wordt verliefd op zijn kooklerares, ze krijgt een uitlaathond, een Engels vriendje en ze heeft ook nog eens last van bijgeloof-dingen en pestende klasgenoten…

Muziek met de naam Lena

Lena
Artiest: Liedje

Lena is een Engelstalige single van de Belgische band 2 Belgen uit 1985. De B-kant van de single was het liedje Dancing Thoughts (step version). Het nummer verscheen op het album Trop Petit uit 1985.

Geografie met de naam Lena

Plaats: Lena (Noorwegen)

Lena is een plaats in de Noorse gemeente Østre Toten, provincie Innlandet. Lena telt ongeveer 1150 inwoners en heeft een oppervlakte van 1,58 km².

Rivier: Lena (Rusland)

De Lena is de meest oostelijke van de drie grote rivieren van Siberië (de andere zijn de Ob en de Jenisej) in het Aziatische deel van Rusland. Met een lengte van ongeveer 4400 km lang (4294 km tot de Lenadelta) is het een van de langste rivieren ter wereld, de langste rivier van de regio Midden-Siberië. Met een gemiddelde jaarlijkse waterafvoer van 588 km³ is het na de Jenisej de op een na grootste rivier van het Noordpoolgebied. Het is de grootste rivier waarvan het stroomgebied zich volledig binnen Rusland bevindt. De Lenadelta is met een oppervlakte van 45.000 km² de op drie na grootste rivierdelta ter wereld.

Gemeente: Lena (Asturië)

Lena is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Asturië met een oppervlakte van 315,51 km². Lena telt ongeveer 11.500 inwoners

Namen die lijken op Lena

Lana   -   Leni   -   Lenie   -   Lenne   -   Lente   -   Leny   -   Lina   -   Line   -   Linn   -   Luna   -   Lune   -   Lyna   -   Lynn   -   Nena   -   Sena

Hoe spel ik de naam Lena?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • E Edison
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • E Eva
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • E Echo
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Lena met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lena in braille

l
e
n
a

Zo sein je Lena in morsecode

· — · ·
·
— ·
· —

Zo sein je Lena met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lena bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 4 letters