Aila Geboortekaartje naam Aila m2

Betekenis Aila

Zonnestralen, brenger van licht (Fins), Van de sterke plaats (Schots) Halo (Turks), Eik (Hebreeiuws), Nobel (Arabisch en Urdu)
Meer informatie

Geslacht

Aila wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Aila is Arabisch, Fins, Hebreeuws en Turks.

Aila is afgeleid van de naam Ayla

Naamsopbouw

Aila is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 1 medeklinker (l).

Populariteit van de naam Aila

Aila is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Aila in 2023. De naam Aila is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Aila is 12x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Aila maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Aila

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Aila is een mooie en veelzijdige meisjesnaam. Veelzijdig, want de betekenis van de naam Aila is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Aila is een vrouwelijke voornaam die in verschillende talen voorkomt, uitgesproken als "ay-luh" of "eye-luh", afhankelijk van de herkomst. Het is het Finse equivalent van Helga of Olga, wat "lichtbrenger" betekent. In het Schots-Gaelisch betekent het "van de sterke plaats". Het is ook een spellingsvariant van de Turkse naam Ayla (wat "halo" betekent) en de Hebreeuwse naam Eilah (wat "eik" betekent). In het Arabisch en in het Urdu betekent Aila nobel. De naam wordt regelmatig gegeven in Europa, maar komt ook veel voor in Brazilië en de Verenigde Staten. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Finse skiër Aila Flöjt en de Amerikaanse tennister Aila Winkler. Leuke weetjes over de naam Aila: Aila is een fictief personage uit de PlayStation 2-videogame Suikoden III. Aila is een alternatieve naam voor de Tahitiaanse kastanjeboom (Inocarpus fagifer). En Aila is ook de afkorting voor vele organisaties wereldwijd. Zo staat Aila voor de Aeropuerto Internacional Las Américas (internationaal vliegveld op de Dominicaanse Republiek), en voor American Immigration Lawyers Association, en voor Australian Institute of Landscape Architects en voor Association Internationale de la Linguistique Appliquée en American Indian Library Association. Tevens is AILA het NASDAQ-symbool voor Air L.A., een voormalige Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappij.

Beroemdheden met de naam Aila

Aila Svedberg
Regisseur

Aila Svedberg werd geboren op 13 november 1946 in Helsinki, Finland. Ze is een actrice en assistent-regisseur, bekend van Moomin (1990), Men Can't Be Raped (1978) en Kun taivas repeää (1997).

Aila Winkler
Tennis speler

Aila Winkler Main is een Kroatisch-Amerikaanse voormalig professioneel tennisser. Winkler groeide op in Zagreb en maakte op negenjarige leeftijd door haar ouders kennis met de tennissport. Later reisde ze naar Florida om te trainen aan de Harry Hopman-academie.

Aila Keto
Wetenschapper

Aila Inkeri Keto (geboren 14 maart 1943) is oprichter en voorzitter van de Rainforest Conservation Society in Queensland, Australië, nu bekend als de Australian Rainforest Conservation Society. In 2005 ontving Keto de Queensland Greats Awards.

Aila Flöjt
Skiër

Aila Flöjt is een Finse ski-oriëntatieloopster. Op de wereldkampioenschappen oriëntatielopen op ski's in 1975 won ze een gouden medaille met het Finse estafetteteam, samen met Raili Sallinen en Sinikka Kukkonen, en werd ze zevende in de individuele wedstrijd.

Boeken met de naam Aila

Magailca en Aila
Auteur: M.C. Camelia

Magailca, een vrouw van bijna middelbaar- leeftijd en haar poes ‘Aila’ zijn onderweg naar Magailca’s opa, opa Tarao. Magailca’s poes vergezeld haar overal waar zij naar toe gaat. Samen beleven ze sappige en angstige avonturen nu ze onderweg zijn naar opa Tarao in Posaye. Angst weerhoudt hun niet om te voet op reis te gaan. Onderweg komen ze een heer genaamd Cleopetrus tegen. Hij is op weg naar Kandahagar. Een buurstad van Posaye. Zijn geliefde schijnt ontvoerd te zijn daar. Volgens hij, kent hij de weg naar Posaye heel goed. Eenmaal in Posaye en Kandahagar krijgt het verhaal een wending.

Films met de naam Aila

Aila (1998)

Aila is een film uit 1998 van regisseurs Ramiz Hasanoglu en Rustam Ibragimbekov. Gesitueerd in 1990 in de stad Bakoe, in de voormalige Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, woont een uitgebreide Armeense familie onder leiding van een Russische oom samen in een druk, afbrokkelend, oud appartement terwijl de Sovjet-Unie aan het instorten is. Als de oom wil dat de familie nog een familielid toevoegt dat gedwongen is Armenië te verlaten, ontstaat er onrust.

Natuurfenomenen

Zware cycloonstorm Aila was de als tweede genoemde tropische cycloon van het cycloonseizoen in de Noord-Indische Oceaan van 2009. Aila vormde op 23 mei 2009 een storing boven de Golf van Bengalen en begon te intensiveren en te organiseren en bereikte aanhoudende windsnelheden van 110 km/u (70 mph). Het was de ergste natuurramp die Bangladesh trof sinds de cycloon Sidr in november 2007. Deze relatief krachtige tropische cycloon veroorzaakte grote schade in India en Bangladesh.

Geografie met de naam Aila

Rivier: Ailá

Ailã is een rivier in Brazilië die ontspringt bij Monte Caburaí

Dorp: Aïla

Äila is een dorp in de Lääneranna-parochie, in de provincie Pärnu in het westen van Estland.

Stad: Aqaba

Aila, de Romeinse en Arabische naam voor Aqaba, een stad in Jordanië, en ook de Arabische naam voor een fort op het nabijgelegen Farao's Eiland

Organisaties met de naam Aila

Vliegveld: Aeropuerto Internacional Las Américas (Dominicaanse Republiek)

Aeropuerto Internacional Las Américas, een internationale luchthaven in de Dominicaanse Republiek.

Kunst met de naam Aila

Drank: Aila of Aylã

Aila (ook Aylā) (Nepal Bhasa: अयला:) is een Newari-drank die wordt bereid door destillatie van gefermenteerde ingrediënten zoals rijst, granen en gierst. Afgezien van informeel drinken, is Aila een belangrijk onderdeel van festivals in Nepal. Deze likeur is meestal huisgemaakt en op traditionele wijze bereid. De bereiding ervan is nog niet commercieel in Nepal, maar het wordt verkocht in restaurants die de Newa-keuken serveren. Het kan worden gekocht in lokale Newari-restaurants. CNN heeft het opgemerkt als een van de "50 lekkerste drankjes ter wereld".

Namen die lijken op Aila

Ailin   -   Ayla   -   Éala   -   Ela   -   Eli   -   Ella   -   Elle   -   Elly   -   Els   -   Erla   -   Illi   -   Illy   -   Isla   -   Uli   -   Ulla

Hoe spel ik de naam Aila?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • I Italia
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • I India
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Aila met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Aila in braille

a
i
l
a

Zo sein je Aila in morsecode

· —
· ·
· — · ·
· —

Zo sein je Aila met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Aila bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters