Christina Geboortekaartje naam Christina m2

Betekenis Christina

Christen (volgeling Jezus Christus), Gezalfde (van Griekse christianos (Χριστίνα))
Meer informatie

Geslacht

Christina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Christina is Hebreeuws

Naamsopbouw

Christina is een lange naam en bestaat uit 9 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, i, a) en 6 medeklinkers (c, h, r, s, t, n).

Populariteit van de naam Christina

Christina is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Christina tussen 1950 en 2023. De naam Christina is minder populair geworden.

 • Christina is 22x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Christina maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Christina

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Christina is een meisjesnaam. Christina of Cristina is dus een vrouwelijke voornaam. Het is een vereenvoudigde vorm van het Latijnse Christiana, en een vrouwelijke vorm van Christianus of een gelatiniseerde vorm van het Middelengelse Christin 'Christian' (Oud-Engels christen, uit het Latijn). Korte vormen zijn onder meer Chris en Tina. De naam is uiteindelijk afgeleid van de oorspronkelijke Griekse vorm van de naam Χριστίνα. Christina komt dus van de naam Christiaan. Het woord christen (Gri. christianos, Lat. christianus), waarvan deze naam is afgeleid, werd blijkens de Bijbel, Handelingen 11,26 het eerst in Antiochië gebruikt: '... dat de discipelen het eerst in Antiochië christenen genoemd werden.' Christen is een afleiding van Christus, Gri. christos 'gezalfde'. Varianten op deze naam zijn bijvoorbeeld Christine, Christiane, Christianne, Christa, Christien, Christel, Kristel, Kristen, Kristien, Stien en Kiki.In het Spaans en Italiaans wordt de naam geschreven zonder h, als Cristine. Christina is ook een populaire naam in Scandinavie, onder andere gedragen door koninginnen, zoals Christina 1 van Zweden. Verder kennen we onder meer de Amerikaanse zangeres Christina Aguilera, actrices Christina Applegate, Christina Ricci en Mad Men's Christina Hendricks, naast Orphan Train-schrijver Christina Baker Kline. Eerdere dragers zijn onder meer de Britse dichteres Christina Rossetti en de Australische schrijfster Christina Stead. De naam doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Zo kennen we Christina als hoofdpersonage in de populaire Gundam film Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack, is Christina een hoofdpersonage uit de roman en film Divergent en is Christina Hawthorne, de hoofdpersoon uit de tv-serie Hawthorne. Verder is Christina Gallagher een bekend personage uit de Amerikaanse tv-serie House of Cards en Christina Parsons (later Russell) het centrale personage van de Flambards-trilogie van KM Peyton en de tv-serie die daarvan is aangepast...

Beroemdheden met de naam Christina

Christina der Nederlanden
Prinses

Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld was het jongste kind uit het huwelijk van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Haar roepnaam was Marijke bij haar geboorte en vanaf 1963 Christina.

Christina van Denemarken
Hertogin

Christina van Denemarken (Kopenhagen, november 1521 — Alessandria of Tortona, 10 december 1590) was de jongste dochter van koning Christiaan II van Denemarken en van Isabella van Habsburg. Zij was door haar huwelijken achtereenvolgens hertogin van Milaan en hertogin van Lotharingen. Zij vergezelde haar oom keizer Karel V naar Gent tijdens het onderdrukken van de Gentse Opstand.

Christina I van Zweden
Koningin

Christina (Maria Alexandra) (Tre Kronor, Stockholm, 18 december 1626 — Rome, 19 april 1689) was koningin van Zweden, of "koningin van de Zweden, Goten en Vandalen" en tevens grootvorstin van Finland, hertogin van Estland en vrouwe van Ingrië en Karelië.[1] Ze was enige wettige erfgenaam van koning Gustaaf II Adolf, die nog voor haar zesde verjaardag op het slagveld omkwam. Haar lutherse vader was een van de hoofdrolspelers gedurende de Dertigjarige Oorlog en de bekering van Christina tot het katholicisme in 1654 was opzienbarend, evenals haar vrijwillige aftreden eerder dat jaar. Christina was de laatste Zweedse monarch uit het Huis Wasa.

Tineke de Nooij
Presentatrice

Christina Hendrika (Tineke/Tinus) de Nooij (Baarn, 27 april 1941) is een Nederlandse radio- en televisiepresentatrice. Ze was de eerste vrouwelijke diskjockey in Nederland (Radio Veronica).

Raven-Symoné Christina Pearman
Actrice

Raven-Symoné Christina Pearman (Atlanta (Georgia), 10 december 1985) is een Amerikaans actrice en zangeres. Raven was als baby al in advertenties te zien. Toen ze drie jaar oud was, deed ze voor het eerst auditie voor een film. Ze wilde een rol in de film Ghost Dad. Ze was te jong voor de film, maar werd wel aangeraden bij The Cosby Show. In februari 1989 kreeg ze de rol van Olivia in deze televisieserie. In 2003 kreeg ze haar eigen show bij Disney Channel: That's So Raven. De serie werd een van de meest succesvolle televisieseries die Disney Channel ooit gekend heeft. De serie kreeg in 2005 een nominatie voor een Emmy Award en werd in 2007 na 100 afleveringen stopgezet.

Christina Aguilera
Zangeres

Christina María Aguilera is een Amerikaanse popzangeres. Ze brak definitief door met haar debuutalbum Christina Aguilera. In haar carrière heeft Aguilera een groot aantal prijzen gewonnen, waaronder zeven Grammy Awards van de 32 nominaties.

Boeken met de naam Christina

Christina
Auteur: Cornelis Goslinga

Op een gure novembermiddag in 1712 stapt Christina van Collen in Texel aan boord van de Juffrouw Quinira, een schip van de West-Indische Compagnie. Ze is op weg naar Afrika, waar haar verloofde als koopman gestationeerd is in Ardra. Christina is de dochter van een hoge bewindhebber van de Compagnie. In Amsterdam leidde ze een beschermd leven. Aan boord van het compagnieschip leert ze de rauwe kant van het leven kennen. Wanneer ze eenmaal in Afrika is, loopt alles heel anders dan ze zich had voorgesteld. Ze besluit aan boord te blijven wanneer het schip volgeladen met slaven naar Curaçao vertrekt. Christina is opgegroeid in een calvinistisch milieu, waarin de ondergeschikte positie van de zwarte mens verklaard wordt vanuit de Bijbel. Maar voor Christina is die verregaande ongelijkheid tussen blank en zwart onaanvaardbaar. Deze mening brengt haar dikwijls in moeilijkheden. Na vele tegenslagen meert het schip aan in Curaçao, waar Christina's leven andermaal een nieuwe wending neemt. In de kleine Nederlandse gemeenschap waarin ze terechtkomt, wordt haar kritische en onafhankelijke geest niet gewaardeerd. Wanneer ze een intieme relatie aangaat met haar slavin, en zich tenslotte door een paapse priester in de echt laat verbinden met een lage militair, wordt haar positie op het eiland onhoudbaar.

Christina - Tweeling als licht geboren
Auteur: Bernadette Von Dreien

In dit eerste boek wordt het verhaal van Christina verteld vanuit het perspectief van haar moeder, Bernadette. Ze beschrijft Christina's bijzondere geboorte, kindertijd en jeugd tot zestien jaar. Het zijn jaren die in het teken staan van wennen aan het leven in de driedimensionale wereld, geschoold worden en beproevingen ondergaan om zich op haar levenstaak voor te bereiden, die Christina samenvat in de drie kernbegrippen vrijheid, waarheid en liefde.

Films met de naam Christina

Queen Christina (1933)

Queen Christina is een Amerikaanse dramafilm uit 1933 onder regie van Rouben Mamoulian. De film werd destijds in Nederland en Vlaanderen uitgebracht onder de titel Koningin Christina. Prinses Christina van Zweden komt op jonge leeftijd op de troon, wanneer haar vader sneuvelt tijdens de Slag bij Lützen in de Dertigjarige Oorlog. Eenmaal volwassen gaat ze haar eigen weg en wil vrede, tegen de zin van haar adviseurs. Zij trekt in mannenkleren het land door. Christina wordt onder druk gezet om te trouwen met haar neef, een gevierde legeraanvoerder, maar Christina wordt verliefd op de Spaanse ambassadeur. Zij doet op 28-jarige leeftijd vrijwillig troonsafstand om zich te bekeren tot het katholicisme, maar het komt niet tot een huwelijk.

Christina (2010)

Christina is een spannende dramfilm uit 2010 van regisseur Larry Brand. Berlijn, na de Tweede Wereldoorlog. Een jonge Duitse vrouw maakt zich op om de door de oorlog verwoeste stad te verlaten en met haar G.I. verloofde een nieuw leven te beginnen in Amerika. Maar tussen haar en een hoopvolle toekomst staat een meedogenloze politie-inspecteur die vastbesloten is om haar te beletten aan haar verleden te ontsnappen.

Namen die lijken op Christina

Christine   -   Kristina   -   Kristine

Artikelen over de naam Christina

Hoe spel ik de naam Christina?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • H Havanna
 • R Roma
 • I Italia
 • S Santiago
 • T Tripoli
 • I Italia
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • H Hidde
 • R Ruben
 • I Iris
 • S Samira
 • T Tamara
 • I Iris
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • H Hotel
 • R Romeo
 • I India
 • S Sierra
 • T Tango
 • I India
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Christina met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter h
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter t
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Christina in braille

c
h
r
i
s
t
i
n
a

Zo sein je Christina in morsecode

— · — ·
· · · ·
· — ·
· ·
· · ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Christina met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter h
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter t
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Christina bekijken?