Suze Geboortekaartje naam Suze m2

Betekenis Suze

Lelie.Suze is een verkorte vorm van de meisjesnaam Susanna. Die naam is via het Grieks afkomstig van het Hebreeuwse woord 'sjoesjanah', dat 'lelie' betekent.
Meer informatie

Geslacht

Suze wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Suze is Hebreeuws

Suze is afgeleid van de naam Susanna

Naamsopbouw

Suze is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, e) en 2 medeklinkers (s, z).

Populariteit van de naam Suze

Suze is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Suze tussen 2003 en 2023. De naam Suze is minder populair geworden.

 • Suze is 181x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Suze maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Suze

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Suze is een hippe en klassieke meisjesnaam. Hip, want Suze is een korte naam die al een paar jaar zeer populair is bij ouders. Suze is ook een klassieke naam, want Suze is afgeleide van de naam Susanna, een klassieke meisjesnaam met veel varianten. De naam Susanna is afgeleid van Σουσάννα (Sousanna), de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam שׁוֹשַׁנָּה (Shosannah). Dit is afgeleid van het Hebreeuwse woord שׁוֹשָׁן (shoshan) dat "lelie" betekent (in het moderne Hebreeuws betekent dit ook "roos") Uiteindelijk is Susanna zelfs een vrouwelijke voornaam, van Egyptische en Perzische afkomst, misschien uiteindelijk van het Egyptische sšn "lotus". Susanna is de naam van vrouwen in de bijbelboeken Daniël en Lucas. Het wordt vaak gespeld als Susannah, hoewel Susanna de originele spelling is. De naam is dus afgeleid van het Egyptische shoshen dat "lotusbloem" betekent, Perzisch سوسن wat "lelie" betekent. سوسن (Susan) is de Perzische spelling van deze naam en het Armeens: Susan, Shushan-Սուսան (Սուսաննա)= Շուշան (Շուշաննա, Շուշանիկ) betekent een bloem Lilium (Լիլիա). De spelling Susanna wordt vooral gebruikt in Zweden, Italië, Nederland en Finland, maar ook in de Engelstalige wereld. In Nederland en Duitsland kennen we natuurlijk ook de variant Susanne. De spelling Zuzana wordt gebruikt in Tsjechië en Slowakije en de spelling Zsuzsanna in Hongarije. In Polen is dat Zuzanna. Hoewel het zeer ongebruikelijk is, wordt het ook als Susana gespeld in Spanje en Portugal, waar deze variant vaker voorkomt. De Hebreeuwse vorm Shoshana wordt nog steeds veel gebruikt door Joodse mensen in de diaspora en in het hedendaagse Israël, vaak afgekort tot "Shosh" of "Shoshi". Van alle varianten met een S bestaan eigenlijlk ook wel varianten met een z. Dus Suzanne, Suzanna en Suzan komen ook voor. In de oudtestamentische apocriefen is Susanna de naam van een vrouw die vals wordt beschuldigd van overspel. De profeet Daniël zuivert haar naam door haar aanklagers te misleiden, die uiteindelijk zelf worden veroordeeld. De naam komt ook voor in het Nieuwe Testament van een vrouw die Jezus dient. Als Engelse naam werd het in de middeleeuwen af ​​en toe gebruikt ter ere van de oudtestamentische heldin. Het werd pas gebruikelijk na de protestantse Reformatie, in die tijd werd het vaak als Susan gespeld. Ondertussen komen in Nederland en België heel veel varianten voor, en de kortere versies zoals Suze worden steeds meer gewild bij ouders. Suus, Sanne, Susan en Suzan scoren ook hoog. In het buitenland zijn er weinig bekende mensen die echt vanaf geboorte de naam Suze dragen. Vaak is het dan toch de koosnaam voor een Susanna of Suzanne, zoals bijvoorbeeld bij Susan Lynn "Suze" Orman (tv persoonlijkheid in VS). In Nederland kennen we Suze Mens (presentatrice) en Suze Groeneweg (politica). La Suze is een rivier in Zwitserland. Suze is ook een bekende Franse aperitief op basis van gele gentiaan. Het is een goudkleurige drank met een bitterzoete smaak.

Beroemdheden met de naam Suze

Suze Robertson
Schilder

Susanne (Suze) Bisschop-Robertson (Den Haag, 17 december 1855 – aldaar, 18 oktober 1922) was een Nederlandse schilderes en tekenares.

Geografie met de naam Suze

Plaats: Suze

Suze is een gemeente in het Franse departement Drôme (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telt 226 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Die.

Namen die lijken op Suze

Suzan   -   Suzette

Hoe spel ik de naam Suze?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • U Uppsala
 • Z Zürich
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • U Ursula
 • Z Zeynep
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • U Uniform
 • Z Zulu
 • E Echo

Zo spel je Suze met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter u
gebarentaal letter z
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Suze in braille

s
u
z
e

Zo sein je Suze in morsecode

· · ·
· · —
— · — —
·

Zo sein je Suze met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter u
nautische vlag letter z
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Suze bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een S

Top 10 meisjesnamen met 4 letters