Jacoba Kaart van Naam Jacoba

Betekenis Jacoba

Hij Zal Beschermen, Bedrieger, Hielenlichter
Meer informatie

Geslacht

Jacoba wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jacoba is Hebreeuws

Jacoba is afgeleid van de naam Jacob

Naamsopbouw

Jacoba is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, o, a) en 3 medeklinkers (j, c, b).

Populariteit van de naam Jacoba

Jacoba is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jacoba tussen 1950 en 2022. De naam Jacoba is minder populair geworden.

 • Jacoba is 26x gegeven als voornaam in 2022

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jacoba

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jacoba is een Nederlandse meisjesnama. De naam Jacoba is afgeleid van de naam Jacob. Dus voordat we het over Jacoba gaan hebben, moeten we het toch eerst even over Jacob hebben. De voornaam Jakob is afgeleid van de Joodse aartsvader Jakob. De Hebreeuwse naam יַעֲקֹב (Ya'aqov) is volgens het Bijbelboek Genesis 25:26 iets als 'hij die de hiel greep'. Naast deze volksetymologische oorsprong wordt voor de naam ook wel als mogelijke vertaling "hij zal beschermen" gegeven. Via de Griekse vorm Ιακωβος (Iakobos) kwam de naam in het Latijn terecht als Jacobus en Jacomus. De naam werd vooral populair door de beide apostelen Jakobus de Mindere ("broer van Jezus") en Jakobus de Meerdere (zoon van Zebedeüs; een van de 12 apostelen). De laatste zou volgens een 7e-eeuwse Spaanse legende in Spanje hebben gepreekt en daar in Santiago de Compostela zijn begraven, dat om die reden tussen de 10e en 15e eeuw een belangrijke pelgrimsplaats was. Met de pelgrims groeide ook zijn populariteit als heilige (naamdag: 25 juli) en daarmee ook van zijn naam. Jakobus de Mindere werd als martelaar ook erg populair binnen de katholieke kerk en omdat een aantal Spaanse en Engelse koningen naar hem werden vernoemd, groeide daarmee ook de populariteit van de naam verder. Deels historische vrouwelijke varianten zijn Jacoba (sinds 12e eeuw bekend), Jaqueta (rond 1400), Jaquemijne, Jaquemine, Jaquemijne, Jaquemijnkin, Jacquemine, Jacopmijne, Jaquelyne, Jaexmyntgen, Iacobtien (16e eeuw), Jacqueline, Jakelijn, Jakeline, Jacolijn, Jacobmina en Jakelintge (17e eeuw). Maar ook de verkorte versies zoals Coby, Coosje en Cobie. Variant van de naam is de naam Jakoba. Nou, dan nu terug naar Jacoba. De naam Jacoba wordt nu veel minder vaak gegeven dan vroeger. Er zijn ongeveere 45.000 vrouwen in Nederland met de naam Jacoba. Maar wist je dat er wel dubbel zoveel vrouwen zijn die de naam Jacoba als tweede naam dragen? En best opvallend, dat de naam ook best veel in Argentinië wordt gegeven door ouders?. Bekende dragers van de naam zijn onder meer actrice Cobie Smulders, schilder Jacoba van Heemskerk en kunstenares Coosje van Bruggen.

Beroemdheden met de naam Jacoba

Jacoba van Heemskerk
Kunstenaar

Jacoba Berendina van Heemskerck van Beest (Den Haag, 4 januari 1876 - Domburg, 3 augustus 1923) was een Nederlands kunstschilder, glaskunstenaar, graficus en tekenaar. Ze schilderde onder meer bomen, havengezichten, landschappen en stillevens.

Co Stelma
Atlete

Jacoba Cornelia (Co) Stelma (Den Haag, 2 juli 1907 - Brielle, 30 augustus 1987) was een Nederlandse gymnaste. Ze nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen. Op 20-jarige leeftijd maakte ze deel uit van de turnploeg die goud won op het onderdeel meerkamp dames tijdens de Olympische Zomerspelen 1928 van Amsterdam. De dames van deze ploeg waren de eerste Nederlandse vrouwelijke olympische kampioenen. Hun coach was Gerrit Kleerekoper. Ze was lid van WIK uit Den Haag en trouwde later met Koning. Ze overleed op 80-jarige leeftijd in Brielle.

Coby van Baalen
Atlete

Jacoba Maria Jozina Coby van Baalen-Dorresteijn is een Nederlands ruiter. Ze nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en won bij die gelegenheid een zilveren medaille. Van Baalen won als lid van het dressuurteam op de Olympische Zomerspelen in 2000 een zilveren medaille.

Coosje van Bruggen
Kunstenaar

Jacoba Wilhelmina Hendrika van Bruggen was een Nederlands-Amerikaans beeldhouwer. Zij maakte samen met haar echtgenoot meer dan veertig werken voor de openbare ruimte. De werken van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen behoren tot de popart. Van Bruggen publiceerde over het vroege werk van Claes Oldenburg, het Guggenheim Museum (Bilbao) en het werk van Bruce Nauman.

Cobie Smulders
Actrice

Jacoba Francisca Maria 'Cobie' Smulders is een Canadees televisie- en filmactrice en voormalig fotomodel.

Henny Vrienten
Muzikant

Hendrikus Cornelis Jacoba (Henny) Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948 – Diepenheim, 25 april 2022) was een Nederlandse componist, gitarist, bassist, pianist en zanger. Hij werd bij het grote publiek bekend als leadzanger en bassist van de band Doe Maar.

Jacoba van Tongeren
Verzetsstrijder

Acoba Johanna van Tongeren was verzetsstrijdster, oprichtster en leidster van de verzetsgroep Groep 2000, regio Amsterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1990 werd van Tongeren door Yad Vashem gehonoreerd als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Boeken met de naam Jacoba

Jakob en Jakoba
Auteur: Siska Goeminne

Jakob houdt van stil. Jakoba houdt van wild. Ze durft alles wat hij niet durft. Ze kan alles wat hij niet kan. Maar op een dag is het andersom. Die dag zit er een duif gevangen in het kippenhok. Hij kan niet weg. De kip is heel boos en pikt naar de duif. Jakoba kijkt ernaar maar durft niks te doen. Ze huilt. Jakob is stomverbaasd.

Jacoba, dochter van Holland
Auteur: Simone van der Vlugt

N de historische roman Jacoba, Dochter van Holland kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). In Jacoba, Dochter van Holland kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en een paar maanden later overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij op haar zestiende gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt. Simone van der Vlugt laat ons niet alleen een hertogin zien die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacobas persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw.

Namen die lijken op Jacoba

Artikelen over de naam Jacoba

Hoe spel ik de naam Jacoba?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • C Casablanca
 • O Oslo
 • B Baltimore
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • C Celine
 • O Omar
 • B Bo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • C Charlie
 • O Oscar
 • B Bravo
 • A Alfa

Zo spel je Jacoba met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter b
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Jacoba in braille

j
a
c
o
b
a

Zo sein je Jacoba in morsecode

· — — —
· —
— · — ·
— — —
— · · ·
· —

Zo sein je Jacoba met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter b
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jacoba bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een J

Top 10 meisjesnamen met 6 letters