Sacha Geboortekaartje naam Sacha u2

Betekenis Sacha

De Beschermer, Het Ware Leger, De Afweerder Der Mannen
Meer informatie

Geslacht

Sacha wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Sacha is Frans

Naamsopbouw

Sacha is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 3 medeklinkers (s, c, h).

Populariteit van de naam Sacha

Sacha is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sacha tussen 1999 en 2023. De naam Sacha is minder populair geworden.

 • Sacha is 16x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sacha

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sacha is een mooie meisjes en jongensnaam. In landen als België, Frankrijk en Zwitserland kiezen ouders de naam vooral voor een zoon. In Engelstalige landen, Scandinavië en Nederland is Sacha vaker een naam voor een dochter. De naam Sacha is oorspronkelijk een Russische vleivorm van Alexander of Alexandra. Alexandera is de vrouwelijk vorm van Alexander, die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. Er zijn veel alternatieve spellingen van Alexander, zoals Alejandro, Alessandro en Alexzander. Bijnamen voor Alexander zijn Alex, Xander en Sasha. Mogelijk de oudst overgeleverde variant van deze naam is Alaksandu, de naam van een koning van Wilusa aan wie de Hettitische koning Muwatalli II een bewaard gebleven brief richtte rond 1300 voor Chr. De naam is in het Frans overgenomen. Mogelijk verbreid onder invloed van de Franse toneelschrijver en acteur Sacha Guitry (geboren in St.-Petersburg 1885, gestorven in Parijs 1957). Varianten van de naam zijn onder meer Sasha en Sascha. In Nederland en België kiezen ouders het vaakst voor Sacha, maar Sascha scoort bijna net zo goed. Sasha is meer speciaal. En wat opvalt is dat alle 3 de varianten zowel aan meisjes als jongens wordt gegeven. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Britse caberatier Sacha Cohen (Ali G. Borat), de Franse acteur en regisseur Sacha Guitry. In Nederland kennen we onder andere presentatrice en fotograaf Sacha de Boer. Sacha Polak (Amsterdam, 29 juli 1982) is een Nederlands filmregisseur en documentairemaker.

Beroemdheden met de naam Sacha

Sacha Bulthuis
Actrice

Alexandra Paula Maria (Sacha) Bulthuis (Doorn, 24 mei 1948 - Den Haag, 15 oktober 2009[1][2]) was een Nederlands actrice. Ze was langdurig verbonden aan Toneelgroep De Appel in Den Haag. Ze speelde ook rollen in films. Haar vader, Rico Bulthuis (schrijver, journalist, poppenspeler, illustrator, fotograaf, ambtenaar en kunstcriticus) overleed elf dagen voor haar.

Sacha de Boer
Presentatrice

Sacha Marina (Sacha) de Boer (Amsterdam, 9 april 1967) is een Nederlandse presentatrice en fotografe, die vooral van 1996 tot 2013 bekend was als een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal.

Sacha Guitry
Acteur

Sacha Guitry, eig. Alexandre Georges-Pierre Guitry, was een Frans acteur, regisseur, scenarioschrijver en dramaturg. Hij was de zoon van de acteur Lucien Guitry. In 1925 schreef hij het libretto van de pastiche Mozart over de fictieve avonturen van Mozart tijdens zijn bezoek aan Parijs. Hij is vijfmaal gehuwd.

Sacha Baron Cohen
Cabaretier

Sacha Noam Baron Cohen is een Brits komiek, vooral bekend van zijn alter ego's Ali G, Borat, Brüno en Admiraal Generaal Aladeen. In zijn programma's doet hij dikwijls interviews met bekende en onbekende personen, waarbij hij altijd in zijn rol blijft.

Boeken met de naam Sacha

Een steen voor Sacha
Auteur: Aaron Becker

Na ‘Op reis’, ‘Zoektocht’ en ‘Terug’ komt Aaron Becker met ‘Een steen voor Sacha’ opnieuw met een bijzonder woordloos prentenboek waarin we een glanzende steen volgen die een lange reis heeft gemaakt, voordat een meisje deze vindt. Een verhaal om in te verdwalen, waarin je door de tijd en de wereld trekt. Een boek zonder tekst: maar de prachtige tekeningen spreken boekdelen. Laat je meenemen in ‘Een steen voor Sacha’: Het verhaal begint al op de voorkant. Een meisje houdt een steen vast met een goudkleurige gloed. Dat trekt meteen de aandacht. Zou dat echt goud zijn? Hoe komt ze aan die steen? Ik vraag aan Iris (7 jr.) of ze samen met mij dit boek zonder tekst wil ‘lezen’. ‘Een boek zonder tekst? Is dat niet saai?’ is haar reactie. ‘Zullen we gewoon eens kijken?’ vraag ik. Dat is goed.

Namen die lijken op Sacha

Suki

Hoe spel ik de naam Sacha?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • C Casablanca
 • H Havanna
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • A Ali
 • C Celine
 • H Hidde
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • A Alfa
 • C Charlie
 • H Hotel
 • A Alfa

Zo spel je Sacha met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Sacha in braille

s
a
c
h
a

Zo sein je Sacha in morsecode

· · ·
· —
— · — ·
· · · ·
· —

Zo sein je Sacha met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sacha bekijken?

Top 9 unisex met een S

Top 20 unisex met 5 letters