Jacinta Kaart van Naam Jacinta

Betekenis Jacinta

Hyacint (bloem)
Meer informatie

Geslacht

Jacinta wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jacinta is Spaans

Naamsopbouw

Jacinta is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 4 medeklinkers (j, c, n, t).

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jacinta

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

  • Luxe papiersoorten en foliedruk
  • Gratis proefdruk
  • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jacinta is een mooie, exotische meisjesnaam. De naam Jacinta is 1 van de mooiere bloemennamen. Jacinta is een Spaanse meisjesnaam en betekent "hyacint". Jacinta is dus een vrouwelijke naam met Mexicaanse en Spaanse oorsprong die veel betekenis heeft om je dochter haar hele leven te inspireren. Deze naam betekent "hyacint" en kan verwijzen naar de prachtige bloem of, en dat vergeten veel mensen wel eens, de Griekse figuur Hyacinthus. De legende vertelt het verhaal van Hyacinthus, die per ongeluk werd gedood door zijn geliefde Apollo en werd herinnerd door een bloem van zijn naamgenoot. De bloeiende hyacint staat nu symbool voor veel dingen, van vrede tot verdriet tot blijvende liefde. Als je baby het belang van onvoorwaardelijke liefde of de rijkdom van de Griekse mythologie wilt leren, zal het een prachtig effect hebben om ze Jacinta te noemen Jacinta is dus het Spaanse woord voor hyacint, en is een stuk zachter en zoeter dan de Engelse versie (Hyacinth of Hyacintha). De juiste Spaanse uitspraak is ha-SEEN-ta, hoewel veel Nederlanders ja-SIN-ta zouden zeggen. De naam Jacinta momenteel grotendeels geassocieerd met de in Australië geboren actrice Jacinda Barrett. Verder zijn de Amerikaanse basketbalster Jacinta Monroe en de Curaçaose politica, Jacinta Scoop-Constancia bekende dragers van de naam.

Beroemdheden met de naam Jacinta

Jacinta de Roeck
Politica

Hyacinta Jeanne Valerie Irma (Jacinta) De Roeck (Sint-Truiden, 31 juli 1956) is een voormalig Belgisch politica en lerares Frans, geschiedenis en godsdienst.

Jacinta Stapleton
Actrice

Jacinta Patrice Stapleton is een Australische actrice. Bekend van haar rol als Amy Greenwood in de Australische televisiesoap Neighbours van 1997 tot 2000 en opnieuw van 2020 tot 2022. Haar meest opvallende rol was het spelen van een undercover detective in de primetime netwerktelevisieserie Stingers.

Jacinta Monroe
Basketbalster

Jacinta Monroe is een Amerikaanse professionele vrouwenbasketbalspeler in de Women's National Basketball Association.

Jacinta Scoop-Constancia
Politica

Jacinta Venancia Adelaida Constancia (1 april 1973[1]) is een Curaçaos politicus. Namens de partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) was zij minister van Volksgezondheid, Milieu en Natuur van 2010 tot 2012 en zat zij van 2012 tot 2021 in de Staten van Curaçao.

Kunst met de naam Jacinta

Mythologisch figuur: Hyacinthus

Hyacinthus (Hyakinthos) is een figuur uit de Griekse mythologie. De prins is vooral bekend door een verhaal over de god Apollo. Die was verliefd op de koningszoon maar doodde hem per ongeluk. Er bestaan twee verhalen over Hyacinthus. De bekendste, zoals onder meer door Ovidius opgetekend in zijn Metamorphosen, gaat als volgt: De prins Hyacinthus is zo mooi dat de god Apollo zijn oog op hem laat vallen en verliefd wordt. De god verlaat geregeld de berg Delphi om Hyacinthus te kunnen bezoeken. Ook Zephyros en Boreas, de goden van respectievelijk de westen- en noordenwind, bewonderen de jonge prins, net als de zanger Thamyris. Hyacinthus kiest echter voor Apollo. De twee brengen samen veel tijd door. Ze wandelen, jagen en zingen en Apollo leert de jonge prins de lier te bespelen. Op een dag besluiten Hyacinthus en Apollo na een lange wandeling te gaan discuswerpen. Ze trekken hun kleren uit en smeren zichzelf goed in met olijfolie. Apollo neemt de discus hierna als eerste ter hand en werpt er hard mee, in een poging indruk te maken op zijn vriend. De discus doorboort het wolkendek. Enthousiast rent Hyacinthus onderwijl vooruit om de schijf op te pakken zodra deze landt. Dan slaat echter het onheil toe. De discus stuitert van de grond en belandt recht in het gezicht van de prins. Hyacinthus blijkt dodelijk te zijn getroffen. Zijn hoofd hangt als er een geknakte bloem bij. Volgens een andere lezing zorgt de jaloerse windgod Zephyros ervoor dat de discus extra vaart krijg en in het gezicht van Hyacinthus belandt. Apollo neemt zijn ineenzakkende vriend na dit grote ongeluk in de armen en zegt: “Nu sterf je, Hyacinthus, van je eerste bloei beroofd! Ik zie de wond die mij beschuldigt; mijn smart om jou heb ik mijzelf bezorgd! Mijn rechterhand is door jouw dood veroordeeld, ik ben oorzaak van je sterven!” (Ovidius – Metamorphosen X, 194-197) Apollo besluit dan dat Hyacinthus in een bloem moet veranderen, zodat hij op een bepaalde manier toch kan voortleven. Het bloed van de stervende prins belandt op het gras, waarna precies op die plek een purperen bloem verschijnt (niet de moderne hyacint). Op de bladeren van deze nieuwe bloem tekent Apollo de letters αἰαῖ (‘aiai’), wat helaas betekent. Iedere nieuwe lente bloeide deze bloem weer op, om vervolgens weer snel te verwelken, net zoals de jonge prins na de noodlottige discuswedstrijd. In Sparta werd driejaarlijks een Hyacinthus-feest gehouden, het Festival van Hyacinthus.

Hoe spel ik de naam Jacinta?

Internationaal alfabet

  • J Jérusalem
  • A Amsterdam
  • C Casablanca
  • I Italia
  • N New York
  • T Tripoli
  • A Amsterdam

Nederlands alfabet

  • J Jordi
  • A Ali
  • C Celine
  • I Iris
  • N Naomi
  • T Tamara
  • A Ali

NAVO-alfabet

  • J Juliett
  • A Alfa
  • C Charlie
  • I India
  • N November
  • T Tango
  • A Alfa

Zo spel je Jacinta met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter c
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Jacinta in braille

j
a
c
i
n
t
a

Zo sein je Jacinta in morsecode

· — — —
· —
— · — ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Jacinta met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter c
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jacinta bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een J

Top 10 meisjesnamen met 7 letters