Sven Geboortekaartje naam Sven j2

Betekenis Sven

Kerel, Jongen, Jongeling
Meer informatie

Geslacht

Sven wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Sven is Scandinavisch

Naamsopbouw

Sven is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 3 medeklinkers (s, v, n).

Populariteit van de naam Sven

Sven is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sven tussen 1985 en 2023. De naam Sven is minder populair geworden.

 • Sven is 177x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 12x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sven

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sven is een mooie en stoere jongensnaam. De naam staat al een aantal jaren in de top 10 meest populaire jongensnamen die beginnen met een S. De naam Sven is van Scandinavische oorsprong, en betekent 'jongeman, kerel'. Sven komt van het Oudnoors sueinn 'jongen, jongeling, kerel'. Oorspronkelijk werd Sven voor namen geplaatst met de betekenis 'de jonge, kleine'. Diverse Deense en Noorse koningen zijn naar Sven vernoemd. Sven Gaffelbaard (ca. 965 – Gainsborough, 3 februari 1014) (ook Svend, Svein of Swein genoemd) was koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland. Hij wordt genoemd als de stichter van de stad Kopenhagen, samen met zijn zoon Knoet de Grote. Gaffelbaard betekent "vorkbaard". De naam is nog steeds zeer populair bij ouders in onder meer Noorwegen en Denemarken, maar de naam wordt het meest gegeven door ouders in Zwiterserland. Meest bekende hedendaagse drager van de naam in Nederland is Sven Kramer, een Friese schaatster. Sven Bakker is verder een Nederlandse schaker en Sven Werkhoven een voetballer. In België kennen we onder andere atleet Sven Pieters en voetballer Sven Kums. Sven doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Natuurlijk kennen we Sven het rendier uit de Disney films van Frozen. Sven is ook verschenen als personage in Titanic, Pixar's Cars (ingesproken door Arnold Schwarzenegger), als een Nintendo Pokemon, en Marlon Brando speelde een onwaarschijnlijke Sven in een van zijn late films, Free Money.

Beroemdheden met de naam Sven

Sven Thorgren
Snowboarder

Sven Magnus Rickard Thorgren is een Zweedse snowboarder die gespecialiseerd is op de onderdeel Slopestyle. Hij vertegenwoordigde zijn land op de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji.

Sven Väth
DJ

Sven Väth (Obertshausen, Hessen, 26 oktober 1964) is een Duitse dj en producer uit Frankfurt am Main, die wordt gezien als een van de pioniers van de Duitse dance. Aanvankelijk was hij een van de grondleggers van het trance om later meer op techno te concentreren. Om deze reden wordt hij ook Papa Väth genoemd. Hij is (mede)stichter van verschillende platenlabels, waaronder het Eye Q Records, Harthouse en Cocoon Recordings. Väth is een zeer populaire dj en staat bekend om lange sets die meer dan 14 uur kunnen duren.

Sven Vanthourenhout
Wielrenner

Sven Vanthourenhout (Beernem, 14 januari 1981) is de huidige Belgische bondscoach en voormalig Belgisch wielrenner. Sinds november 2020 is Vanthourenhout de Belgische bondschoach.

Sven Kums
Voetballer

Sven Kums (Asse, 26 februari 1988) is een Belgische voetballer die doorgaans als middenvelder speelt. Sinds juli 2020 staat hij onder contract bij KAA Gent, dat hem het seizoen voordien huurde van RSC Anderlecht. Hij won de Gouden Schoen 2015.

Sven Meinhardt
Hockeyer

Sven Meinhardt (Mülheim an der Ruhr, 28 september 1971) is een voormalig hockeyer uit Duitsland, die speelde als aanvaller. Met de Duitse nationale hockeyploeg nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen (1992 en 1996).

Sven Kockelmann
Presentator

Sven Kockelmann (Soest, 26 december 1969[1]) is een Nederlands journalist en radio- en televisiepresentator.

Sven Gaffelbaard
Koning

Sven Gaffelbaard (ca. 965 – Gainsborough, 3 februari 1014) (ook Svend, Svein of Swein genoemd) was koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland. Hij wordt genoemd als de stichter van de stad Kopenhagen, samen met zijn zoon Knoet de Grote. Gaffelbaard betekent "vorkbaard".

Sven Kramer
Schaatser

Sven Kramer (Heerenveen,[1][2] 23 april 1986) is een voormalig Nederlands langebaanschaatser. Hij is drievoudig olympisch kampioen op de 5000 meter, enkelvoudig olympisch kampioen ploegenachtervolging, negenvoudig wereldkampioen allround en tienvoudig Europees kampioen allround. Daarnaast werd hij achtmaal wereldkampioen op de 5000 en vijfmaal op de 10.000 meter. Hij werd ook achtmaal wereldkampioen op de ploegenachtervolging.

Boeken met de naam Sven

Sven en de hamer van Thor
Auteur: Gerrie Cuijpers

Svens moeder ligt in coma na een mysterieus duikongeval waar alleen Sven getuige van was. Deze moeilijke tijd maakt Sven radeloos. Hij denkt dat het ongeluk zijn schuld was. Wanneer hij de schelp pakt die hij vlak voor het ongeluk van zijn moeder kreeg, gebeurt er iets... Sven komt terecht in Noorwegen in de vikingtijd. Hij leert daar Brunhilde kennen die op zoek is naar haar vader. Tijdens hun tocht wordt het duo tegengewerkt door duistere figuren die uit zijn op de hamer van Thor. Vindt Brunhilde haar vader en komt Sven ooit weer thuis? En zal zijn moeder ontwaken uit haar coma?

Sven en zijn rat
Auteur: Marit Nicolaysen

Sven is negen jaar. Zijn rat, Meneer Jansen, is al vierenvijftig - in rattenjaren dan. De twee zijn onafscheidelijk en gaan dan ook overal samen naartoe. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Wanneer Sven met de vakantieclub een uitstapje maakt naar de riool, kan Meneer Jansen echt niet mee. Sven is wel geïntrigeerd door de hele gebeurtenis maar hij vindt het toch ook wel een beetje eng. Maar hij laat zich niet kennen en daalt dapper af in de stinkende gangen ... Maar daar begint hij zich zorgen te maken door de verhalen van hun stoere gids. Wat als Meneer Jansen per ongeluk in het toilet terecht komt? Hij wil vlug naar huis om te controleren of alles wel in orde is. Dit is het eerste boekje in de reeks van Sven en zijn rat. Ondertussen zijn er al een heleboel. De vriendschap tussen Sven en Meneer Jansen staat centraal en is best vertederend. Het gaat hier niet om hoogstaande literatuur maar om eenvoudige verhalen over alledaagse dingen. Hoewel, hoeveel mensen zijn er al in de riool afgedaald? Kinderen zullen die belevenis alvast heel spannend vinden. Waar gaan de drollen heen? Wie wil dat nu niet weten? Een eenvoudig maar leuk verhaal, rechttoe rechtaan!

Films met de naam Sven

Sven (1997)

Sven is een korte film van regisseur Eva Bergman. Sven, een chef-kok van middelbare leeftijd, werkt in een restaurantkeuken in Göteborg. Sven is verlegen en eigenlijk een fatsoenlijke man die graag praat over hoe hij zijn mayonaise bereidt. Sven heeft een collega Connie. Sven ergert zich aan haar terwijl hij zich tot haar aangetrokken voelt, onhandig contact zoekt en haar in vertrouwen neemt: "Deze keer kwam er een gast binnen en klaagde over mijn mayonaise. Hij zei dat het niet klopte. Weet je wat ik deed? Suiker het. Dus het smaakte uit blik. Tot nu toe is het weg! " Op hetzelfde moment komt een gast de keuken binnen en heeft er spijt van dat hij zijn bord laat vallen. Daarnaast merkt hij op over de mayonaise, die "een beetje te exotisch naar mijn smaak" was. Connie antwoordt: "Neem wat suiker, vetja. Zo hoef je niets nieuws te leren." Sven en Connie kijken elkaar lang in de ogen en glimlachen allebei.

Sven en de rat (2006)

Sven en de rat is een film van regisseur Magnus Martens uit 2006. Wat doe je als je beste vriend een rat is, terwijl mensen helemaal niet van ratten houden? Sven en zijn ratje Halvorsen kunnen maar niet duidelijk maken dat ratten cool zijn! Melissa, een nieuw meisje in de klas, stelt voor om mee te doen aan de jaarlijkse huisdierenwedstrijd. Maar Halvorsen loopt weg! Vlak daarna schrijven de kranten over een grote rattenplaag. Dan gaan ook Svens ouders zich ermee bemoeien. Sven zit behoorlijk in de penarie! Gebaseerd op het populaire Noorse kinderboek 'Svein og Rotta' van Marit Nicolaysen.

Namen die lijken op Sven

  -   Svein

Hoe spel ik de naam Sven?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • V Valencia
 • E Edison
 • N New York

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • V Valentijn
 • E Eva
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • V Victor
 • E Echo
 • N November

Zo spel je Sven met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter v
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Sven in braille

s
v
e
n

Zo sein je Sven in morsecode

· · ·
· · · —
·
— ·

Zo sein je Sven met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter v
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sven bekijken?

Top 10 jongensnamen met een S

Top 10 jongensnamen met 4 letters