Valerie Geboortekaartje naam Valerie m2

Betekenis Valerie

Invloed Hebben, Sterk, Gezond, Kracht
Meer informatie

Geslacht

Valerie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Valerie is Frans

Naamsopbouw

Valerie is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 4 klinkers (a, e, i, e) en 3 medeklinkers (v, l, r).

Populariteit van de naam Valerie

Valerie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Valerie tussen 1996 en 2023. De naam Valerie is minder populair geworden.

 • Valerie is 48x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Valerie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Valerie is een klassieke, stijlvolle en tegelijkertijd vrolijke meisjesnaam. Valerie is een Franse meisjesnaam en betekent "kracht, gezondheid". De naam is van Romaanse oorsprong. De Latijnse clannaam, Valerius, is mannelijk en staat voor kracht, gezondheid of durf. Valeria is hier de vrouwelijke vorm van. Zowel mannelijke als vrouwelijke voornamen zijn afgeleid via het Frans in andere talen. In katholiek Europa brachten voornamen altijd het individu in verband met een heilige, dus de populariteit van een naam weerspiegelde vaak het belang van de cultus van een heilige. Er waren verschillende belangrijke heiligen die de naam droegen en die in de middeleeuwen en recentelijk ook meer lokaal werden vereerd. St Valerie van Limoges (Franse Sainte Valérie de Limoges) oefende waarschijnlijk de grootste invloed uit bij het verspreiden van de naam. Haar cultus werd beoefend op de zeer belangrijke Jacobsweg en als cefalofoor (een wattus?) werd ze een favoriet onderwerp voor de vroegmoderne keramiekindustrie. Een cefalofoor, van het Griekse κεφαλή (kephalè, 'hoofd') en φέρειν (phérein, 'dragen'), is iemand die na onthoofd te zijn weer opgestaan is en vervolgens met zijn of haar hoofd in de handen aan de wandel is gegaan, echt waar! :-). Valerie is dus de naam van een gemartelde middeleeuwse heilige, en de naam staat op de populariteitslijst sinds de vroegste publicatie in 1880 in meerdere delen van de wereld. De associatie met het woord moed geeft het een gevoel van vrijmoedigheid en maakt het een van de speciale groep meisjesnamen die sterk of krachtig betekenen. De oorspronkelijke naam Valeria werd in de jaren 1890 in gebruik genomen, kort daarna gevolgd door de Franse vorm Valerie, die al snel de meer geaccepteerde vorm werd. Je moet wel oppassen met de spelling. Valerie is over het algemeen een vrouwelijke voornaam, rechtstreeks afgeleid van het Franse Valérie (alleen voor vrouwen). Valéry of Valery is een mannelijke voornaam in delen van Europa (met name in Frankrijk en Rusland), evenals een veel voorkomende achternaam in Franstalige landen. Een andere, veel zeldzamere, Franse mannelijke vorm kan Valėre zijn. Zowel vrouwelijke als mannelijke vormen hebben afgeleiden in veel Europese talen en komen vooral veel voor in het Russisch en andere Oost-Europese talen. De mannelijke vorm is echter niet altijd verwant aan de vrouwelijke: hij kan een verschillende etymologie(sorry?) hebben. De etymologie is het deelgebied van de taalkunde dat de herkomst van woorden bestudeert. In Nederland bestaan al veel spellingsvarianten van de naam, waaronder Valérie , Valèrie , Válerie , Vàlerie , Valerié , Vâlerie , Válèrie , Valeríe , Válerié en Valêrie. Bekende dragers van de naam zijn onder meer actrice Valerie Bertinelli en muzikante Valerie Carter Cash. Valerie is ook een zeer populaire song voor artiesten. Het meest bekend is waarschijnlijk het nummer Valerie van Amy Winehouse. Maar Valerie is ook een nummer van Glee Cast, Andie Case, Cami, The Zutons en Dave Maison.

Beroemdheden met de naam Valerie

Valerie Perrin
Schrijfster

Valérie Perrin, geboren op 19 januari 1967 (55 jaar oud) in Remiremont (Frankrijk), is een Franse romanschrijver. Ze is ook een setfotograaf en scenarioschrijver met haar metgezel Claude Lelouch.

June Carter Cash
Muzikante

June Carter Cash werd als Valerie June Carter geboren in Maces Springs, Virginia, als de middelste dochter van Ezra "Eck" Carter en Maybelle Carter (Mother Maybelle).. June Carter Cash was een Amerikaans zangeres, tekstdichter, lid van een van de beroemdste country-families en de echtgenote van de legendarische countryzanger Johnny Cash. Ze was tevens multi-instrumentalist en bespeelde de gitaar, de banjo en de autoharp.

Valerie van Limoges
Heilige

St Valerie van Limoges (ook Valeria van Limoges) is een legendarische christelijke martelaar en cefalofoor, geassocieerd met de Romeinse periode, wiens cultus erg belangrijk was in Limousin, Frankrijk, in de middeleeuwen. Ze is al sinds de middeleeuwen een belangrijk onderwerp voor de christelijke kunst en gedurende meerdere eeuwen voor porseleinen beeldjes.

Valerie Leon
Actrice

Valerie Therese Leon (geboren 12 november 1943) is een Engelse actrice en model die rollen heeft gehad in film- en televisieproducties, waaronder zes van de Carry On-filmseries en in twee James Bond-films The Spy Who Loved Me (1977) en Never Say Never Again (1983) naast Roger Moore en Sean Connery. Ze had ook rollen in spraakmakende films zoals The Italian Job (1969), The Wild Geese (1978) en Revenge of the Pink Panther (1978) en had een hoofdrol in de Hammer-horrorfilm Blood from the Mummy's Tomb (1971) .

Valerie Bertinelli
Actrice

Valerie Anne Bertinelli (geboren 23 april 1960) is een Amerikaanse actrice. Bekend om haar werk in televisieacteren en presenteren, haar onderscheidingen omvatten twee Emmy Awards, twee Golden Globe Awards en nominaties voor een Screen Actors Guild Award. In 2012 kreeg ze een ster op de Hollywood Walk of Fame. Bertinelli was van 1981 tot 2007 getrouwd met muzikant Eddie Van Halen, met wie ze één kind heeft, Wolfgang.

Muziek met de naam Valerie

Valerie
Artiest: Liedje The Zutons

Valerie is een nummer van de Engelse indierockband The Zutons. Het nummer bereikte de negende positie in de UK Singles Chart.

Valerie
Artiest: Amy Winehouse

Valerie is een nummer dat beroemd werd door Amy Winehouse en Mark Ronson in 2007. Het maakt deel uit van het album Version van Mark Ronson, maar het is eigenlijk een cover van het gelijknamige nummer van de Engelse band The Zutons, oorspronkelijk uitgebracht in 2006. Valerie is geschreven door de leider van The Zutons, Dave McCabe. Het nummer gaat over zijn langeafstandsrelatie met Valerie Star, een Amerikaanse visagiste. In die dagen waren de twee aan het daten, maar Valerie werd gearresteerd wegens herhaalde verkeersovertredingen en mocht het land niet verlaten. Valerie woonde in New York en Dave in Liverpool. Ze was van plan Dave binnenkort te bezoeken, maar door juridische problemen kon ze maandenlang niet reizen. Het nummer is daarom het perspectief van Dave McCabe over het meisje met wie hij aan het daten was. Ze woonde in Amerika en kon hem niet bereiken, dus vroeg hij zich af of ze al haar juridische problemen snel zou oplossen.

Films met de naam Valerie

Valerie (1957)

Valerie is een Amerikaanse westernfilm uit 1957, geregisseerd door Gerd Oswald en met in de hoofdrollen Sterling Hayden, Anita Ekberg en Anthony Steel. De film is blijkbaar geïnspireerd door Akira Kurosawa's klassieker Rashomon uit 1950. Rancher John Garth wordt gearresteerd omdat hij zijn vrouw Valerie ernstig heeft verwond en haar ouders heeft vermoord. Tijdens het proces van Garth komen tegenstrijdige flashback voorbij...

Valerie (2010)

Valerie is een film uit 2010 van regisseur Josef Rusnak. Valerie is een sterke, zelfverzekerde en moderne vrouw - ze pendelt tussen L.A., waar ze werkt, en Berlijn, waar ze van houdt.

Namen die lijken op Valerie

Valère   -   Valeria

Hoe spel ik de naam Valerie?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • R Roma
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • R Ruben
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • R Romeo
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Valerie met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Valerie in braille

v
a
l
e
r
i
e

Zo sein je Valerie in morsecode

· · · —
· —
· — · ·
·
· — ·
· ·
·

Zo sein je Valerie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Valerie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een V

Top 10 meisjesnamen met 7 letters