Xavier Geboortekaartje naam Xavier j2

Betekenis Xavier

Kasteel, Nieuw Huis
Meer informatie

Geslacht

Xavier wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Xavier is Spaans

Naamsopbouw

Xavier is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter X en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 3 medeklinkers (x, v, r).

Populariteit van de naam Xavier

Xavier is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Xavier tussen 2010 en 2023. De naam Xavier is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Xavier is 34x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Xavier

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Xavier is een jongensnaam met een Baskische oorsprong. Toen we voor het eerst naar de naam Xavier keken, gingen we ervan uit dat het misschien was geëvolueerd van een vroegmiddeleeuwse Spaanse vorm van 'redder', maar we hadden het niet meer bij het verkeerde eind kunnen hebben. Nee, Xavier is eigenlijk een van de weinige Baskische namen die buiten Baskenland in omloop zijn. De oorsprong van Xavier komt van een middeleeuwse Baskische achternaam die is afgeleid van een plaatsnaam, van het Baskische "Etxeberri" dat "het nieuwe huis" betekent. Je zou inderdaad kunnen vragen: "excuseer me, maar huh"? Hoe evolueerde "etxeberri" precies naar Xavier? Welnu, Xavier is een zwaar gemuteerde Spaanse vorm van deze oude Baskische naam. De Baskische taal (ook bekend als "Euskara") is wat taalkundigen een van de weinige zogenaamde "geïsoleerde" talen noemen. Met andere woorden, terwijl elke andere taal in Europa voortkomt uit de Proto-Indo-Europese wortels (en dus uiteindelijk allemaal aan elkaar verwant zijn), is het Baskisch niet verwant aan enige andere taal die taalkundigen kennen. Dit feit alleen al maakt het voortbestaan ​​van de Baskische taal tot een van de meest opmerkelijke historische mysteries. De idiomatische uitdrukking "Het is allemaal Grieks voor mij" zou nog toepasselijker zijn als het werd veranderd in "Het is allemaal Euskara voor mij." Andere voorbeelden van Baskische persoonsnamen: de verkorte versie van Xavier, dus Xavi, Iker, Oier, Unai, Amaia, Irati, Uxue en Haizea. Xavier is echter verreweg de meest voorkomende buiten de Baskische grenzen en dit is waarom: Sint Franciscus Xavier (1506-1552), een van de zeven medeoprichters van de Sociëteit van Jezus (beter bekend als de jezuïeten). Francis Xavier werd geboren in een Baskische adellijke familie in het Spaanse koninkrijk Navarra. Niet alleen is hij opmerkelijk voor de oprichting van de jezuïeten, maar hij wordt ook gecrediteerd voor zijn enthousiaste zendingswerk in het Oosten. Vanwege de status van Xavier binnen de roomse kerk, is de naam altijd vrijwel beperkt gebleven tot vrome Spaanse en Portugese katholieken. Xavier is echter ook verrassend populair in Engelssprekende landen (Australië, Engeland en de Verenigde Staten). In Nederland en België is de naam ook populair, maar Xavi wint het bij ouders, zeker de laatste jaren. Vrouwelijke varianten zijn onder andere Xaviera, Xaviere. Xavier werd gekozen voor hun zonen door Donnie Wahlberg en Tilda Swinton, evenals voor de middelste naam van Larenz Tate's zoon Miles en Kim Fields' Quincy. De Spaanse klassieker Javier, uitgesproken als HAH-vee-ay, heeft meer bekendheid gekregen via Oscar-winnende Javier Bardem (No Country for Old Men). Verder kennen we Xavier Leroux (componist) en Xavier Malisse (Tenniser) Een Trivia-notitie aan het einde: de X-men-strips introduceerden de kreeatif-spelling Xzavier.

Beroemdheden met de naam Xavier

Xavier Malisse
Tennisser

Xavier Malisse is een Belgisch tennisser. Hij woont in Sarasota. Zijn nickname is "The X-Man".

Xavi Rabaseda
Basketbalspeler

Xavier "Xavi" Rabaseda Bertrán is een Spaanse professionele basketbalspeler voor San Pablo Burgos van de Liga ACB. Hij is een 1.98 m hoge schietwacht - klein naar voren.

Muziek met de naam Xavier

Xavier and Honor
Artiest: Gerry Rafferty

Xavier
Artiest: Paradise Lost

Xavier is een nummer van Paradise Lost

Geografie met de naam Xavier

Gemeente: Javier (Navarra, Spanje)

Javier (Baskisch: Xabier) is een plaats en gemeente in de Spaanse regio en provincie Navarra met een oppervlakte van 47 km². Javier telt ongeveer 10o inwoners. De gemeente is vooral bekend om het Kasteel van Javier, waar de in 1622 heilig verklaarde pater jezuïet en missionaris Franciscus Xaverius (1506-1552) geboren werd.

Namen die lijken op Xavier

Javier   -   Xever   -   Zavier

Hoe spel ik de naam Xavier?

Internationaal alfabet

 • X Xantippe
 • A Amsterdam
 • V Valencia
 • I Italia
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • X Xavi
 • A Ali
 • V Valentijn
 • I Iris
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • X X-ray
 • A Alfa
 • V Victor
 • I India
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Xavier met gebarentaal.

gebarentaal letter x
gebarentaal letter a
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Xavier in braille

x
a
v
i
e
r

Zo sein je Xavier in morsecode

— · · —
· —
· · · —
· ·
·
· — ·

Zo sein je Xavier met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter x
nautische vlag letter a
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Xavier bekijken?

Top 6 jongensnamen met een X

Top 10 jongensnamen met 6 letters