Titus Geboortekaartje naam Titus j2

Betekenis Titus

Wilde duif (van Romeinse Titus), Eerwaardig (afgeleid van Timon)
Meer informatie

Geslacht

Titus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Titus is Hebreeuws en Romeins.

Naamsopbouw

Titus is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter T en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, u) en 3 medeklinkers (t, t, s).

Titus wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Titus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Titus is een mooie, klassieke jongensnaam. De betekenis van de naam Titus is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Titus is allereerst een Romeinse voornaam. De verklaring die eraan gegeven werd, vinden we in een scholiën (verklaringen van Griekse of Latijnse schrijvers, in de Oudheid vervaardigd) op Persius 1, 20: Titi sunt columbae agrestes 'T. zijn wilde duiven'. Het is onder meer de naam van de Romeinse keizer Titus Flavius Vespasianus (79-81). Hij komt ook voor als nieuwtestamentische naam: een leerling van Paulus (2 Korintiërs 7,6 en volgende) heette Titus. De naam Titus zou ook kunnen zijn afgeleid van de naam Timon. Daardoor kan het ook 'geëerd' of 'eerwaardig' betekenen. De naam is niet alleen veel in België en Nederland gegeven, maar ook bijvoorbeeld in de VS en Duitsland. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Britse voetballer Titus Bramble en de Amerikaanse acteur Titus Welliver. In Nederland kennen we vooral Titus Brandsma en Titus van Rijn (zoon van Rembrandt). De naam komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij Christopher Titus, van de reality tv serie Titus.

Beroemdheden met de naam Titus

Titus Bramble
Voetballer

Titus Malachi Bramble is een Engels betaald voetballer. Hij speelde als verdediger onder meer bij Sunderland AFC. Eerder speelde bij onder meer bij Ipswich Town, Newcastle United en Wigan Athletic.

Titus Welliver
Acteur

Titus B. Welliver is een Amerikaans acteur en filmproducent. Welliver begon in 1990 met acteren in de film Navy Seals. Hierna speelde hij meerdere rollen in televisiefilms en televisieseries, zoals Brooklyn South, NYPD Blue, Star Trek: Voyager, That's Life , Assault on Precinct 13, Lost, Sons of Anarchy en The Good Wife.

Titus Brandsma
Wetenschapper

Titus Brandsma (geboren als Anno Sjoerd Brandsma te Oegeklooster bij Bolsward, 23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en de journalistiek.

Titus van Rijn
Kind van

Titus van Rijn (Amsterdam, gedoopt 22 september 1641 - aldaar, 4 september 1668) was het vierde en enig overlevende kind van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn en zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh. Titus komt meerdere malen voor als figurant of model in schilderijen en studies van Rembrandt.

Titus
Bijbels persoon

Titus is een medewerker van Paulus. Titus is een Griekse christen, wat betekent dat hij niet-joods is. Hij wordt door Paulus op Kreta achtergelaten, om daar de gemeente te onderwijzen. De naam Titus is te vinden in het Bijbelboek 2 Korintiërs 2:13. De naam Titus komt 15 keer voor in de bijbel. Het gelijknamige Bijbelboek is een brief van Paulus aan Titus, waarin Paulus zijn leerling tips geeft over wie welke taken krijgt in de gemeente.

Titus Vespasianus
Keizer

Titus (Latijn: Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustus; 30 december 39 – 13 september 81), was een Romeinse keizer van 79 tot 81. Hij was lid van de Flavische dynastie en volgde zijn vader Vespasianus op na zijn dood. Daarmee werd hij de eerste Romeinse keizer die de troon besteeg na zijn eigen vader. Titus werd, dankzij de militaire successen van zijn vader, opgevoed aan het hof samen met Britannicus, de zoon van Claudius. Toen Britannicus vermoord werd door Nero zat Titus naast hem. Hij zou van het gif gedronken hebben, waarna hij een lange tijd ziek is geweest.

Boeken met de naam Titus

Titus Andronicus
Auteur: William Shakespeare

Titus Andronicus is een tragedie in vijf aktes van William Shakespeare die ergens tussen 1589 en 1592 is geschreven.[1][2] Daarmee zou het meteen zijn vroegste tragedie zijn. De First Folio-uitgave uit 1623 was gebaseerd op drie onvolledige quarto-edities, met aanvullingen van een voor het stuk gebruikt souffleursboek. Het stuk, geschreven in de vorm van de "revenge tragedy"[3] (wraaktragedie) verhaalt over een fictieve Romeinse generaal die in een negatieve spiraal van wederzijdse wraak tussen zijn familie en de familie van Tamora, koningin van de Goten, terechtkomt nadat Titus haar oudste zoon aan de goden heeft geofferd.

Films met de naam Titus

Titus (1999)

Titus is een epische surrealistische historische dramafilm uit 1999, geregisseerd en geschreven door Julie Taymor in haar regiedebuut. De film is gebaseerd op William Shakespeare's wraaktragedie Titus Andronicus. Anthony Hopkins speelt de titulaire Romeinse generaal, die zijn ondergang beschrijft nadat hij als overwinnaar uit de oorlog terugkeerde.

Titus (2000)

Titus is een donkere sitcom, bedacht door Christopher Titus. De serie is gebaseerd op het leven van Christopher Titus zelf en gaat over een disfunctioneel gezin. Titus speelt een kinderachtige volwassene die de eigenaar van een garage is. De serie volgt ook zijn onintelligente broer, zijn Ierse vriendin Erin, zijn beste vriend Tommy en zijn arrogante en dronken vader Ken.

Natuurfenomenen

Titus is een geslacht van spinnen uit de familie bodemjachtspinnen (Gnaphosidae).

Organisaties met de naam Titus

Videogames ontwikkelaar: Titus Interactive

Titus Interactive SA was een Franse ontwikkelaar en verdeler van computerspellen. Het bedrijf was actief tussen 1985 en 2005 en was gevestigd in Lagny-sur-Marne.

Kunst met de naam Titus

Schilderij: Titus aan de lezenaar

Titus aan de lezenaar is een schilderij van Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1655. Het schilderij bevindt zich sinds 1939 in Museum Boijmans Van Beuningen, gekocht van de kunsthandelaar Katz uit Dieren, en is 63 bij 77 centimeter. Het stelt Rembrandts zoon Titus voor, op ca. 14-jarige leeftijd, achter zijn lezenaar met daarop wat papieren. Hij is in gepeins verzonken en heeft een pen in zijn rechterhand en in zijn andere hand een pennenkoker.[2] Volgens Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, overtreft dit schilderij zelfs de Mona Lisa en alle andere schilderijen.

Naamdag van Titus

06 februari

Hoe spel ik de naam Titus?

Internationaal alfabet

 • T Tripoli
 • I Italia
 • T Tripoli
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • T Tamara
 • I Iris
 • T Tamara
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • T Tango
 • I India
 • T Tango
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Titus met gebarentaal.

gebarentaal letter t
gebarentaal letter i
gebarentaal letter t
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Titus in braille

t
i
t
u
s

Zo sein je Titus in morsecode

· ·
· · —
· · ·

Zo sein je Titus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter t
nautische vlag letter i
nautische vlag letter t
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Titus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een T

Top 10 jongensnamen met 5 letters