Emil Geboortekaartje naam Emil j2

Betekenis Emil

Zacht, vriendelijk (van het Griekse woord '(h)aimulos), Streven, UItblinken (van Latijnse Ameliusr), Enthousiast (vanuit Frans)
Meer informatie

Geslacht

Emil wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Emil is Grieks

Naamsopbouw

Emil is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 2 medeklinkers (m, l).

Populariteit van de naam Emil

Emil is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Emil in 2023. De naam Emil is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Emil is 25x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Emil maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Emil

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Emil is een mooie en veelzijdige jongensnaam. Veelzijdig, want de naam Emil is een van die zeldzame namen die populair zijn in tal van culturen over de hele wereld, van Frankrijk tot Zweden tot Roemenië, terwijl ze fris en exotisch in het oor blijven. De betekenis van de naam Emil is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen.Deze mooie en ijverige naam is in de eerste uitleg afgeleid van de Latijnse familie gens (familienaam) Aemilia, een van de machtigste patriciërsfamilies in het oude Rome. In het Latijn betekent het 'streven', 'uitblinken' of 'rivaal', terwijl de Franse definitie 'enthousiast' is. De voornaam wordt ook in verband gebracht met het Griekse woord '(h)aimulos', dat 'zacht, vriendelijk' betekentEmil heeft veel mannelijke en vrouwelijke varianten, waaronder Émile, Emily, Emilia en Amelia. In Nederland kozen ouders het vaakst voor Emiel, dan voor Emile en dan voor Emil. Lekker speciaal dus, Emil! Een variant is Melis. Bekende mensen vind je all over the world. Onder meer Emil Behring en Emil Cioran zijn bekende wetenschappers, en Emil Jannings is een bekende Duitse acteur. Emil is ook de originele naam van het jongentje in de boeken van Astrid Lindgren (Emil i Lönneberga). Leuke weetjes over de naam Emil: Emil is de naam van een Zweedse tank. Emile of over de opvoeding is 1 van de meest aansprekende werken van de Franse filosoof Jean Jacques Rousseau.

Beroemdheden met de naam Emil

Emil Jannings
Acteur

Theodor Friedrich Emil Janenz was een acteur, en de eerste winnaar van een Oscar voor Beste Acteur. In mei 1929 won hij een Oscar voor twee films, The Way of All Flesh en The Last Command.

Emil Kocher
Wetenschapper

Emil Theodor Kocher was een Zwitsers arts die in 1909 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde kreeg voor "zijn werk in de fysiologie, pathologie en chirurgie van de schildklier".

Emil Cioran
Wetenschapper

Emil Cioran was een Roemeens-Frans filosoof, die publiceerde in het Roemeens en Frans. Zijn werk staat bekend om zijn doordringende filosofische pessimisme en antinatalisme. Hij houdt zich daarin bezig met lijden, verval en nihilisme.

Emil Adolf von Behring
Wetenschapper

Emil Adolf von Behring was een Duits medicus. Behring won als eerste in 1901 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde door zijn ontwikkeling van een serum tegen difterie en tetanus. Vanwege deze prestatie werd hij ook in de adelstand verheven.

Boeken met de naam Emil

Emil and the Detectives
Auteur: Erich Kästner

Als mevrouw Tischbein had geweten welke geweldige avonturen haar zoon Emil in Berlijn zou beleven, had ze hem nooit laten gaan. Helaas, wanneer zijn zeven pond in de trein zoekraakt, is Emil vastbesloten om het terug te krijgen - en wanneer hij samenwerkt met de rechercheurs die hij in Berlijn ontmoet, is dat nog maar het begin van een geweldig avontuur om geld op te halen.

Ein Tag mit Hase Emil
Auteur: Layerlunar

Het is een stil boek, daarom bevat het geen tekst en werkt het voor elke taal (Laat je niet misleiden door de Duitse titel ;)) In het 24 pagina's tellende boek wordt het verhaal verteld van de kleine Emil die zijn dag doormaakt. Hij staat 's ochtends vroeg op en maakt zich klaar voor zijn avontuurlijke dag waarop hij zijn vriend de Icebear op de noordpool bezoekt. Dit boek wordt geleverd met een stickervel van 14 stickers en kan worden gesigneerd als je dat wilt!

Films met de naam Emil

Emil and the Detectives (1964)

Emil and the Detectives is een film uit 1964. Emil gaat met een grote som geld naar Berlijn om zijn grootmoeder te zien en krijgt van een vreemde man snoep aangeboden waar hij van gaat slapen. Hij wordt wakker bij zijn halte zonder geld. Het is aan hem en een groep kinderen om de dag te redden.

Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga is een Zweedse dramedyserie van de zender Sveriges Television. De serie ging in première op 22 november 1975. Emil i Lönneberga is ook een kinderboekenserie van Astrid Lindgren. Emil Svensson is een jongen van vijf jaar, woonachtig in het Zweedse Lönneberga. Zijn ondeugende streken bezorgen niet alleen hemzelf, maar ook de mensen in zijn omgeving heel wat problemen.

Emil van de Hazelhoeve

Emil van de Hazelhoeve, is een televisieserie en de naam van de hoofdpersoon uit de gelijknamige kinderboekenserie van Astrid Lindgren. De serie is gebaseerd op de boeken, met de oorspronkelijke Zweedse naam Emil.

Namen die lijken op Emil

Amal   -   Amil   -   Emiel   -   Emile   -   Emin   -   Emir

Hoe spel ik de naam Emil?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • M Mila
 • I Iris
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • M Mike
 • I India
 • L Lima

Zo spel je Emil met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Emil in braille

e
m
i
l

Zo sein je Emil in morsecode

·
— —
· ·
· — · ·

Zo sein je Emil met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Emil bekijken?

Top 10 jongensnamen met een E

Top 10 jongensnamen met 4 letters