Lucas Geboortekaartje naam Lucas j2

Betekenis Lucas

Afkomstig Uit Lucanië, Brenger van het licht
Meer informatie

Geslacht

Lucas wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lucas is Latijn

Naamsopbouw

Lucas is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, a) en 3 medeklinkers (l, c, s).

Populariteit van de naam Lucas

Lucas is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lucas tussen 1953 en 2023. De naam Lucas is minder populair geworden.

 • Lucas is 648x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Lucas maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lucas

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lucas is een populaire jongensnaam. De voornaam Lucas gaat terug op het Griekse Λουκάς (Loukas), dat op zijn beurt waarschijnlijk is afgeleid van de Romeinse eigennaam "Lucius" die weer verwant is met de Latijnse woorden "lux" ("licht" < *luc-s) en "luna" ("maan" < *luc-na). Volgens een andere opvatting is "Lucas" afkomstig van "Lucanus" (Grieks: Λουκανός, Loukanos) dat "afkomstig uit Lucanië" betekent. Anderen houden het op "afkomstig uit Lycië" dat in het Grieks ook als Lukas (zie Lukka) bekend stond. De bekendste Lucas uit de oudheid is de evangelist Lucas. De naam komt in Nederland en België ook voor als Luuk, Luk, Luc, Luuc, Luck en Luuck. Ook ziet men Luca, Luka, Loeka en Louka (tevens als meisjesnaam). In 2018 was Lucas de populairste jongensnaam in Nederland.[1] Luuk stond op de 7e plek. In 2019 kwam Lucas op de 3e plaats, met Luuk op de 10e plaats. Ook de afgelopen jaren staat Lucas hoog op de lijstjes bij ouders.

Beroemdheden met de naam Lucas

Lucas Hamming
Muzikant

Lucas Boudewijn Hamming is een Nederlandse singer-songwriter, acteur, musicalacteur en rockartiest. Na een muziek carierre maakte Hamming in 2018 zijn debuut als musicalacteur in de musical All Stars. Daarin speelde hij de rol van Johnny. In 2019 speelde Hamming de rol van Judas Iskariot tijdens de opvoering van The Passion in Dordrecht, uitgezonden door de EO en KRO-NCRV. Daarnaast deed Hamming mee aan het vijfde seizoen van de dirigeerwedstrijd Maestro op AVROTROS-televisie. Hij werd in de finale tegen Monic Hendrickx door de jury, het orkest en het publiek tot winnaar gekozen.

Lucas Till
Acteur

Lucas Daniel Till is een Amerikaans acteur. Hij is onder andere bekend door zijn rol uit Hannah Montana: The Movie, waarin hij het personage Travis Brody speelde. Ook speelde hij in de clip You Belong With Me, een nummer van Taylor Swift. Toen hij tien jaar oud was, begon hij te acteren in reclamespots.

Lucas Bols
Ondernemer

Lucas Bols is een Amsterdamse destillateur van alcohol, waaronder jenever, en een stokerij van likeur. Sinds februari 2015 is Lucas Bols Amsterdam N.V. een beursgenoteerd bedrijf.

Muziek met de naam Lucas

Lucas
Artiest: Herman van Veen

Lucas is een prachtig liedje van Herman van Veen over een kind met het downsyndroom. De tekst gaat als volgt:
Toen Lucas negen jaar werd, vroeg hij aan zijn ouders: ‘Waarom ben ik geboren zoals ik ben?’ Vader verslikte zich in zijn koffie. Moeder stopte met het lezen van haar boek. ‘Luister, Lucas,’ zei zijn moeder: ‘Papa en mama gingen eens naar een grote tuin vol bloemen. Alle soorten groeiden daar, teveel om op te noemen. Bloesems van de schoonheid, viooltjes voor de trouw, koninklijke anjers, de roos van ik-hou-van-jou. Plots zagen we een bloempje, helemaal achter in de hoek. We zochten op hoe ’t heette, maar ’t stond in geen enkel boek. Het groeide tussen de stenen, naast een grote houten ton. Zo kreeg het weinig water, en zag ook nauwelijks zon.’ ‘En toen?’ vroeg Lucas. ‘”Weten jullie het wel zeker?” vroegen mannen bij de poort. “Deze bloem vraagt heel veel aandacht, het is een kwetsbaar soort.” Maar we wisten het echt zeker: deze bloem die wilden wij. Wij zullen heel goed voor hem zorgen. En Lucas, die bloem… dat ben jij.’

Hoe spel ik de naam Lucas?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • C Casablanca
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • C Celine
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • C Charlie
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Lucas met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter c
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Lucas in braille

l
u
c
a
s

Zo sein je Lucas in morsecode

· — · ·
· · —
— · — ·
· —
· · ·

Zo sein je Lucas met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter c
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lucas bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 5 letters