Aida Geboortekaartje naam Aida m2

Betekenis Aida

Terugkerend, gast, bezoeker, gastvrij
Meer informatie

Geslacht

Aida wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Aida is Arabisch

Naamsopbouw

Aida is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 1 medeklinker (d).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Aida

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Aida (ook Aïda en Aída) is een mooie en klassieke meisjesnaam. Ook voor de naam Aida bestaan meerdere interpretaties. In de eerste versie is de naam Aida van Arabische oorsprong, en betekent 'gast'. Aida komt ook voor in het Swahili, en vertaald wordt de naam geïnterpreteerd als een "beloning". Volgens de tweede versie is de meisjesnaam Aida bedacht door de Franse Egyptoloog Auguste Mariet, die Giuseppe Verdi ervan overtuigde een opera te schrijven over een oud Egyptisch thema. Aida is een melodieuze naam die grotendeels wordt geassocieerd met het titelpersonage van de Verdi-opera uit 1871, een tot slaaf gemaakte Ethiopische prinses die sterft om haar volk te redden. De naam is afgeleid van de naam van de priester Aetos, vermeld op de Rosetta-steen. Maar het is ook mogelijk dat de auteur van de opera het van de Arabieren of onder Afrikaanse namen heeft geleend, omdat het hoofdpersonage van de opera een Ethiopische prinses is. In de Afrikaanse Igbo-taal betekent "Ada" "de eerste dochter", in de Yoruba-taal wordt in de namen het element "Adé" geïnterpreteerd als "koninklijke macht". De naam Aida verscheen in het Russisch na de Oktoberrevolutie van 1917, maar had niets met de revolutie te maken. Het is mogelijk dat de naam zich begon te verspreiden vanwege een aanhankelijk beroep op de eigenaren van namen als Ada en Adelaide. En het is ook mogelijk dat interesse voor de naam verscheen nadat de opera in 1922 in het Bolsjojtheater was opgevoerd. Aida is een mooie internationale naam. De naam komt over de hele wereld voor, van Argentinië, Egypte, Indonesië tot de Oekraïne. In Nederland en België kiezen ouders ongeveer even vaak voor Aida als voor Aïda. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse actrice Aida Turturro en zangeres Aida el Ayoubi uit Egypte. In Nederland kennen we onder meer de actrice Aida Regtien en Aida Nooshin, zusje van Social Celeb Anna Nooshin.

Beroemdheden met de naam Aida

Aida el Ayoubi
Actrice

Aida el Ayoubi (Arabisch: عايدة الأيوبي; geboren in 1964) is een Egyptische zanger, songwriter en gitarist. In 2011 bracht El-Ayoubi een single uit, Bahebek Yabaldy after the Egyptian Revolution, & Ya El Midan featuring Cairokee, dat ook gaat over de Egyptische revolutie op het Tahrirplein in januari 2011. Ze nam deel aan een ander duet met Cairokee en produceerde de soundtrack tot een mediacampagne uit 2013 gelanceerd door Coca-Cola.

Aida Sjanajeva
Atlete

Aida Vladimirovna Sjanajeva is een schermer uit Rusland. Op de Olympische Zomerspelen 2008 won ze een gouden medaille met het Russische floret-team. In het individuele toernooi werd ze 14e.

Aida Mollenkamp
Chef kok

Aida Marianne Mollenkamp is een kok, televisiepersoonlijkheid en voedselschrijver uit Manhattan Beach, Californië. Mollenkamp's eerste Food Network-serie, het interactieve kookprogramma Ask Aida, werd uitgezonden op 2 augustus 2008. Haar tweede show, FoodCrafters voor het nieuwe zusternetwerk van Food Network, Cooking Channel, debuteerde op 31 mei 2010. In FoodCrafters verlaat ze de keuken om handgemaakte voedselvondsten uit het hele land te ontdekken.

Aida Nikolaychuk
Zangeres

Aida Yurijivna Nikolaychuk, is een Oekraïense popzangeres en model, die in 2012 de winnaar was van het derde seizoen van de Oekraïense X-Factor TV-talentencompetitie.

Aida Turturro
Actrice

Aida Turturro (New York, 25 september 1962) is een Amerikaanse actrice. Turturro begon in 1989 met acteren in de film True Love. Hierna heeft zij nog meerdere rollen gespeeld in films en televisieseries zoals What About Bob? (1991), Sleepers (1996), Fallen (1998), Deep Blue Sea (1999), Crocodile Dundee in Los Angeles (2001), The Sopranos (2000–2007) en ER (2008). Voor haar rol in de televisieserie The Sopranos werd zij tweemaal genomineerd voor een Emmy Award (2001 en 2007), tevens werd zij vijfmaal genomineerd samen met de cast voor een Screen Actors Guild Award (2002, 2003, 2005 en 2007) en in 2008 won zij samen met de cast deze prijs.

Muziek met de naam Aida

Aida (Verdi)
Artiest: Giuseppe Verdi

Aida is een opera in vier akten van Giuseppe Verdi uit 1871. Het libretto is van de hand van Antonio Ghislanzoni gebaseerd op een thema van François Auguste Ferdinand Mariette en een schets in het Frans van Camille du Locle. De opdracht voor het schrijven van de opera is gegeven naar aanleiding van de opening van het Operagebouw van Caïro, het nieuwe operagebouw van Caïro. De opera beleefde zijn première in Caïro op 24 december 1871 (onder leiding van Verdi’s vriend de contrabassist, componist en dirigent Giovanni Bottesini) en in Italië in het Teatro alla Scala in Milaan op 8 februari 1872 en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd bij de piramiden van Gizeh.

Namen die lijken op Aida

  -   Ada   -   Addy   -   Auda   -   Aude   -   Ayda   -   Edi   -   Ida   -   Ide   -   Íde   -   Indy   -   Oda

Hoe spel ik de naam Aida?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • I Italia
 • D Danemark
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • I Iris
 • D Daniël
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • I India
 • D Delta
 • A Alfa

Zo spel je Aida met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter d
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Aida in braille

a
i
d
a

Zo sein je Aida in morsecode

· —
· ·
— · ·
· —

Zo sein je Aida met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter d
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Aida bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters