Lotte Geboortekaartje naam Lotte m2

Betekenis Lotte

God heeft gezworen (via Liselotte), Vrije man (niet van adel) (afgeleid van Charlotte)
Meer informatie

Geslacht

Lotte wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lotte is Duits

Lotte is afgeleid van de naam Charlotte

Naamsopbouw

Lotte is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 3 medeklinkers (l, t, t).

Populariteit van de naam Lotte

Lotte is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lotte tussen 1983 en 2023. De naam Lotte is minder populair geworden.

 • Lotte is 380x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lotte

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lotte is een populaire meisjesnaam. De naam is een afkorting van de voornaam Charlotte. De naam Charlotte is afgeleid van Charles of Karel, dat vrije man betekent. Lotte is ook een verkorte vorm van Liselotte en Lieselotte. Lieselotte is een Duitse meisjesnaam. Andere verkleinnamen van Lieselotte zijn Lies en Lilo. Lotte is zeer populair bij ouders in België. Wel 3 keer zoveel als in Nederland. De naam is ook populair in Scandinavië en Duitsland. De naam Lotte wordt in Nederland pas sinds halverwege de jaren 70 van de twintigste eeuw regelmatig gegeven en is sinds ongeveer 1990 een van de meest gekozen voornamen voor meisjes. Enkele afgeleide namen zijn Lot, Lottie en Lotje. Bekende dragers van de naam zijn Lotte Lehmann (opera zangeres) en Lotte Smiseth Sejersted (skiër). en In Nederland kennen we onder andere Lotte van Beek (schaatser), Lotte van Hoek (wielrenner) en Lotte van Beek (actrice).

Beroemdheden met de naam Lotte

Lotte Verbeek
Actrice

Lotte Verbeek (Venlo, 24 juni 1982) is een Nederlandse actrice. Op het Internationaal filmfestival van Locarno won ze een Luipaard voor beste actrice voor haar rol in Nothing Personal. Daarnaast was zij voor dezelfde rol genomineerd voor het Gouden Kalf voor beste actrice.

Lotte Lohr
Actrice

Christina Charlotte (Lot) Lohr (Amsterdam, 3 juni 1963) is een Nederlands actrice. Ze is vooral bekend als "Lot" uit Sesamstraat en als hoofdrolspeelster in de uit 1983 daterende tv-serie Sanne. Naast acteerwerk doet ze ook werk als stemactrice.

Lotte Horlings
Zangeres

Lotte Horlings (Dommelen, 10 april 1979) is een Nederlandse (stem- en musical)actrice, presentatrice en zangeres.

Lotte van Dam
Actrice

Lotte van Dam (Gouda, 20 april 1969) is een Nederlandse actrice en regisseur. Van Dam kreeg landelijke bekendheid door haar rol als Dian Alberts in Goede tijden, slechte tijden. Ze werkte daarna als regisseur van toneelstukken.

Boeken met de naam Lotte

Lotte wil een hondje
Auteur: Marijke Duffhaus

Lotte wil heel graag een hondje, maar dat mag niet van haar ouders, want hondjes zijn lastig. Op een dag vindt Lotte iets bijzonders in de struiken in het park: een tak die op een hondje lijkt! Lotte bindt een touwtje om zijn hals en gaat met haar hondje Tarzan uit wandelen. Ze is heel blij, totdat ze haar vriendjes tegenkomt. Iedereen lacht Lotte uit, behalve haar buurjongetje Luc

Lotte en Roos
Auteur: Marieke Smithuis

De zusjes Lotte en Roos lijken helemaal niet op elkaar. Ze spelen veel samen, maar ze maken ook ruzie. Met hun opa die vaak oppast beleven ze allerlei avonturen. Dan komen er twee jongens wonen in de straat: Lasse en Joppe. Ze zijn precies even oud als Roos en Lotte, maar dat betekent nog niet dat ze meteen vrienden worden. Integendeel! In dit voorleesboek voor kinderen van 5 tot 9 jaar schrijft Marieke Smithuis met humor en warmte over grote en kleine gebeurtenissen in een kinderleven. Annet Schaap maakte er sprankelende illustraties bij.

Films met de naam Lotte

Lotte

Lotte is een Nederlandse telenovelle. De televisieserie werd uitgezonden door de Nederlandse televisiezender Talpa. De serie draait om Lotte Pronk, een jonge vrouw van bescheiden afkomst. Ze is een briljante bedrijfseconome, cum laude afgestudeerd en met een gouden hart. Lotte’s grootste gebrek is dat ze niet zo knap is. Daarom kijkt niemand naar haar. Ze heeft aan den lijve ondervonden dat romantiek voor haar alleen iets is om van te dromen. Alles verandert wanneer ze op een dag gaat solliciteren bij het modeconcern Emoda in Zaandrecht. Daar ontmoet ze Vico Maesland, de zoon van de directeur, op wie ze op slag verliefd wordt.

Namen die lijken op Lotte

Lott   -   Lotta

Naamdag van Lotte

17 juli

Hoe spel ik de naam Lotte?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • T Tripoli
 • T Tripoli
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • T Tamara
 • T Tamara
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • T Tango
 • T Tango
 • E Echo

Zo spel je Lotte met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter t
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Lotte in braille

l
o
t
t
e

Zo sein je Lotte in morsecode

· — · ·
— — —
·

Zo sein je Lotte met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter t
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lotte bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 5 letters