Esther Geboortekaartje naam Esther m2

Betekenis Esther

Ster, Lieflijke Jonkvrouw (van het Perzische ستاره setareh), Mirte (van Hadassah), Verbergen (uit de Hebreeuwse wortel s-t-r,)
Meer informatie

Geslacht

Esther wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Esther is Hebreeuws

Naamsopbouw

Esther is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 4 medeklinkers (s, t, h, r).

Populariteit van de naam Esther

Esther is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Esther tussen 1962 en 2023. De naam Esther is minder populair geworden.

 • Esther is 39x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Esther maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Esther

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Esther is een mooie meisjesnaam voor een echte ster of lieflijke jongvrouw. Voor de Hebreeuwse naam Esther zijn verschillende verklaringen gegeven. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Perzische ستاره setareh, en betekent dan "een ster". Esther Esther wordt ook in verband gebracht wordt met Perzisch Isjitar 'ster, lieflijke jonkvrouw'. Esther wordt echter meestal herleid tot de Oud-Perzische stāra, wat ook 'ster' betekent, wat de naam in overeenstemming brengt met de godin Ishtar uit het Nabije Oosten. Grotendeels geassocieerd met de planeet Venus en de achtpuntige ster, heerst Ishtar over liefde, schoonheid, gerechtigheid en vruchtbaarheid. Esther omarmt vele grote facetten van vrouwelijkheid en is een opwindende naam om moed en kracht op te wekken voor iedereen die het draagt. Esther ook een Bijbelse persoon en de naam van een Bijbelboek. Esther is een grote verdienste binnen de Hebreeuwse bijbel. De naam is het titulaire figuur van het Boek van Esther, en de daden van deze ongelooflijke heldin zijn substantieel. In het Oude Testament was Esther, oorspronkelijk Hadassah genaamd, de gevangengenomen Joodse vrouw van de koning van Perzië die haar leven riskeerde om haar verbannen volk te redden van vernietiging. Dit verhaal wordt door joden gevierd op de feestdag van Poerim, zodat het traditioneel rond die tijd aan meisjes wordt gegeven. Gevormd als een methode om zich te verbergen, wordt aangenomen dat Esther is gesmeed uit de Hebreeuwse wortel s-t-r, wat "verbergen" betekent, verwijzend naar de verborgen identiteit van de Perzische koningin. Ook wordt dus wel verband gelegd met het Hebreeuwse werkwoord str dat "verbergen" betekent, de naam zou dan iets als "verborgen" of "ik zal mij verbergen" kunnen betekenen. In Nederland en België kennen we volgens de gemeentelijke inschrijvingen ook de volgende spellingsvariant van de naam: Esthèr. Verder natuurlijk de schrijfwijze Ester. In Nederland en België kozen ouders veel vaker voor Esther dan voor Ester. Verdere leuke weetjes over de naam Esther: De naam is nu weer in opmars in de VS en aantrekkelijk voor ouders - Ewan McGregor is er een - die op zoek zijn naar een onderbenutte bijbelse naam met een sterke geschiedenis en een serieus imago. En de naam Esther doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Judy Garland speelde twee gedenkwaardige Esthers - in Meet Me in St. Louis en A Star is Born; Esther Summerson is een hoofdpersoon in Dickens' Bleak House en Esther Greenwood is de naam van het autobiografische personage in Sylvia Plath's A Bell Jar. Iemand die de naam verheerlijkte, is kampioenzwemmer-gedraaide filmster Esther Williams. En Madonna adopteerde Esther als haar Kaballah-naam.

Beroemdheden met de naam Esther

Esther Perel
Wetenschapper

Esther Perel (Leuven[1], augustus 1958) is een Belgisch-Amerikaans psychotherapeut. Ze werd bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid (liefde, ergens bij horen en nabijheid) en de behoefte aan vrijheid (erotisch verlangen, avontuur en afstand) in menselijke relaties. Ze werkt in New York.

Esther de Lange
Politica

E.M.R. de Lange is een Nederlandse politica. Sinds 2007 is zij Europarlementariër namens het CDA dat in het Europees Parlement deel uitmaakt van de fractie van de Europese Volkspartij.

Esther Freud
Schrijfster

Esther Freud is een Brits schrijfster. Esther Freud is de dochter van schilder Lucian Freud en achterkleindochter van psychoanalyticus Sigmund Freud.

Esther Rolle
Actrice

Esther Elizabeth Rolle was een Amerikaanse actrice. Ze is vooral bekend van haar rol als Florida Evans, in de CBS-televisiesitcom Maude, gedurende twee seizoenen, en de spin-offserie Good Times.

Esther Jane Williams
Zwemster

Esther Jane Williams was een Amerikaans actrice en professioneel zwemster.

Boeken met de naam Esther

Esther en Mandragoras - Een heksje en haar kat
Auteur: Sophie Dieuaide

Esther zit in het eerste jaar op de heksenschool. Tot haar grote verbazing wint ze de eerste prijs voor Nieuwsgierigheid. Als beloning mag ze een bezoek brengen aan de aarde, samen met haar knorrige kat Mandragoras, op voorwaarde dat ze niet tovert tijdens haar verblijf op aarde, en dat Mandragoras niet praat als er mensen in de buurt zijn. Eens op aarde, vallen Esther en haar kat van de ene verbazing in de andere. Vooral winkels, die niet bestaan in de heksenwereld, vinden ze fantastisch. Mandragoras gaat helemaal los in een dierenwinkel, en Esther moet wel toverkracht gebruiken om alle speeltjes en accessoires die hij kiest te kunnen betalen. In de winkel maken ze ook kennis met Zoë, een klein meisje dat veel verdriet heeft omdat ze haar eigen kat, Pluisje, verloren is. Esther besluit Zoë te helpen, maar moet opnieuw haar toverkracht aanwenden. Ze maakt een drankje om alle verloren katten van de buurt te lokken. Met behulp van een dierenarts kunnen ze elke kat bij zijn eigenaar terugbrengen, en vinden ze gelukkig ook Pluisje terug!

Esther – Samen bidden
Auteur: Natascha Brouwer-Rothuizen

In dit boekje “Esther” maken peuters kennis met Esther, uit de Bijbel. Ook leren ze dat je samen kunt bidden als je iets heel eng of moeilijk vindt.

Films met de naam Esther

The Book of Esther (2013)

Wanneer Esther de vrouw van koning Xerxes wordt, betrekken haar neef Mordecai en de verachtelijke Haman haar in een gevaarlijk spel van intriges om de controle te verwerven over de jonge Perzische koning. Het is geen geheim dat Haman plannen heeft om de Joden uit te roeien, maar Haman plant ook iets verschrikkelijks tegen Mordecai en zijn volk. Het is nu aan Esther om de genegenheid van haar echtgenoot te winnen en te vragen om haar volk te sparen, wetende dat ze daarmee haar eigen leven in gevaar brengt.

The Bible Collection: Esther (1999)

Esther, ook bekend als The Bible: Esther, is een Amerikaans-Italiaans-Duitse televisiefilm uit 1999, gebaseerd op het Boek van Esther, beschreven door Raffaele Mertes en ontmoette in de hoofdrollen Louise Lombard als koningin Esther.

Kunst met de naam Esther

Schilderij: Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther (1662)

Het schilderij Ahasveros en Haman aan het feestmaal van Esther is een van de weinige werken van Rembrandt van Rijn waarvan alle eigenaren bekend zijn. De herkomst kan worden teruggevoerd tot 1662, twee jaar na zijn voltooiing. Het onderwerp is een episode van het Boek van Ester (Hebreeuwse Bijbel): hoofdstukken 5, 6 en 7. Ester legt aan haar echtgenoot koning Ahasveros de geslepen plannen uit van Haman. Haman, zijn raadgever, heeft een voorstel ingediend om de volledige gemeenschap van Joden te vernietigen. Het dramatische conflict tussen de drie personen wordt uitgedrukt door hun beheerste maar welsprekende gebaren. De scène heeft een gespannen sfeer en is gevuld met achterdocht. Ester is stralend, alsof haar jurk is afgezet met een lange rij kostbare edelstenen. Ahasveros slaat met zijn scepter op tafel. Haman wordt ondergedompeld in de schaduw en staart in zijn beker wijn. Rembrandt bereikt grote diepte in het weergeven van het innerlijke leven van zijn karakters. In het jodendom is Haman een van de "slechteriken", en Rembrandt laat dat op dit schilderij beeldend zien. De overwinning van Ester op Haman wordt nog steeds gevierd in het Poerimfeest.

Namen die lijken op Esther

Aster   -   Ester

Hoe spel ik de naam Esther?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • S Santiago
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • S Samira
 • T Tamara
 • H Hidde
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • S Sierra
 • T Tango
 • H Hotel
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Esther met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter s
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Esther in braille

e
s
t
h
e
r

Zo sein je Esther in morsecode

·
· · ·
· · · ·
·
· — ·

Zo sein je Esther met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter s
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Esther bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een E

Top 10 meisjesnamen met 6 letters