Elio Geboortekaartje naam Elio j2

Betekenis Elio

Zonnegod in de Griekse mythologie (afgeleid van het Oudgriekse Ἥλιος (Hélios)), Zon
Meer informatie

Geslacht

Elio wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Elio is Grieks en Italiaans.

Naamsopbouw

Elio is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, o) en 1 medeklinker (l).

Populariteit van de naam Elio

Elio is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Elio in 2023. De naam Elio is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Elio is 36x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Elio

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Elio is een mooie, zonnige jongensnaam. De betekenis van de naam Elio is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Elio is allereerst een heropleving van Elio (Helios), de Griekse god van de zon. Elio is via het Latijnse Helius afgeleid van het Oudgriekse Ἥλιος (Hélios), dat is ontleend aan het zelfstandig naamwoord van hetzelfde en "zon" betekent. Het heeft dezelfde betekenis als de Italiaanse vrouwelijke naam Sole, de Roemeense mannelijke naam Sorin en de Litouwse vrouwelijke naam Saulė. Elio wordt ook verondersteld afkomstig te zijn van de Romeinse bijnaam Aelius (vrouwelijke Aelia), die in handen was van keizer Hadrianus en dus dateert uit de 2e eeuw. De oorsprong is onzeker, misschien Etruskisch of misschien van het Latijnse alius, "[een] andere". Sommige bronnen vinden zijn oorsprong in het Griekse Ἥλιος (Hélios), een verband dat door anderen categorisch wordt verworpen. De familienaam Eliano is op dezelfde manier afgeleid van de Romeinse bijnaam. Elio kan ook een hypocorisme (koosnaam, vleinaam) zijn van andere namen zoals Aurelio of Cornelio. In Italië komt de naam Elio overal voor en wordt gepromoot door de aanbidding van heiligen met de naam. Er is ook een vrouwelijke vorm, Èlia; om verwarring met de bijbelse mannelijke naam Elìa (Elijah) te voorkomen, wordt deze echter over het algemeen vervangen door Elina of Eliana. Elio is dus een mannelijke naam van Italiaanse, Spaanse en Latijnse oorsprong en komt van de naam Aelius en betekent 'de zon'. Terwijl jij en je baby tijd doorbrengen onder de zon, zal de naam Elio hen eraan herinneren om naar de hemel te blijven reiken.Elio is een Italiaanse jongensnaam en betekent "zon". Elio is een zonnige en pittige Italiaanse en Spaanse naam die een geweldig cross-over vooruitzicht biedt, wat net als Enzo zou kunnen aanslaan. Elio is momenteel ook populair in Frankrijk en staat in de Top 250. Herinner de baby eraan dat ze het licht van je leven zijn met een naam als Elio. Bekende dragers van de naam vind je vooral in Italië. Elio de Angelis is een bekende Formule 1 coureur en Elio Morille een bekende Italiaanse roeier. In België kennen we politicus Elio Di Rupo (heeft vast Italiaanse voorouders). En in Nederland kennen we ijsjeskoning Elio Talamini (ook Italiaanse voorouders). Verdere leuke weetjes: Het hoofdpersoon in de succesvolle roman Call me by your name van is Elio Perlman. En in Nederland schreef Miep Diekmann het mooie boek En de groeten van Elio.

Beroemdheden met de naam Elio

Elio Zagato
Auto coureur

Elio Zagato (Milaan, 27 februari 1921 - 14 september 2009) was een Italiaans auto-ontwerper. Hij ging in de jaren vijftig werken bij het ontwerphuis Zagato van zijn vader, Ugo Zagato, en kwam aan het hoofd van het bedrijf na de dood van zijn vader in 1968. Onder zijn ontwerpen zijn te vermelden: FIAT 8V Zagato, Alfa Romeo 1900 SSZ, Ferrari 250 GTZ, Maserati A6 en Aston Martin DB4 GT Zagato Hij was zelf ook actief als autocoureur en was een der oprichters van de "Scuderia Ambrosiana" in Milaan en won onder meer de "Targa Florio" en de Coppa Inter-Europa, de Coppa d’Oro delle Dolomiti en de Avus-beker van Berlijn in 1955.

Elio Morille
Roeier

Elio Morille (Alessandria, 7 september 1927 - Rome, 21 juni 1998) was een Italiaans roeier. Morille won tijdens de Olympische Zomerspelen 1948 de gouden medaille in de vier-zonder-stuurman. Vier jaar later strandde Morille in de herkansingen van de halve finale van de vier-zonder-stuurman.

Elio de Angelis
Formule 1 coureur

Elio De Angelis (Rome, 26 maart 1958 – Marseille, 15 mei 1986) was een Italiaanse Formule 1-rijder, die tussen 1979 en 1986 deelnam. Hij werd soms de "laatste gentleman" in de Formule 1 genoemd, en hoewel hij waarschijnlijk niet de meest getalenteerde coureur aller tijden was, behoorde hij wel tot de populairste. Hij behaalde in totaal 122 WK-punten gedurende zijn carrière.

Elio Aggiano
Wielrenner

Elio Aggiano (Brindisi, 15 maart 1972) is een voormalig Italiaans wielrenner. Eind 2007 is hij met wielrennen gestopt. Hij werd onder andere eerste in de rit Milaan-Busseto.

Boeken met de naam Elio

En de groeten van Elio
Auteur: Miep Diekmann

... En de groeten van Elio is een Nederlandstalige jeugdroman, geschreven door Miep Diekmann, met illustraties van Jenny Dalenoord. Het verhaal speelt zich af op Curaçao, eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Elio, bediende van Sjon Mato, wint een hoofdprijs bij de paardenrennen en is plotseling heel rijk. Na een lange reis gaat hij in Willemstad, bij de haven, brieven schrijven voor mensen die dat niet kunnen, en hij eindigt elke brief met "En de groeten van Elio". De veertienjarige jongen Boechi vraag Elio om hem te helpen zijn vader te vinden. Deze is na het veroorzaken van een auto-ongeluk naar het buitenland gevlucht. Als Sjon Mato dan aan Elio vraagt om een boek voor hem te schrijven, schrijft deze een boek over de familie van Boechi, in de hoop dat Boechi's vader weer naar het eiland zal terugkeren.

Films met de naam Elio

Elio (2024)

Elio is een Amerikaanse computeranimatiefilm geproduceerd door Walt Disney Pictures en Pixar Animation Studios. Elio worstelt om erbij te horen totdat hij wordt vervoerd door buitenaardse wezens en de uitverkorene wordt om de galactische ambassadeur van de aarde te zijn, terwijl zijn moeder Olga werkt aan het uiterst geheime project om buitenaardse berichten te decoderen.

Namen die lijken op Elio

Alan   -   Alec   -   Alex   -   Ali   -   Alix   -   Elai   -   Elay   -   Eli   -   Elia   -   Elian   -   Elias   -   Elon   -   Eloy   -   Ilan   -   Ilay   -   Illi   -   Ola   -   Olaf   -   Ole   -   Olle   -   Olof   -   Ulbe   -   Ulf   -   Uli   -   Ull

Hoe spel ik de naam Elio?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • O Oscar

Zo spel je Elio met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Elio in braille

e
l
i
o

Zo sein je Elio in morsecode

·
· — · ·
· ·
— — —

Zo sein je Elio met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Elio bekijken?

Top 10 jongensnamen met een E

Top 10 jongensnamen met 4 letters