Mark Geboortekaartje naam Mark j2

Betekenis Mark

Zoon van Mars, aan Mars toebehorend, god van de oorlog
Meer informatie

Geslacht

Mark wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mark is Latijn

Mark is afgeleid van de naam Marcus

Naamsopbouw

Mark is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 3 medeklinkers (m, r, k).

Populariteit van de naam Mark

Mark is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mark tussen 1963 en 2023. De naam Mark is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Mark is 72x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 13x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mark

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mark is een jongennaam. De naam Mark is afgeleid van de naam Marcus. De naam Marcus is een mannelijke voornaam van oud-Romeinse voorchristelijke oorsprong, afgeleid van de Etruskische Marce verwijzend naar de god Mars. Mars werd geïdentificeerd als de Romeinse god van de oorlog. De Latijnse genitief van Mars is Martis, men kan dus aannemen dat er een t in de naam is geweest. De afgeleide vorm luidde in het Oudlatijn (pre-klassieke Latijn) vermoedelijk Marticos, daarna Martcos en ten slotte Marcos. Deze drie vormen zijn niet schriftelijk opgetekend, maar gereconstrueerd. De betekenis zou dus zijn: "de Marsachtige", "zoon van Mars", "aan Mars toebehorend" De naam is populair in Europa, met name in Zweden, Noorwegen, Italië en Duitsland, en in toenemende mate ook in Nederland. De naam is ook populair in Engelstalige landen, hoewel het minder vaak voorkomt dan de verkorte variant 'Mark', geassocieerd met de evangelieschrijver Mark the Evangelist. Er zijn andere varianten. De naam Marcus ontwikkelde zich rond 1000 na Christus als een patroniem of toponymische achternaam in Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje, toe te schrijven aan religieuze kloosters en heiligdommen genaamd Sanctus Marcus (of zijn vele varianten). Varianten van de naam zijn onder andere Marc, Marco, Marko, Marcos, Markos, Marcus en Markus. Bekende dragers van de naam zijn onder andere Mark Zuckerberg (Facebook) Mark Twain (schrijver) en Mark Knofler (muzikant) . In Nederland hebben we natuurlijk Mark Rutte (premier), voetballer Mark van Bommel en acteur Mark Rietman.

Beroemdheden met de naam Mark

Mark Addy
Acteur

Mark Ian Addy (York, 14 januari 1964) is een Brits acteur. In België en Nederland is hij vooral bekend door zijn rol van vader Bill Miller in de Amerikaanse sitcom Still Standing en die van detective constable Gary Boyle in de Britse comedyserie The Thin Blue Line. Tevens speelde hij in seizoen 1 van Game of Thrones de rol van koning Robert Baratheon.

Mark Zuckerberg
Ondernemer

Mark Elliot Zuckerberg (White Plains (New York), 14 mei 1984) is een Amerikaanse computerprogrammeur en ondernemer. In september 2010 werd The Social Network uitgebracht, een film over Mark Zuckerberg en het ontstaan van Facebook. Op 15 december 2010 werd Zuckerberg door het Amerikaanse tijdschrift Time verkozen tot "Person of the Year 2010". In november 2016 stond de toen 32-jarige Mark Zuckerberg op nummer 6 van de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen met een vermogen van 44,6 miljard dollar netto.

Mark Huizinga
Judoka

Mark Huizinga (Vlaardingen, 10 september 1973) is een voormalige Nederlandse officier bij de Koninklijke Luchtmacht, judoka en olympisch kampioen judo. In 2000 won hij de gouden medaille in de gewichtsklasse -90 kg bij de Olympische Spelen in Sydney. Hij bezit sinds 8 november 2008 de 6e dan. Hij is tienvoudig Nederlands kampioen judo.

Mark Foster
Zwemmer

Mark Foster (Billericay, 12 mei 1970) is een gewezen internationaal topzwemmer uit Groot-Brittannië, die namens zijn vaderland vijfmaal deelnam aan de Olympische Spelen: Seoel (1988), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) en Peking (2008). Foster won een karrenvracht aan medailles, en verbeterde meerdere records op de korte afstanden (vrije slag en vlinderslag). Zijn eerste internationale succes behaalde de rassprinter uit Bath in 1990, toen hij de bronzen medaille won bij de Gemenebestspelen op zijn favoriete onderdeel, de 50 meter vrije slag. In 1998 droeg Fos de Britse vlag tijdens de openingsceremonie van de Gemenebestspelen in Kuala Lumpur.

Mark Chamberlain
Voetballer

Mark Chamberlain (Stoke-on-Trent, 19 november 1961) is een voormalig betaald voetballer uit Engeland, die speelde als aanvaller gedurende zijn carrière. Hij speelde clubvoetbal voor onder meer Port Vale en Sheffield Wednesday. Na zijn actieve loopbaan was hij actief als trainer. Chamberlain is de vader van voetballers Alex Oxlade-Chamberlain en Christian Oxlade-Chamberlain.

Mark van Bommel
Voetballer

Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel (Maasbracht, 22 april 1977) is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer die als middenvelder speelde. Sinds mei 2022 is hij hoofdtrainer bij de Belgische eersteklasser Royal Antwerp. Van Bommel begon met voetballen bij RKVV Maasbracht en speelde vervolgens van 1992 tot 1999 bij Fortuna Sittard. Hij kwam daarna van 1999 tot 2005 uit voor PSV, waarmee hij vier keer Nederlands kampioen werd en in 2005 de nationale beker won. Van Bommel werd in 2001 en 2005 verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Van Bommel won in zijn carrière in totaal acht landskampioenschappen in vier belangrijke voetbalcompetities (4x met PSV, 2x met Bayern München, 1x met FC Barcelona en 1x met AC Milan). Hij won in 2006 met Barcelona de Champions League. Van Bommel haalde in 2010 met het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap de finale.

Mark Wahlberg
Acteur

Mark Robert Michael Wahlberg (Boston, 5 juni 1971) is een Amerikaans filmacteur, filmproducent en voormalig rapper. Hij won onder meer een BAFTA Award (voor Entourage) en een National Board of Review Award (voor The Departed). In 2007 werd hij genomineerd voor een Academy Award en een Golden Globe voor zijn rol in The Departed.

Namen die lijken op Mark

Lark   -   Marc   -   Marco   -   Mare   -   Mario   -   Markos   -   Markus   -   Marly   -   Marne   -   Mart

Hoe spel ik de naam Mark?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • R Ruben
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • R Romeo
 • K Kilo

Zo spel je Mark met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Mark in braille

m
a
r
k

Zo sein je Mark in morsecode

— —
· —
· — ·
— · —

Zo sein je Mark met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mark bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 4 letters