Cody Geboortekaartje naam Cody u2

Betekenis Cody

Afstammeling van de Behulpzame, Behulpzaam, Zoon van Ode
Meer informatie

Geslacht

Cody wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Cody is Iers

Naamsopbouw

Cody is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 1 klinkers (o) en 3 medeklinkers (c, d, y).

Populariteit van de naam Cody

Cody is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Cody tussen 2018 en 2023. De naam Cody is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Cody is 79x gegeven als voornaam in 2023

Cody wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Cody

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Cody is een mooie en hippe Ierse jongens en meisjesnaam. In bijna alle (Engels) talige landen overwegend een jongensnaam, en ook bij ouders in Nederland is de naam vooral populair als naam voor een zoon. Met als zoveel Engelse en Ierse namen, is Cody als voornaam mogelijk ontstaan uit de achternaam Cody. De naam Cody komt van een Ierse achternaam, een verengelste vorm van zowel Iers-Gaelisch Ó Cuidighthigh, wat "afstammeling van de behulpzame" betekent, en Mac Óda wat "zoon van Odo" betekent. Een beroemde drager van de achternaam was de Amerikaanse frontiersman en showman Buffalo Bill Cody (1846-1917). Bestaande varianten van de naam zijn onder meer Coady, Codee, Codi, Codie, Codey, Kodi, Kodie, Kody, Coty, Koty en Kodey. Cody wordt ook vaak als verkleinnaam van andere namen gezien, zo is Cody een verkleinnaam van de naam Dakota. Er zijn veel beroemde Cody's, voornamelijk in de VS. Cody Rhodes is een bekende worstelaar, Cody Simpson een bekende zanger, en Cody Core een bekende NFA football speler. In Nederland kennen we onder meer voetballer Cody Gakpo en schrijver Cody Hochstenbach. De naam Cody doet het ook goed bij gamemakers, schrijvers en regisseurs. Zo is Cody Travers een fictief personage in de games FInal Fight en Street Figther, en speelt het personage Cody Madison in de serie en film Baywatch.

Beroemdheden met de naam Cody

Cody Hochstenbach
Schrijver

Cody Hochstenbach is auteur. De schrijver is onder meer bekend van Uitgewoond (2022) en De regio als garderobe (2019).

Cody Gakpo
Voetballer

Cody Mathès Gakpo is een Nederlands voetballer die doorgaans als linksbuiten speelt. Hij debuteerde in 2016 in het betaald voetbal, namens Jong PSV. Vanaf 2018 speelt Gakpo in het hoofdelftal van PSV.

Cody Core
American Football speler

Cody Dylan Core is een American football wide receiver voor de Miami Dolphins van de National Football League. Hij speelde universiteitsvoetbal in Mississippi en werd opgesteld door de Cincinnati Bengals in de zesde ronde van de 2016 NFL Draft. Hij speelde van 2019 tot 2020 voor de New York Giants. Wikipedia (Engels)

Cody Simpson
Zanger

Cody Robert Simpson is een Australische pop- en r&b-zanger en songwriter, die zichzelf begeleidt op gitaar. Simpson heeft een contract bij Atlantic Records. Zijn eerste liedje is One. Zijn eerste clip is het nummer iYiYi, een duet met Flo Rida. Dit nummer staat ook op zijn eerste album, 4U, dat in 2010 uitkwam.

Boeken met de naam Cody

Cody
Auteur: Bernice Berkleef

Cody is het debuut boek van schrijfster Bernice Berkleef. Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Films met de naam Cody

Commando Cody: Sky Marshal of the Universe

Commando Cody: Sky Marshal of the Universe (of, informeel, Commando Cody) is een Amerikaanse zwart-witfilm uit 1953 met meerdere hoofdstukken van Republic Pictures, die zijn leven begon als een voorgestelde gesyndiceerde televisieserie. Het bestaat uit twaalf opeenvolgende afleveringen van 25 minuten, geregisseerd door Harry Keller, Franklin Adreon en Fred C. Brannon. Met Judd Holdren, Aline Towne, Gregory Gaye, William Schallert, Richard Crane en Craig Kelly.

Cody

Cody is een serie van zes Australische telefilms met in de hoofdrol Gary Sweet, gemaakt voor Seven Network in 1994 en 1995. Sweet speelde het titelpersonage Cody, een onconventionele politiedetective, beschreven door Screen Australia als een "larrikin cop, op het spoor van misdaden".

Natuurfenomenen

Lake Cody is een meertje dat onderdeel is van de Mac Donald rivier in Quebec. De MacDonald River is een rivier in Quebec, Canada, ten noorden van de lagere Saint Lawrence-rivier. Het staat bekend om zijn dramatische waterval, de Chute MacDonald.

Cody Lake is een meer in Rice County, in de Amerikaanse staat Minnesota. Cody Lake is vernoemd naar Patrick Cody, een vroege kolonist.

Geografie met de naam Cody

Stad: Cody (British Colombia)

Cody ligt aan de samenvloeiing van Cody Creek in Carpenter Creek in de regio West Kootenay in het zuidoosten van British Columbia. De spookstad, ongeveer een kilometer ten oosten van Sandon, ligt bij BC Highway 31A.

Namen die lijken op Cody

Jody   -   Rody

Hoe spel ik de naam Cody?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • O Oslo
 • D Danemark
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • O Omar
 • D Daniël
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • O Oscar
 • D Delta
 • Y Yankee

Zo spel je Cody met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Cody in braille

c
o
d
y

Zo sein je Cody in morsecode

— · — ·
— — —
— · ·
— · — —

Zo sein je Cody met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Cody bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters