Boris Geboortekaartje naam Boris j2

Betekenis Boris

Strijder, Glorieus in het gevecht
Meer informatie

Geslacht

Boris wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Boris is Slavisch

Naamsopbouw

Boris is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, i) en 3 medeklinkers (b, r, s).

Populariteit van de naam Boris

Boris is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Boris tussen 1996 en 2023. De naam Boris is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Boris is 195x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Boris

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Boris is afgeleid van de oude Slavische naam Borislav en heeft de betekenis "glorieus in het gevecht", "vechter". Boris vind je ook veel in Bulgarije. De naam is hoogstwaarschijnlijk een afkorting van Bogoris (zie Boris I van Bulgarije). Een variant van deze voornaam is Boril. Ook krijgt deze naam de betekenis van "bos, hoogland", "sterk". Het is waarschijnlijk dat deze naam in het Russisch kwam met het Tatar-Mongoolse juk en afkomstig was van de Turkse "winst", wat "winst" betekent. In het oude Perzisch betekent de naam Bariz "erfgenaam" en vanuit het Arabisch wordt deze naam geïnterpreteerd als "prominent". De naam Boris is ook erg populair bij ouders in .... Frankrijk! En ook in Nederland en België trouwens. De meest bekende Boris in Nederland is mogelijk Boris Becker, de Duitse tenniser. Ook verscheidene koningen van Bulgarije droegen deze naam. Boris Jeltsin was de President van Rusland en Boris Johnson de premier van het Verenigd Koninkrijk. Een andere bekende Russische drager van de naam is Boris Pasternak, schrijver van onder meer 'Dr. Zhivago', Nobelprijswinnaar; gestorven 1960. Bij ons werd de naam mogelijk ook bekend door de violist Boris Lensky (1884-1972). In Nederland kennen we onder meer Boris Dittrich en Boris van der Ham (beide politicus) en Boris Schuppen (voetballer). Boris is ook een mooi en indrukwekkend boek van Jaap ter Haar. En Boris was lange tijd de ziekenhuiskat van de Tergooiziekenhuizen.

Beroemdheden met de naam Boris

Boris Dittrich
Politicus

Boris Ottokar Dittrich is een Nederlands mensenrechtenactivist, schrijver en politicus. Vanaf juni 2019 is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor Democraten 66.

Boris van Schuppen
Voetballer

Boris van Schuppen is een Nederlands voetballer die doorgaans speelt als middenvelder. In augustus 2021 debuteerde hij voor NAC Breda.

Boris I van Bulgarije
Koning

De heilige Boris I (Bulgaars: Борис I (Михаил), overleden 7 mei 907) was vorst van Bulgarije van 853 tot 889. Hoewel hij door westerse geestelijken in aanraking gekomen was met het christendom, werd hij door de Byzantijnse keizer gedwongen zich te laten dopen volgens de rites van de Oosterse Kerk. In 864 werden hij, zijn familie en enkele Bulgaarse notabelen gedoopt, waarbij Boris de christelijke naam "Michaël" aannam, naar zijn peetoom Michaël III van Byzantium. Ondanks groot verzet onder de edelen van het land zette hij zich in voor de kerstening van zijn land.

Boris Gudanov
Tsaar

Boris Fjodorovitsj Godunóv was de machtigste man van Rusland aan het eind van de 16e eeuw en tsaar van 1598 tot 1605. Toen Ivan de Verschrikkelijke in 1584 stierf, werd zijn zoon Fjodor tsaar. Fjodor was echter geen sterke monarch, en diverse edelen streden om de macht. Boris Godunov, zwager van de tsaar, kwam als overwinnaar uit de strijd, en werd de facto heerser over het tsaardom Rusland.

Boris Jeltsin
Politicus

Boris Becker
Tennisser

Boeken met de naam Boris

Boer Boris start de motor!
Auteur: Ted van Lieshout

Wat gebruikt een boer allemaal om zijn werk te doen op de boerderij? Samen met Boer Boris kunnen kleintjes ontdekken welke grote machines Boer Boris bestuurt op zijn boerderij. Dit grote kartonboek zit vol uitklappagina’s die allerlei machines onthullen. Van de tractor tot de ploeg, van de plukmachine tot de sneeuwschuiver en van de hijskraan tot de zaaimachine: alles komt voorbij. Ook dit uitklapboek met de hartverwarmende tekst op rijm van Ted van Lieshout en de sprekende illustraties van Philip Hopman zorgt weer voor een heerlijke voorleeservaring.

Boris
Auteur: Jaap ter Haar

Boris (1966) is een jeugdboek van Jaap ter Haar. Het verhaal gaat over de 12-jarige Boris Makarenko tijdens het Duitse Beleg van Leningrad en begint in de winter van 1941/1942. Ondanks de ontberingen en verliezen waarmee Boris en zijn vriendinnetje Nadja te maken krijgen, blijven dromen en fantasieën een grote rol spelen in hun wereld. Dit leidt tot een ontroerend verhaal, waarin Jaap ter Haar de dilemma´s van vroeg-volwassen oorlogskinderen treffend weergeeft.

Films met de naam Boris

Boris sans Beatrice

Boris Malinovsky heeft zijn doelen bereikt. Hij heeft een koppig karakter, is liberaal en trots. Hij kan het niet helpen om zijn succes te tonen met arrogantie. Zijn vrouw Béatrice is minister in de Federale regering. Zij zit enige tijd aan bed gekluisterd als gevolg van een ziekte. De plotselinge verschijning van een vreemdeling dwingt Boris om zijn leven, zijn meerwaarde en zijn zekerheden te heroverwegen.

Boris: The Film

Boris: The Film is een Italiaanse komische film uit 2011, geregisseerd door Giacomo Ciarrapico, Mattia Torre en Luca Vendruscolo. Het is gebaseerd op de televisieserie Boris. Het verhaal gaat over een regisseur en zijn crew die proberen de overstap te maken van het kleine naar het grote scherm.

Namen die lijken op Boris

  -   Joris

Hoe spel ik de naam Boris?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • O Oslo
 • R Roma
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • O Omar
 • R Ruben
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • O Oscar
 • R Romeo
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Boris met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Boris in braille

b
o
r
i
s

Zo sein je Boris in morsecode

— · · ·
— — —
· — ·
· ·
· · ·

Zo sein je Boris met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Boris bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 5 letters