Ayla Geboortekaartje naam Ayla m2

Betekenis Ayla

Eik, Halo, Maanlicht
Meer informatie

Geslacht

Ayla wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ayla is Turks

Naamsopbouw

Ayla is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinker (y, l).

Populariteit van de naam Ayla

Ayla is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ayla tussen 2013 en 2023. De naam Ayla is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ayla is 170x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Ayla maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ayla

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Ayla is een populaire Turkse meisjesnaam. De naam Ayla wordt meestal gebruikt als synoniem voor "maanlicht", hoewel het in het algemeen ook "halo" kan betekenen. "Ay" betekent "maan" in het Turks, zodat "Ayla" de "halo rond de maan" betekent. "Ayla" betekent ook "met de maan" als woord ( "ay" + "la" waarbij "la" wordt gebruikt voor "ile" wat "met" betekent in het Turks). In de context van voornamen is de betekenis echter halo en kan deze gerelateerd zijn aan de namen Aylin (ook afgeleid van "ay"), Tülin of Aylanur. Leuk weetje: De betekenis van de naam “Aila” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Aila is ook een naam in het Fins (equivalent van Helga of Olga) en heeft daar een betekenis die wel in de buurt komt. De Finse betekenis is "brenger van licht" betekent. En in het Schots betekent de naam Aila "van een sterke en veerkrachtige plaats". De naamAyla wordt soms ten onrechte geïdentificeerd als een variant van de vrouwelijke Arabische naam "Aliya", wat "subliem" of "groot" betekent. "Aliya" of "Aaliyah" is eigenlijk de vrouwelijke vorm van "Ali" of "Aali" en is een niet-verwante naam. De Turkse variant van "Aaliyah" staat dichter bij "Aliye" en niet bij "Alya". De naam Ayla komt ook als achternaam voor, bijvoorbeeld bij Safiye Ayla (bekende Turkse zangeres). De naam wordt veel gegeven door ouders in Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten en Engeland. Ook in Brazilië komt de naam vaak voor. In Nederland is de naam de laatste jaren ook populair, en staat hoog in de kindernamen van de SVB. Bekende dragers van de naam zijn Ayla Enduran (violiste) en Ayla Algan (actrice)

Beroemdheden met de naam Ayla

Ayla (Aardkinderen)
Personage

Ayla is de fictieve hoofdpersoon uit Jean M. Auels "De Aardkinderen"- reeks. Ze wordt beschreven als een lange, blonde, welgevormde jonge vrouw met grijsblauwe ogen.. Op jonge leeftijd wordt ze, nadat haar familie is omgekomen bij een aardbeving, geadopteerd door een groep neanderthalers.

Safiye Ayla
Zangeres

Safiye Ayla was een van de beroemdste zangers van de Turkse klassieke muziek. Safiye Ayla werkte met enkele van de belangrijkste kunstenaars van haar tijd, waaronder Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Sadettin Kaynak en Udi Nevres Bey. Ze trad op voor Mustafa Kemal Atatürk in 1932 en werd een van zijn favoriete zangers.

Ayla Algan
Actrice

Ayla Algan is een Turkse film- / toneelactrice en zangeres.

Ayla Enduran
Muzikante

Ayla Erduran is een Turkse violiste. Als leerling van Karl Berger speelde ze haar eerste recital toen ze 10 jaar oud was. Haar optredens met grote orkesten omvatten het London Symphony, Suisse Romande, Berlin RIAS, Presidential Symphony Orchestra en Czech Philharmonia.

Boeken met de naam Ayla

Ayla, Prinses van het achterland
Auteur: Joop Kessels

Ayla, Prinses van het achterland is een kinderboek geschreven door Joop Kessels. Hij schreef het boek voor Villa Pardoes. Tekstschrijver Joop Kessels heeft met veel plezier aan het boek gewerkt en is trots op het eindresultaat. "Wat heerlijk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een zo welverdiende vakantie van deze gezinnen. Ik wens alle kinderen vooral heel veel leesplezier toe en ik hoop van harte dat veel mensen het boek via Villa Pardoes zullen bestellen. Zeker met de decembermaand voor de deur een leuk cadeau, niet alleen om weg te geven maar ook voor Villa Pardoes.", zo meldde Joop Kessels.

Ayla en Hugo
Auteur: Nurnaz Deniz en Guido Snel

Ayla en Hugo leren elkaar kennen in Amsterdam en worden op slag verliefd. Binnen enkele weken wonen ze samen, enkele maanden later zijn ze getrouwd. De hele wereld ligt voor hen open, de stad ligt aan hun voeten. Spil in hun leven is de hechte groep vrienden met wie ze koken, eten en uitgaan, maar vooral veel praten over hun afkomst, over hun toekomst, over hun dromen. De families van Ayla en Hugo bekijken het allemaal van een afstand, en houden ook elkaar nauwlettend in de gaten. Gaat dat wel goed, een Turkse en een Nederlander? Als Ayla en Hugo kort achtereen ieder een groot emotioneel verlies te verwerken krijgen, worden hun liefde voor elkaar en hun vriendschappen met de anderen op de proef gesteld. In een poging hun leven samen te redden, besluiten ze elkaar te gaan schrijven. Ayla en Hugo is een universeel verhaal over liefde en vriendschap, en een scherpe en ontroerende roman over afkomst en vrijheid.

Films met de naam Ayla

Ayla, the Daughter of war (2017)

Ayla: The Daughter of War is een Zuid-Koreaans-Turkse dramafilm uit 2017 onder regie van Can Ulkay. Het werd geselecteerd als de Turkse inzending voor de beste niet-Engelstalige film bij de 90e Academy Awards (Oscars). In het jaar 1950 vindt Onderofficier Suleyman wie deelnam aan de oorlog een meisje op het slagveld. Dit 5 jarig Koreaans meisje is een weeskind en zij weet niet waar zij heen moet. Onderofficier Suleyman neemt haar met zich mee en noemt haar Ayla.

Kunst met de naam Ayla

Drank: Aila of Aylã

Aila (ook Aylā) (Nepal Bhasa: अयला:) is een Newari-drank die wordt bereid door destillatie van gefermenteerde ingrediënten zoals rijst, granen en gierst. Afgezien van informeel drinken, is Aila een belangrijk onderdeel van festivals in Nepal. Deze likeur is meestal huisgemaakt en op traditionele wijze bereid. De bereiding ervan is nog niet commercieel in Nepal, maar het wordt verkocht in restaurants die de Newa-keuken serveren. Het kan worden gekocht in lokale Newari-restaurants. CNN heeft het opgemerkt als een van de "50 lekkerste drankjes ter wereld".

Namen die lijken op Ayla

Aila   -   Aylin   -   Ayliz   -   Éala   -   Ela   -   Eli   -   Ella   -   Elle   -   Elly   -   Els   -   Erla   -   Illi   -   Illy   -   Isla   -   Uli   -   Ulla

Hoe spel ik de naam Ayla?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • Y Yokohama
 • L Liverpool
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • Y Yfke
 • L Lorenzo
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • Y Yankee
 • L Lima
 • A Alfa

Zo spel je Ayla met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter y
gebarentaal letter l
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Ayla in braille

a
y
l
a

Zo sein je Ayla in morsecode

· —
— · — —
· — · ·
· —

Zo sein je Ayla met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter y
nautische vlag letter l
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ayla bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters