Devi Geboortekaartje naam Devi u2

Betekenis Devi

Godin, Hemels, Goddelijk, Alles van uitmuntendheid ((/ˈdeɪvi/; Sanskriet: देवी)
Meer informatie

Geslacht

Devi wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Devi is Hindoestaans

Naamsopbouw

Devi is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 2 medeklinkers (d, v).

Populariteit van de naam Devi

Devi is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Devi in 2023. De naam Devi is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Devi is 11x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Devi

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Devi is een mooie jongensnaam en meisjesnaam, een echte uniseks naam dus! In Frankrijjk geven ouders de naam overwegend aan een dochter, in Brazilië bijna altijd aan een zoontje. In de VS en UK weer bijna altijd aan een dochter, en in Italië weer veel vaker aan een zoontje. In de meeste Scandinavische landen overwegend aan een meisje. En in Nederland en België is de verhouding ongeveer 50-50. De naam Devī (/ˈdeɪvi/; Sanskriet: देवी) is het Sanskrietwoord voor 'godin'; de mannelijke vorm is deva. Devi en deva betekenen 'hemels, goddelijk, alles van uitmuntendheid', en zijn ook geslachtsspecifieke termen voor een godheid in het hindoeïsme. Het concept en de eerbied voor godinnen komt voor in de Veda's, die rond het 2e millennium vGT werden samengesteld. Ze spelen in die tijd echter geen cruciale rol.[1] Godinnen zoals Durga, Kali, Lakshmi, Parvati, Radha, Saraswati en Sita worden in de moderne tijd nog steeds vereerd. De Purana's uit het middeleeuwse tijdperk zijn getuige van een grote uitbreiding van de mythologie en literatuur in verband met Devi, met teksten zoals de Devi Mahatmya, waarin ze zich manifesteert als de ultieme waarheid en opperste macht. Ze heeft de shaktisme-traditie van het hindoeïsme geïnspireerd. Verder worden Devi en haar primaire vorm Parvati gezien als centraal in de hindoeïstische tradities van het shaktisme en het shaivisme. De naam van deze hindoegodin heeft een krachtig erfgoed plus een levendig geluid. Als je betoverd bent door godinnennamen, maar je kleine meid wilt onderscheiden van alle Luna's en Athena's in de speeltuin, overweeg dan Devi. En als je een Indiase meisjesnaam voor baby wilt hebben om hun erfgoed te vieren, zou de naam Devi, wat dus 'godin' betekent, een mooie keuze zijn! Voor mensen die van mythologie houden, komt deze naam van de grote godin Mahadevi die in de prehistorie in India werd aanbeden. Devi was een belangrijke godin in het hindoeïstische pantheon en stond bekend als vriendelijk en toch fel. Als je wilt dat je kleintje iemand heeft om te bewonderen tijdens de adolescentie, terwijl je hem ondertussen leert over zijn afkomst, dan zou dit de naam voor jou kunnen zijn, ook voor een jongentje! Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Indiase actrice Devi S. en de Albanese voetballer Devi Muka. Leuke weetjes over de nam Devi: De naam Devi komt ook voor als achternaam, zoals bijvoorbeeld bij de actrice Kamala Devi. En wist je dat er wel 4 films de naam Devi dragen? Verder is de naam Devi sowieso populair bij schrijvers en regisseurs. Zo is Devi een hoofdkarakter in het boek 'The Kingkiller Chronicles' van Patrick Rothfuss, is Devi een personage in de film "π", is Devi een karakter in Virgin Comics en is Devi D. een personage in de strips "Johnny the Homicidal Maniac" en "I Feel Sick" door Jhonen Vasquez.

Beroemdheden met de naam Devi

Devi (Virgin Comics)
Personage

Devi is het fictieve personage gecreëerd door Shekhar Kapur en Virgin Comics, als onderdeel van hun debuut Shakti-lijn, die zich richt op Indiase instellingen. Het personage is losjes gebaseerd op de mythologische figuur Durga.

Devi S.
Actrice

Devi S. is een Indiase nasynchronisatie-artiest en actrice die werkt in Malayalam-films en televisieseries. Ze werd populair door de hoofdpersoon Kunjipengal die ze speelde in Oru Kudayum Kunju Pengalum, een serie over Doordarshan.

Devi Gharti Magar
Zangeres

Devi Gharti Magar is een Nepalese volkszangeres. Ze werd geboren in het dorp Ramuwa in het district Baglung in Nepal. Ze werd in 2019 verkozen tot open centraal lid van "Lok Dohori Pratisthan" (Folk Duet Academy).

Devi Muka
Voetballer

Devi Muka (geboren 21 december 1976 in Vlorë ) is een Albanese gepensioneerde voetballer die het grootste deel van zijn carrière als middenvelder voor KF Tirana in de Albanese Superliga heeft gespeeld.

Films met de naam Devi

Devi (2020)

Devi, is een Indiase Hindi-taal spannende korte film geregisseerd door regisseur Priyanka Banerjee en geproduceerd door Niranjan Iyengar en Ryan Ivan Stephen. Het is het verhaal over negen vrouwen die navigeren door een ongewoon zusterschap dat hen door de omstandigheden is opgedrongen.

Devi (1999)

Devi is een Indiase fantasiefilm in Telugu uit 1999, geregisseerd door Kodi Ramakrishna en geproduceerd door MS Raju. De film speelt Prema als het titelpersonage naast Vanitha, Shiju, Abu Salim en Bhanuchander. Sowkar Janaki en Babu Mohan spelen bijrollen.

Devi (1970)

Devi is een film uit 1970 geregisseerd door V. Madhusudhana Rao. Het sterren Nutan, Sanjeev Kumar in de hoofdrollen. De muziek van de film is gecomponeerd door Laxmikant-Pyarelal. Devi is een jonge vrouw die samen met haar moeder, een weduwe, Jamuna, in een dorp in India woont. Ze ontmoet de plaatselijke dokter, Shekhar, beiden worden verliefd op elkaar en trouwen. Dit huwelijk krijgt niet de goedkeuring van de oudere broer van Shekhar en zijn schoonmoeder, die weduwe is. Ze keurt dit huwelijk ook niet goed, omdat ze wil dat Shekhar met Shobha trouwt. Wanneer Shekhar besluit te verhuizen vanwege vijandigheid jegens zijn vrouw, sluiten de broers een compromis en wordt Devi met tegenzin verwelkomd. Al snel wordt Devi zwanger, tot grote vreugde van Shekhar. Dan moet Shekhar naar het buitenland reizen om een ​​medisch seminar bij te wonen. Een paar weken later, als hij terugkeert, merkt hij dat Devi is vertrokken...

Devi (1960)

Devi is een Bengaalstalige hindoe-dramafilm uit 1960 van regisseur Satyajit Ray, met in de hoofdrollen debutante Sharmila Tagore en Soumitra Chatterjee. Kalikinkar Roy droomt dat zijn zeventien jaar oude dochter Doyamoyee een gereïncarneerde godin is. Hij begint dit idee te verspreiden en als een ziek kind na een ontmoeting met Doyamoyee beter wordt, begint zij zelf ook te geloven dat zij een godin is.

Geografie met de naam Devi

Dorp: Devi Gali

Devi Gali (Urdu: دیوی گلی) (ook bekend als Aamir Hussain Shaheed Gali afgekort als Shaheed Gali) is een dorp en een toeristische attractie in het Poonch-district van Azad Kashmir, Pakistan.

Berg: Devi Mukut

Devi Mukut is een berg van de Garhwal Himalaya in Uttarakhand, India. De berg staat in de buurt van de westelijke rand van het Nanda Devi-heiligdom tussen Devistan en Devtoli. De hoogte van Devi Mukut is 6.648 meter

Organisaties met de naam Devi

Kinderopvang organisatie: Devi Kids

Devi Kids is een leuke kinderopvang organisatie in Breda en omgeving. Devi Kids is een unieke combinatie van kinderdagverblijf, Engelstalige opvang en BSO. Bij Devi Kids staat lachen, leren, leven en liefde centraal. Vanuit geluk en liefde laten ze kinderen opgroeien in een veilige en uitdagende omgeving. Van gezonde en biologische voeding tot Yoga, muziek en bewegen om zo de perfecte balans te vinden tussen wat elke ontwikkelingsfase nodig heeft.

School: Devi Balika Vidyalaya

Devi Balika Vidyalaya is een openbare nationale meisjesschool in Colombo, Sri Lanka.

Kunst met de naam Devi

Hindoegeschrift: Devi Mahatmya

Devi Mahatmya (Sanskriet, IAST: devī māhātmyam, letterlijk: "glorie van de godin"), Durga Saptashati (Sanskriet: durgā saptashatī, "700 verzen voor Durga") of Chandipatha (Sanskriet: caṇḍī pāṭha) is een hindoegeschrift uit de 5e of 6e eeuw. Het is de oudst bekende hindoeïstische tekst waarin god aanbeden wordt als vrouw. In oudere hindoeïstische teksten komen wel vrouwelijke goden (godinnen) voor, maar deze hadden een ondergeschikte rol. De Devi Mahatmya is onderdeel van de Markandeya Purana, een van de zogenaamde Purana's, en is opgesteld in het Sanskriet.

Namen die lijken op Devi

Dave   -   Davi   -   Davy   -   Devin   -   Devon   -   Dove   -   Levi   -   Revi

Hoe spel ik de naam Devi?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • V Valencia
 • I Italia

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • V Valentijn
 • I Iris

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • V Victor
 • I India

Zo spel je Devi met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter v
gebarentaal letter i

Zo schrijf je Devi in braille

d
e
v
i

Zo sein je Devi in morsecode

— · ·
·
· · · —
· ·

Zo sein je Devi met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter v
nautische vlag letter i

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Devi bekijken?

Top 17 unisex met 4 letters