Oscar Geboortekaartje naam Oscar j2

Betekenis Oscar

Vriend van de herten, Door De Goden Beschermde Speerstrijder,
Meer informatie

Geslacht

Oscar wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Oscar is Engels

Naamsopbouw

Oscar is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 3 medeklinkers (s, c, r).

Populariteit van de naam Oscar

Oscar is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Oscar tussen 1996 en 2023. De naam Oscar is minder populair geworden.

 • Oscar is 146x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Oscar

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Oscar is een Engelse, Ierse jongensnaam. Oscar kan meerdere betekenissen hebben. De naam Oscar is meest waarschijnlijk afgeleid van twee elementen in het Iers: de eerste, os, betekent "hert"; het tweede element, carea, betekent "liefhebbende" of "vriend", dus "hertenminnende" of "vriend van herten". De naam wordt gedragen door een personage uit de Ierse mythologie - Oscar, kleinzoon van Fionn Mac Cumhaill, en verwijst naar zijn afstamming van zijn grootmoeder, Sadhbh, die betoverd was in de vorm van een hert. Er is alternatieve speculatie dat het kan worden afgeleid van het Oudnoors verwant Ásgeirr (een persoonlijke naam zelf samengesteld uit de elementen die "god" en "speer" betekenen). Variant van de naam (en populair in Scandinavië) is de naam Oskar. Verder kennen we in Nederland de spellingsvarianten Óscar , Oscâr , Oscár en Òscar Behalve dat het een topnaam is in Zweden, waar het dus een koninklijke connectie heeft, staat Oscar hoog op populariteitslijsten in alle Engelssprekende landen, evenals in Frankrijk en Spanje. In België en Nederland is de populariteit van de naam de afgelopen jaren ook omhoog geschoten. De naam werd in continentaal Europa populair gemaakt door de werken van de 18e-eeuwse Schotse dichter James Macpherson. Napoleon was een bewonderaar van Macpherson en hij stelde Oscar voor als de tweede middelste naam van zijn petekind, die uiteindelijk koning van Zweden werd als Oscar I. Andere opmerkelijke dragers zijn de Ierse schrijver en humorist Oscar Wilde (1854-1900) en de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (1907-2012) Verder kennen we acteur Oscar Isaac, Oscar Peterson (pianist), Oscar de la Renta (mode ontwerper). Acteurs Hugh Jackman en Gillian Anderson kozen Oscar voor hun zonen. Oscar Madison is een bekend personage in het toneelstuk, de film en tv serie The Odd Couple. Oscar Mopperkont (Oscar the Crouch) is een graag geziene muppet in Sesamstraat. In Nederland kennen we onder meer Oscar Hammerstein (advocaat) en Oscar Aerts (acteur). Natuurlijk kennen we Oscar ook van de Film Awards in Hollywood. En zit het motorrijden in de familie? Oscar is zowel een oud Italiaans als Brits merk van motorfietsen...

Beroemdheden met de naam Oscar

Oscar II van Zweden
Koning

Oscar Frederik van Bernadotte (Stockholm, 21 januari 1829 - Stockholm, 8 december 1907), kortweg koning Oscar II, was koning van Zweden van 18 september 1872 tot zijn dood in 1907 en tot 18 november 1905 koning van Noorwegen. Hij was de derde zoon van koning Oscar I en koningin Josephine van Leuchtenberg. Via zijn moeder, een stiefkleindochter van keizer Napoleon I van Frankrijk, was hij een afstammeling van koning Gustaaf I van Zweden. Oscar was de grootvader van de latere koningin der Belgen Astrid van Zweden.

Oscar I van Zweden
Koning

Oscar I (Parijs, 4 juli 1799 – Stockholm, 8 juli 1859) was van 1844 tot 1859 koning van Zweden en Noorwegen. Hij was de tweede koning uit het huis Bernadotte.

Oscar Mopperkont
Personage

Oscar Mopperkont of Oscar het Moppermonster is een fictief personage dat in het PBS/HBO kinderprogramma Sesamstraat te zien is. Oscar is een groene Muppet en woont in een vuilnisbak.

Oscar de la Renta
Modeontwerper

Óscar Aristides de la Renta Fiallo (Santo Domingo, 22 juli 1932 – Kent (Connecticut), 20 oktober 2014)[1] was een beroemd Dominicaans modeontwerper.

Oscar Hammerstein
Advocate

Oscar Hammerstein (Rotterdam, 20 februari 1954) is een voormalige Nederlandse advocaat. Hij was onder andere advocaat in zaken rond Nina Brink en Pim Fortuyn. Hij kwam regelmatig in opspraak.

Oscar Isaac
Acteur

Oscar Isaac Hernández Estrada is een Guatemalteeks-Amerikaans acteur. Hij won in 2016 een Golden Globe voor zijn hoofdrol in de miniserie Show Me a Hero.

Films met de naam Oscar

The odd couple

The Odd Couple is een toneelstuk van Neil Simon. Na de première op Broadway in 1965, werden de personages nieuw leven ingeblazen in een succesvolle film uit 1968 en televisieseries uit de jaren 70, evenals in verschillende andere afgeleide werken en spin-offs. De plot gaat over twee niet bij elkaar passende huisgenoten: de nette, gespannen Felix Ungar en de slordige, gemakkelijke Oscar Madison.

Organisaties met de naam Oscar

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).: Oscar

De Oscar, officieel de Academy Award, is de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten, uitgereikt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Jaarlijks in het voorjaar worden de prijzen in 24 categorieën uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De eerste Academy Awards werden uitgereikt op 16 mei 1929, tijdens een privébrunch in het Hollywood Roosevelt Hotel. Er waren ongeveer 270 mensen aanwezig bij de uitreiking. Na de uitreiking werd een viering gehouden in het Mayfair Hotel. Er werden 15 prijzen uitgereikt ter erkenning van filmprestaties in de periode 1927–1928. De eerste prijs voor beste acteur ging naar Emil Jannings voor zijn rol in The Last Command en The Way of All Flesh. Hij moest echter voor de ceremonie plaatsvond weer naar Europa terugkeren, dus werd besloten om hem de prijs voor die tijd al te geven. Daarmee is hij officieel de eerste winnaar van de Academy Awards ooit.

Hoe spel ik de naam Oscar?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • S Santiago
 • C Casablanca
 • A Amsterdam
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • S Samira
 • C Celine
 • A Ali
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • S Sierra
 • C Charlie
 • A Alfa
 • R Romeo

Zo spel je Oscar met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter c
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Oscar in braille

o
s
c
a
r

Zo sein je Oscar in morsecode

— — —
· · ·
— · — ·
· —
· — ·

Zo sein je Oscar met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter c
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Oscar bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 5 letters