Abe Geboortekaartje naam Abe j2

Betekenis Abe

Door Adel Schitterend, Vader van naties
Meer informatie

Geslacht

Abe wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Abe is Duits

Naamsopbouw

Abe is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 1 medeklinker (b).

Populariteit van de naam Abe

Abe is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Abe tussen 2013 en 2023. De naam Abe is minder populair geworden.

 • Abe is 57x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Abe

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Abe is een populaire jongensnaam. Het is oorspronkelijk een Noord-Nederlandse voornaam (voornamelijk Friesland en Groningen). De naam Abe is afgeleid van Adelbert. Adelbert is een Germaanse naam die ‘door adel schitterend’ betekent. ‘Adel’ of ‘adal’ betekent ‘edel,erfgoed’, ‘bert’ of ‘brecht’ staat voor ‘stralend, glanzend, schitterend’. Vermoedelijk is de naam Abe ook een afkorting van Adelbert, hoewel het ook een verkorting van Abraham kan zijn. In de middeleeuwen werd de naam Albrecht veel gebruikt. De naam Abe is ook een mannelijke naam van Engelse oorsprong die Vader van Naties betekent. Het is een verkorte naam voor Abraham. Abe is ook bekend als achternaam, bijvoorbeeld in Japan. Shizo Abe was meerdere keren Premier van Japan. De volgende namen (o.a.) zijn varianten of afgeleiden van Abe: Abbe, Abbo, Abel, Abele, Abke, Abo, Aebe, Aebel, Aeble, Aibel, Eabe, Eabele, Eapke, Oabel. Bekende dragers van de naam in Nederland zijn Abe Lenstra en Abe Bonnema (architect)

Beroemdheden met de naam Abe

Abe Bonnema
Architect

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926 – Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen heeft ontworpen.

Abe Lenstra
Voetballer

Abe Minderts Lenstra (Heerenveen, 27 november 1920 – aldaar, 2 september 1985) was een Nederlands voetballer. Hij wordt ook wel ús Abe (onze Abe) genoemd. Abe Lenstra wordt als een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden beschouwd. In zijn carrière maakte hij 763 doelpunten in 760 wedstrijden.

Shinzo Abe
Politicus

Shinzō Abe (安倍晋三, Abe Shinzō ; Nagato, 21 september 1954) is een Japans politicus van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 was hij premier van Japan. Abe was de jongste Japanse premier en de eerste die na de Tweede Wereldoorlog werd geboren. Hij wordt gezien als een conservatief politicus.

Abraham Lincoln
Politicus

Abraham Lincoln is de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom. Hij groeit op als arme jongen, maar schopt het uiteindelijk tot president van een van de belangrijkste landen ter wereld. Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten. Hij diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. Lincoln wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten. Hij wordt geprezen om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij, de versterking van de nationale overheid en de modernisering van de economie.

Namen die lijken op Abe

Ab   -   Abde   -   Abel   -   Abia   -   Ibe

Hoe spel ik de naam Abe?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • B Bo
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • B Bravo
 • E Echo

Zo spel je Abe met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Abe in braille

a
b
e

Zo sein je Abe in morsecode

· —
— · · ·
·

Zo sein je Abe met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Abe bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 3 letters