Ludwig Geboortekaartje naam Ludwig j2

Betekenis Ludwig

Beroemde strijder
Meer informatie

Geslacht

Ludwig wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ludwig is Duits

Naamsopbouw

Ludwig is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, i) en 4 medeklinkers (l, d, w, g).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ludwig

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ludwig is een jongensnaam. Het is de Duitse variant van Lodewijk en was traditioneel een van de meest gebruikte Duitse voornamen. Het is een voornamelijk een jongensnaam, maar de naam wordt sporadisch ook aan meisjes gegeven, in Nederland met name als volgnaam (tweede of derde voornaam). Een verkorting van Ludwig is Lutz, wat echter ook als verkorting van Lucius kan worden beschouwd. De vrouwelijke varianten zijn Ludwige, Ludwiga en Ludwika. Als oorsprong van de naam gelden de Oudhoogduitse stammen hlut(h) = beroemd, en wig = strijd, waardoor de naam 'beroemde strijder' zou betekenen. Zie ook de opmerkingen in het artikel over Lodewijk. De Duitse uitspraak van de naam wisselt: in het noorden wordt de -g meestal uitgesproken zoals in het Nederlands, in het zuiden is het meer een 'zachte k'. Varianten in sommige andere talen lijken meer op Ludwig dan op Lodewijk, zoals in het Pools (Ludwik), Tsjechisch (Ludvik) en de Scandinavische talen (Ludvig). Ludwig komt als voornaam ook voor in het Nederlands, maar lang niet zoveel als de Franse variant van Lodewijk, Louis. Vanaf 1920 kregen vrijwel elk jaar minstens tien Nederlandse kinderen Ludwig als eerste voornaam, met uitschieters tot boven de 20. Vanaf eind jaren '60 maakte de populariteit van deze naam in Nederland echter een flinke duikeling, en sinds 1990 wordt de naam nog maar een enkele keer gegeven. In België waren in 2009 zo'n 2250 mannen met de naam Ludwig; ook hier nam de populariteit af: in de periode 2003-2012 werden in Vlaanderen en Brussel slechts 6 jongens geboren die deze naam kregen. Het totaal aantal Nederlandse en Belgische Ludwigs is resp. 0,02% en 0,04% van de mannelijke bevolking. Het is niet bekend hoeveel van hen van Duitse of Duitstalige afkomst zijn. Bekendste drager van de naam is wellicht Ludwig van Beethoven. Ook diverse Duitse keizers dragen de naam, waaronder Ludwig I, II en III van Beieren.

Beroemdheden met de naam Ludwig

Felix Mendelssohn
Componist

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, geboren en bekend als Felix Mendelssohn, was een Duits componist, dirigent, organist en pianist van de vroege romantiek. Mendelssohns composities bestaan onder andere uit symfonieën, concerto's, piano-, orgel- en kamermuziek.

Ludwig van Beethoven
Acteur

Ludwig van Beethoven (Bonn, 15, 16 of 17 december[1] 1770 – Wenen, 26 maart 1827) was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn stijl sluit direct aan op die van Mozart en Haydn,[3] met wie hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Hij wordt onder de invloedrijkste componisten gerekend. Zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek.

Films met de naam Ludwig

Ludwig (1972)

Ludwig is een Italiaans-Frans-Duitse dramafilm uit 1972 onder regie van Luchino Visconti. Visconti maakte de film niet met de barok die door het onderwerp, de locaties en zijn eerdere films verwacht kon worden, maar met een ingetogen en zeker niet kritiekloze compassie die door de jaren heen steeds meer indruk maakt. In 1864 wordt Lodewijk II tot koning van Beieren gekroond. Als eerste regeringsdaad ontbiedt hij de componist Richard Wagner aan zijn hof te München. De koning voorziet hem van financiële middelen. Hij merkt weliswaar niet dat Wagner een relatie heeft met Cosima von Bülow. Wanneer hij de waarheid ontdekt, voelt hij zich misleid en gebiedt hij Wagner München te verlaten. Voor zijn nicht Elisabeth heeft Lodewijk een dweperige, romantische bewondering. Hij voelt zich echter in zijn trots gekrenkt door haar hoogmoedige houding. Elisabeth raadt hem aan haar zus Sophie te huwen. Na de nederlaag tegen Pruisen in 1866 raadt ook zijn vertrouweling graaf Dürckheim hem aan te trouwen. Een jaar later verlooft Lodewijk zich met prinses Sophie, maar nog hetzelfde jaar wordt die verloving weer verbroken. Hij heeft een homoseksuele relatie met zijn dienaar Richard Hornig. Beieren sluit intussen een verbond met Pruisen en wordt aldus deel van het nieuwe Duitse Keizerrijk. Pas na een grote innerlijke strijd en op aanraden van enkele vertrouwelingen kan Lodewijk dit verlies van soevereiniteit accepteren. Lodewijk besteedt vanaf dat ogenblik enkel nog aandacht aan de bouw van de kastelen Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Zijn broer Otto wordt waanzinnig. Ook Lodewijk raakt almaar verder vervreemd van zijn omgeving. Hij verzaakt aan zijn koninklijke plichten en trekt zich in afzondering terug in zijn kastelen. In 1881 onderneemt hij met de acteur Josef Kainz een reis naar Zwitserland. Hij gaat steeds verder op in zijn dromen en zijn seksuele excessen. Ten slotte wordt hij in 1885 op Neuschwanstein door een regeringscommissie onbekwaam verklaard en vervolgens tot abdicatie gedwongen. Professor Gudden begeleidt hem naar het Slot Berg aan de Starnberger See. Twee dagen nadien verlaten Lodewijk en de psychiater het kasteel voor een wandeling in het park. Na een urenlange zoektocht worden hun lijken teruggevonden in de Starnberger See.

Namen die lijken op Ludwig

Ludwik

Hoe spel ik de naam Ludwig?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • D Danemark
 • W Washington
 • I Italia
 • G Gallipoli

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • D Daniël
 • W Wendy
 • I Iris
 • G Guus

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • D Delta
 • W Whiskey
 • I India
 • G Golf

Zo spel je Ludwig met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter d
gebarentaal letter w
gebarentaal letter i
gebarentaal letter g

Zo schrijf je Ludwig in braille

l
u
d
w
i
g

Zo sein je Ludwig in morsecode

· — · ·
· · —
— · ·
· — —
· ·
— — ·

Zo sein je Ludwig met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter d
nautische vlag letter w
nautische vlag letter i
nautische vlag letter g

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ludwig bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 6 letters