Dennis Geboortekaartje naam Dennis j2

Betekenis Dennis

Tot Dionysos Behorende
Meer informatie

Geslacht

Dennis wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dennis is Grieks

Naamsopbouw

Dennis is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, i) en 4 medeklinkers (d, n, n, s).

Populariteit van de naam Dennis

Dennis is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dennis tussen 1966 en 2023. De naam Dennis is minder populair geworden.

 • Dennis is 21x gegeven als voornaam in 2023

Dennis wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dennis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dennis is een voornaam voor jongens. De vrouwelijke variant is denise. De naam Dennis is afgeleid van Dionysius. Deze naam voert op zijn beurt terug tot Dionysos, de Oud-Griekse god van de extase, de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur en de wijn. De naam kwam in de christelijke sfeer door Dionysius de Areopagiet, die door paulus bekeerd werd tot het christendom. In latere tijden werd het de naam van verschillende heiligen. De volgende namen (o.a.) zijn varianten of afgeleiden van Dennis: Denes, denis, deniz, Denijs, denys, Deonicius, Deonisius, dion, Dionisius, Dionijs, Dionys, Nies, nijs, Nysius[1] De naam komt ook in andere talen voor: - Deens: Dines - Duits: Dyonisius, Denis, Dion - Engels: Denis - frans: Denis, Denys - Hongaars: Denes - Italiaans: Dionigi De naam is zowel in Nederland als België populair bij ouders. Enkele prominente naamgenoten zijn in buitenland Dennis Hopper, Dennis Rodman, Dennis Quaid, Dennis Leary en Dennis Wilson. In Nederland kennen we onder meer voetballer Dennis Bergkamp en presentator Dennis Weening. De naam Dennis is ook populair bij schrijver en regisseurs. Natuurlijk kennen we allemaan Dennis mitchell. Misschien niet onder die naam, maar hij is hoofdpersoon in de Dennis the Menace strip en serie. Dennis Barlow is de hoofdpersoon in evelyn Waughs satirische roman The Loved One uit 1948. Dennis Creevey is een karakter in de harry Potter series. Dennis Nedry een personage uit de film Jurassic Park en Dennis van rita een personage in de film Love belongs to Everyone. De naam Dennis komt ook voor als achternaam, bijvoorbeeld bij zangeres cathy Dennis.

Beroemdheden met de naam Dennis

Cathy Dennis
Zangeres

Cathy Dennis (Norwich, Engeland, 25 maart 1969) is een Engelse zangeres die begin jaren 90 haar debuut-cd "Move to this" (1991) uitbracht. In Nederland scoorde zij enkele bescheiden hitjes met de nummers "Everybody move" en "Too many walls", terwijl zij in Amerika erg populair werd, mede dankzij een optreden in de populaire televisieserie "Beverly Hills 90210". De opvolgers van "Move to this", "Into the skyline" (1992) en "Am I the kinda girl" (1996), deden in Nederland weinig. Hoewel zij zelf enkele albums uitbracht, is Cathy Dennis meer invloedrijk door de nummers die ze voor anderen schreef. Een aantal van deze nummers werden grote hits, zij schreef onder andere "Can't get you out of my head" voor Kylie Minogue, Toxic voor Britney Spears en schreef samen met Emma Bunton van de Spice Girls diverse nummers voor haar tweede album "Free me".

Dennis
Zangeres

Denise van Donselaar (Haarlem, 3 januari 1984), beter bekend onder haar artiestennaam Dennis, is een Nederlandse zangeres. Dennis is een dochter van de muziekproducent en oud-muzikant Rob van Donselaar. De doorbraak als zangeres kwam in augustus 2006 doordat ze meedeed in het programma TMF Kweekvijver. In oktober 2006 wint ze een Essent Award, en staat ze op de TMF Awards die zij ook won voor beste kweekvijvertalent.

Dennis Creevey
Personage

Dennis Creevey (geb. 1982/1983) was een Dreuzelgeboren tovenaar en de jongere broer van Colin Creevey. Hij was een student aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, drie jaar lager dan de beroemde Harry Potter. Net als zijn broer werd hij gesorteerd in Griffoendor. In zijn tweede jaar trad hij toe tot het leger van Perkamentus, een organisatie geleid en onderwezen door Harry Potter.

Dennis Quaid
Acteur

Dennis William Quaid (Houston, Texas, 9 april 1954) is een Amerikaans acteur. Hij werd in 2003 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn bijrol in Far from Heaven. Meer dan vijf andere acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend.

Dennis Wilson
Muzikant

Dennis Wilson (Inglewood (Californië), 4 december 1944 - Marina del Rey, 28 december 1983) was een Amerikaans muzikant. Hij verwierf bekendheid als mede-oprichter van The Beach Boys.

Dennis Rodman
Basketbalspeler

Dennis Keith Rodman (Trenton, New Jersey, 13 mei 1961) is een voormalig Amerikaans basketbalspeler bij de NBA. Rodman is 2,01 m lang en weegt ongeveer 105 kg. Na zijn basketbalcarrière bleef hij bekend als presentator, acteur, ondernemer en controversiële mediapersoonlijkheid.

Dennis Bergkamp
Voetballer

Dennis Nicolaas Maria Bergkamp is een voormalig Nederlands profvoetballer die vooral succes behaalde als speler van Ajax en Arsenal. Bergkamp kwam tijdens zijn carrière op clubniveau uit voor achtereenvolgens Ajax, Internazionale en Arsenal.

Dennis Weening
Presentator

Boeken met de naam Dennis

Dennis gaat naar groep 3!
Auteur: Lydia Rood

Dennis gaat naar groep 3! is een mooi kinderboek van Lydia Rood. Voor haar jeugdboeken ontving ze onder andere een Vlag en Wimpel en een Zilveren Griffel. Een verhaal over een spannende schooldag. Geschikt om op school aan de oudste kleuters voor te lezen. Dennis mag voor het eerst naar groep drie. Zodra hij op school komt, wil hij weer mee naar huis. Leren lezen en rekenen, lijkt hem veel te moeilijk. Gaandeweg blijkt echter hoeveel hij al weet!

Films met de naam Dennis

Dennis

Dennis is een Vlaamse televisieserie van Guy Goossens naar een scenario van Marc Punt. De tragikomedische serie werd in 2002 en 2003 uitgezonden door VTM. De serie draait rond de mid-dertiger Dennis Denissen, die als arts in een ziekenhuis werkt en daar de meest diverse patiënten over de vloer krijgt. Daarbuiten houdt hij er een turbulent liefdesleven op na, al is de relatie van zijn schoonzus Nadine met zijn beste vriend Fredje des te ingewikkelder. Daar ze allen in hetzelfde flatgebouw wonen, kruisen hun paden voortdurend en raken ze meer dan eens verstrengeld in elkaars problemen.

Dennis the Menace (1993)

De zesjarige Dennis laat overal waar hij komt een spoor van vernieling achter en de bejaarde buurman Wilson lijkt er het meest door getroffen. Wanneer zijn ouders enkele dagen de stad uit zijn, moet Dennis enkele dagen bij de Wilsons logeren.

Geografie met de naam Dennis

Plaats: St. Dennis (Kentucky)

St. Dennis is een plaats in de Amerikaanse staat Kentucky, en valt bestuurlijk gezien onder Jefferson County. Er wonen ongeveer 9.000 mensen.

Plaats: Saint Dennis (Engeland)

St. Dennis is een civil parish in het Engelse graafschap Cornwall met ongeveer 2800 inwoners.

Plaats (Village): Dennis (Oklahoma)

Dennis is een plaats (village) in de Amerikaanse staat Oklahoma, en valt bestuurlijk gezien onder Delaware County. In Dennis wonen ongeveer 350 mensen.

Plaats (Town): Dennis (Massachussets)

Dennis is een town in Barnstable County, Massachusetts, Verenigde Staten. Dennis is gelegen op Cape Cod. De plaats heef een inwonertal van ongeveeer 15.000 inwoners.

Organisaties met de naam Dennis

Bussen fabrikant: Dennis

Dennis is een Engelse busbouwer en fabrikant van speciale voertuigen, gevestigd in Guildford in Surrey. Het bedrijf werd opgericht in 1895 als Dennis Brothers Ltd.. Dennis kent twee grote groepen van producten: brandweerwagens en bussen. Daarnaast bouwt het ook veegwagens en voertuigen voor vliegvelden. In de jaren negentig werd het bedrijf in drie onderdelen opgesplitst: Dennis Fire - voor brandweerwagens; Dennis Bus - voertuigen voor het openbaar vervoer; Dennis-Eagle - gespecialiseerd in de fabricage van veegwagens en andere specialistische voertuigen. Het bedrijf Mayflower Corporation verkocht in 1999 Dennis-Eagle. De bedrijven Dennis Bus en Dennis Fire werden weer onder één naam samengevoegd, dit bedrijf ging verder als Transbus International. In 2004 veranderde de naam naar het huidige Alexander Dennis.

Namen die lijken op Dennis

Denis   -   Denys   -   Dinis

Hoe spel ik de naam Dennis?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • N New York
 • N New York
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • N Naomi
 • N Naomi
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • N November
 • N November
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Dennis met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Dennis in braille

d
e
n
n
i
s

Zo sein je Dennis in morsecode

— · ·
·
— ·
— ·
· ·
· · ·

Zo sein je Dennis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dennis bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 6 letters