50 jongensnamen en meisjesnamen met 1 lettergreep

Namen Suriname
3 juli 2023

Ben je gek op korte namen met 1 lettergreep? Dan heb je het goed begrepen, want die zijn stoer, simpel en hartstikke hip. Daarom hebben we de allerleukste jongensnamen en meisjesnamen met 1 lettergreep voor je op een rijtje gezet. En we vertellen je natuurlijk ook alles over hun herkomst en betekenis. Eén ding is zeker: 1 lettergreep namen houden je in hun greep!

Populaire korte namen met 1 lettergreep

Het allerleukste van namen met 1 lettergreep is misschien wel dat je ze in één adem kunt uitspreken. Bovendien zijn ze lekker makkelijk te onthouden en klinken ze vaak ontzettend vlot. Daarom zijn veel korte namen met 1 lettergreep enorm populair. Hieronder vind je de top 10 jongens- en meisjesnamen met 1 lettergreep.

  1. Mees
  2. Finn
  3. Sem
  4. Sam
  5. Daan
  6. Noud
  7. Saar
  8. Luuk
  9. Tess
  10. Noor

Mees
Mees is de mees-t populaire jongensnaam met 1 lettergreep. En dat snappen we helemaal, want de naam is lekker simpel én heeft een vrolijke klank. Mees is afgeleid van Bartholomeus en betekent ‘zoon van de aarde’. Daarnaast verwijst hij naar een vogelsoort. Perfect voor jullie kleine pimpelmeesje 🐣

Finn
Ook Finn is al jaren mega populair in Nederland. Zo werd de jongensnaam met 1 lettergreep vorig jaar bijna 600 keer gegeven. De betekenis van Finn is ‘man uit Finland’ en ‘eerlijk’. De dubbele ‘n’ aan het eind geeft de naam nét even die Finn-ishing touch!

Sem
De meeste jongens- en meisjesnamen met 1 lettergreep zijn afgeleid van een langere naam. En dat geldt ook voor de populaire naam Sem. Waarschijnlijk is Sem afgeleid van Samuel, wat ‘de naam is God’ betekent.

Sam
Sam is natuurlijk een echte lookalike van Sem, en daarom zijn beide namen vrijwel net zo populair. Vorig jaar kwamen er in Nederland zelfs 581 kleine Sammetjes bij! De van oorsprong Hebreeuwse naam betekent net als Sem ‘de naam is God’.

Daan

Ook Daan heeft een mooie, religieuze betekenis: ‘God is mijn rechter’. Deze Nederlandse jongensnaam met 1 lettergreep is al sinds de jaren 80 populair. Vind je een Engelse touch leuk? Dan is Dean ook een toffe optie!

Noud
Met Noud kan je niet fout gaan. Deze stoere Nederlandse naam betekent ‘als een adelaar heersend’. Met zo’n krachtige naam zal jullie kindje vast veel in z’n mars hebben. Misschien wordt hij wel astronaut!

Saar
Oh, wat zijn we fan van deze meisjesnaam met 1 lettergreep. Saar is misschien kort, maar superkrachtig, want haar betekenis is ‘vorstin’. Zou jij eerder voor Saar of voor Sara kiezen?

Luuk
Ah, Luuk! Deze jongensnaam met 1 lettergreep is afgeleid van Lucas en betekent onder andere ‘licht’ en ‘maan’. Zoek je een babynaam die op Luuk lijkt? Andere korte namen met 1 lettergreep zijn bijvoorbeeld Luc en Loek. 

Tess
Yes, we gaan voor Tess. Deze heerlijke meisjesnaam betekent ‘oogst’, ‘zomer’ en ‘jager’. Daarnaast zou Tess ook ‘bewoner van Thera’ betekenen – en dat was vroeger de naam van het Griekse eiland Santorini. Extra leuk als Griekenland jullie favoriete vakantiebestemming is!

Noor
De top 10 meisjesnamen met 1 lettergreep is niet compleet met Noor. Deze stoere naam is net als Nora afgeleid van het prachtige Eleonora. Noor betekent onder andere ‘eer’, ‘licht’ en ‘vlam’ 🔥

Jongensnamen geboortekaartje

Meisjesnamen met 1 lettergreep

Op zoek naar een meisjesnaam met slechts 1 lettergreep? Dan zit je hier goed, want we tippen je hieronder acht originele opties. Speels, krachtig en ongedwongen: deze meisjesnamen met 1 lettergreep zijn het overwegen waard!

Maeve
De Ierse naam Maeve heeft maar liefst vijf letters en toch slechts 1 lettergreep. Maeve spreek je namelijk uit als ‘meef’. Maeve heeft de geweldige betekenissen ‘betoverend’ en ‘vreugde’. Zoek je een korte naam die erop lijkt? Dan is Mae een echte aanrader!

Fleur
Met een naam als Fleur wordt jullie dochtertje vast een fleurig kindje. De betekenis van Fleur is ‘bloem’ en bloeiend’. Floor is trouwens ook een vrolijke meisjesnaam met maar 1 lettergreep.

🌸 Leestip: 50 fleurige bloemen namen voor baby’s!

Lynn
Deze toffe Engelse meisjesnaam heeft niet alleen 1 lettergreep, maar ook nog eens hele interessante betekenissen. Lynn betekent namelijk ‘waterval’, ‘slang’ en ‘kenner van geheimen’. Mysterieus!

Maud

Wat ons betreft is Maud een van de stoerste meisjesnamen met 1 lettergreep. Dat komt niet alleen door de krachtige klank, maar ook door de betekenis: ‘machtige strijder’. Perfect voor sterke vrouwen in de dop.

Juul
Net als veel korte namen met 1 lettergreep is Juul de afkorting van een langere versie. In dit geval gaat het natuurlijk om het mooie Julia. Zowel Juul als Julia betekent ‘de jeugdige’. Leuk voor kindjes die in juli uitgerekend zijn.

Jill
Wist je dat Jill ook afgeleid is van Julia? Het gaat hier om een Engelse verbastering van de naam. Jill betekent dan ook ‘de jeugdige’, net als Juul. Wist je dat de naam Jill in het zuiden van Nederland veel vaker voorkomt dan in het noorden?

Liz
Stoer, funky en edgy: dat is Liz! Deze speelse, korte naam is afgeleid van Elizabeth en betekent ‘God is mijn eed’. De Z als eindletter maakt deze naam met 1 lettergreep extra tof.

Fay
We sluiten het lijstje korte meisjesnamen met 1 lettergreep af met Fay! Je verwacht het niet, maar deze toffe meisjesnaam betekent letterlijk ‘fee’. Een andere mooie schrijfwijze is trouwens Faye. 

Jongensnamen met 1 lettergreep

Na de meisjesnamen met 1 lettergreep is het natuurlijk de beurt aan jongensnamen. En daar kunnen we kort over zijn: die zijn hartstikke tof! Welke jongensnaam met 1 lettergreep spreekt jou het meest aan? 

Bram
We trappen af met Bram! Deze frisse babynaam is afgeleid van het Hebreeuwse Abraham en betekent ‘vader van vele volken’. Zal jullie zoontje net zo’n vlotte babbel krijgen als Bram Krikke?

Zayn
Zoek je een internationale naam met 1 lettergreep? Dan is Zayn echt iets voor jou. Deze prachtige naam is afkomstig uit het Arabisch en betekent ‘schoonheid’ en ‘genade’.

Max
Een korte naam met een grote betekenis: dat is Max! Deze jongensnaam met 1 lettergreep betekent namelijk ‘de grootste’. Dat wordt later vast een boomlange verschijning. Oh, en sinds de serie Stranger Things vinden we Max ook een superleuke optie voor meisjesnamen met 1 lettergreep!

Joep
Joepie, we gaan voor Joep! Deze vrolijke Nederlandse naam is afgeleid van Jozef en betekent ‘God voegt toe’. Jozef kent trouwens ook andere toffe afgeleiden. Voorbeelden van korte namen met 1 lettergreep zijn Sef, Sepp en Joes.

Mick

Bij Mick denken we meteen aan rocklegende Mick Jagger, bekend van The Rolling Stones. Deze Engelse jongensnaam met 1 lettergreep is afgeleid van Michael. Wil je een iets originelere schrijfwijze? Ga dan voor Mik – nog simpeler, maar des te verrassend.

Jaxx
Namen met een X hebben altijd iets speciaals. En dat geldt helemaal als het om twee x’en gaat. De edgy babynaam Jaxx betekent ‘zoon van Jack’ en ‘God is genadig’. Wij zijn fan!

Vince
Wat betreft korte jongensnamen met 1 lettergreep is Vince hartstikke badass. Want Vince klinkt niet alleen supermooi, maar heeft ook een krachtige betekenis: ‘overwinnaar’. Very con-Vince-ing!

Lenn
‘Zo sterk als een leeuw’ – dat is de indrukwekkende betekenis van Lenn. Deze charmante Engelse naam is dan ook perfect voor dappere welpjes. Wist je trouwens dat er in Nederland zo’n 25 meiden wonen met de naam Lenn? Hoe stoer!?

Uniseks korte namen

Vind je het leuk om een genderneutrale naam te kiezen voor je kindje? Dan is er wat betreft korte namen met 1 lettergreep volop keuze! De volgende pareltjes hebben we alvast voor je verzameld.

Moos
Ah Moos! Hoewel deze naam vaker aan jongens wordt gegeven, is-ie ook superleuk voor meisjes. Moos is afgeleid van Mozes en betekent ‘kind’ en ‘uit het water gehaald’. Een mooie optie als je een Bijbelse naam zoekt.

Jip
‘Gulle vriend’ en ‘stralend kind van edele afkomst’ – dat zijn de betekenissen van Jip. Met deze jongens- en meisjesnaam met 1 lettergreep wordt jullie kindje vast een rasechte levensgenieter. 

Lou
Sinds een aantal jaar is de naam Lou enorm in populariteit gestegen. Deze uniseks naam met 1 lettergreep is afgeleid van Louis en betekent ‘beroemde strijder’. Wist je trouwens dat ook Loes is afgeleid van Louis? 

Quinn
Ja, Quinn! Vorig jaar werden er in Nederland bijna 200 Quinntjes geboren, en dat betekent dat Quinn veruit de populairste naam met een Q is. De Ierse naam betekent ‘vijfde’ en ‘sterk’.

Lux

De Latijnse naam Lux betekent ‘verlicht’. En daarnaast doet de naam natuurlijk ook denken aan luxe en succes. Daarmee is het een geslaagde naam voor echte powerbaby’s.

Riv
Wat betreft jongens- en meisjesnamen met 1 lettergreep, is Riv een van onze favoriete genderneutrale opties. Deze originele naam is een afkorting van het woord ‘rivier’. Perfect voor kindjes die vaak op het water te vinden zijn.

Jet
Retteketet, we gaan voor Jet! Deze heerlijke babynaam komt wat vaker voor bij meisjes, maar wij vinden Jet ook superleuk voor jongens. Jet heeft verschillende bijzondere betekenissen, zoals ‘zwarte edelsteen’, ‘ster van de zee’ en ‘heerser in huis’.

Jules
Wist je dat er ook veel leuke Franse jongens- en meisjesnamen met 1 lettergreep zijn? Denk bijvoorbeeld aan Fleur, Beau en Yves. En aan Jules! Deze romantische uniseks naam betekent ‘de jeugdige’. 

💛 Ook leuk om te lezen: 50 toffe genderneutrale namen voor je mini.

Oud-Hollandse namen met 1 lettergreep

De Nederlandse taal kent ontzettend veel simpele no-nonsense namen, en die zijn te leuk om niet te benoemen. Daarom hebben we nog een fijn lijstje gemaakt met onze favoriete oud-Hollandse namen met 1 lettergreep. Komt dat zien!

Fien
Mien, Sien, Lien: eigenlijk klinken alle namen die op -ien eindigen hartstikke gezellig. En dat geldt ook voor Fien! Deze meisjesnaam met 1 lettergreep is afgeleid van Josefien en betekent ‘God voegt toe’ en ‘de overwinnaar’. 

Gijs
Ahw, bij Gijs zien we meteen een superschattig jongetje met krulletjes voor ons. Deze lieve oud-Hollandse naam met 1 lettergreep betekent ‘stralend kind van edele afkomst’. En dat gaat natuurlijk ook op voor jullie Gijsje 😉

Siem
Siem is afgeleid van Simon, wat onder andere ‘luisteren’ betekent. We weten niet hoe het bij jou zit, maar wij worden instant blij van deze schattige oud-Hollandse naam. 

Roos
Ah, Roos! Deze klassieker onder de meisjesnamen met 1 lettergreep werd vorig jaar aan bijna 300 kindjes gegeven. En op z’n Engels klinkt de naam trouwens even kort: Rose. Ben je gek op rozen, maar zoek je een originele naam? Ga dan voor Rho; deze stoere uniseks naam is afgeleid van Rhode, wat ‘roos’ betekent.

Teun

Misschien zie je jullie kindje wel als een geschenk uit de hemel. En in dat geval past een naam als Teun perfect bij jullie mini. Teun betekent namelijk ‘geschenk’ en ‘de onschatbare’. Daarnaast klinkt de naam ook nog eens superlief. Win-win!

🎁 Leestip: 40 bijzondere namen met betekenis geschenk.

Guus
Bij Guus denken we meteen aan Guus Geluk van de Donald Duck-verhalen. Dus met een naam als deze geef je jullie kindje alvast een flinke dosis geluk mee. Wist je dat Guus afgeleid is van de naam Augustus? Daarom is de naam extra toepasselijk voor zomerkindjes

Jan
In het lijstje oud-Hollandse namen met 1 lettergreep mag Jan natuurlijk niet ontbreken. Misschien verrast het je, maar deze naam wordt elk jaar nog steeds vaak gegeven; vorig jaar zelfs 270 keer. De betekenis van Jan is ‘God is genadig’. 

Lot
Stoer, simpel én schitterend: dat is de naam Lot! Deze toffe korte naam betekent ‘vrij persoon’. En dat is natuurlijk altijd mooi om aan je kindje mee te geven. Deze naam wordt vast jullie destiny.

Scandinavische namen met 1 lettergreep

We konden het niet laten om nog even in de Scandinavische namen met 1 lettergreep te duiken. Want het Hoge Noorden kent ontzettend veel toffe jongens- en meisjesnamen met 1 lettergreep. Welke vind jij het leukst?

Lars
De stoere naam Lars betekent ‘laurierblad’. Eigenlijk is Lars de Scandinavische variant van Laurens. Deze jongensnaam met 1 lettergreep is in Nederland en Scandinavië al jaren populair.

Mats
Ben je gek op Scandinavische namen met 1 lettergreep? Dan is deze toffe jongensnaam een ‘Mats’ made in heaven. En de betekenis van Mats is ook nog eens supermooi: ‘geschenk van God’.

Bo
De Fransen hebben Beau, maar de Scandinaviërs gaan liever voor Bo. En gelijk hebben ze, want deze ultrakorte naam is prachtig in al z’n eenvoud. Bo betekent trouwens ‘leven’, ‘speerpunt’ en ‘beer’.

Liv
Liv Laugh Love: deze naam heeft alles! Deze Scandinavische meisjesnaam klinkt namelijk speels, stoer en lekker eigenzinnig. Maar Liv heeft ook bijzondere betekenissen, zoals ‘beschermen’ en ‘leven’. 

Jens
Jens is een echte Scandinavische klassieker. Deze van oorsprong Deense naam betekent ‘God is genadig’. Wat ons betreft is Jens een echte favoriet onder de korte namen met 1 lettergreep.

Sven
De heerlijke naam Sven is sinds de Frozenfilms weer helemaal hip. En dat komt natuurlijk door het gezellige rendier dat deze naam draagt. Sven betekent ‘kerel’ en ‘jongeling’. 

Sif
Sif is misschien wel de meest unieke optie van alle meisjesnamen met 1 lettergreep die we besproken hebben. In de Noorse mythologie was Sif namelijk de godin van de landbouw en vruchtbaarheid. Een krachtige meisjesnaam dus!

Kjeld
In het Scandinavisch betekent Kjeld ‘helm’ en ‘ketel’. Maar wist je dat deze jongensnaam met 1 lettergreep ook een Fries tintje heeft? In het Fries betekent ‘kjeld’ namelijk letterlijk ‘kou’. Daarom is het een superleuke naam voor baby’s die in de winter geboren worden.

Vind de leukste korte babynamen

Aan de hand van deze babynamen met 1 lettergreep kun je nog veel meer inspiratie opdoen. Probeer eens één letter te veranderen of toe te voegen. Korte namen zijn niet alleen makkelijk te gebruiken in het dagelijks leven, maar je kunt er ook mee spelen tot je de perfecte naam vindt voor je baby. Het mag duidelijk zijn dat er eindeloze varianten bestaan met ieder een eigen, unieke betekenis. Wil je nog meer inspiratie voor een korte babynaam? Lees ons artikel over korte babynamen eens, met korte maar krachtige namen.

Gerelateerde blogs

Namen met 3 lettergrepen
Prachtige namen met 3 lettergrepen
Hippe babynamen
Hippe babynamen: dit wil je weten!
Indonesische naam
De 33 tofste namen met 3 letters!