Mathilde Kaart van Naam Mathilde

Wil je alles weten over de naam Mathilde? Vind antwoord op vragen als: Wat is de betekenis van Mathilde? Wat is de oorsprong van de naam Mathilde? En hoe populair is de naam Mathilde eigenlijk? Verder vind je ook leuke weetjes over Mathilde, zoals welke beroemde mensen de naam ook dragen en hoe je de naam Mathilde in gebarentaal 'zegt'. Veel plezier!

Betekenis Mathilde

Machtige Strijder (ontstaan uit de Germaanse naam Mahthilt wat "kracht in de strijd" betekent, van de elementen maht "macht, kracht" en gevest "strijd".)
Meer informatie

Geslacht

Mathilde wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mathilde is Germaans

Naamsopbouw

Mathilde is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 5 medeklinkers (m, t, h, l, d).

Populariteit van de naam Mathilde

Mathilde is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2019. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mathilde tussen 2014 en 2019. De naam Mathilde is in 2019 in populariteit gestegen.

 • Mathilde is 29x gegeven als voornaam in 2019

Geboortekaartjes met de naam Mathilde

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mathilde is een mooie, krachtige meisjesnaam. De naam Mathilde (ook Mathilda) is ontstaan uit de Germaanse naam Mahthilt wat "kracht in de strijd" betekent, van de elementen maht "macht, kracht" en gevest "strijd". Sint Matilda was de vrouw van de 10e-eeuwse Duitse koning Hendrik I de Vogelaar. De naam was gebruikelijk in veel takken van Europese royalty's in de Middeleeuwen. De naam werd door de Noormannen naar Engeland gebracht en gedragen door de vrouw van Willem de Veroveraar zelf. Een andere opmerkelijke koninklijke familie met deze naam was een 12e-eeuwse dochter van Hendrik I van Engeland, bekend als keizerin Matilda vanwege haar eerste huwelijk met de heilige Romeinse keizer Hendrik V. Later viel ze Engeland binnen en legde de basis voor het bewind van haar zoon Hendrik II. De naam was erg populair tot de 15e eeuw in Engeland. In de volksmond werd de naam Matilde meestal verkort tot Maud. Beide vormen werden nieuw leven ingeblazen in de 19e eeuw. Deze naam komt voor in het populaire Australische volkslied Waltzing Matilda, geschreven in 1895. Varianten van de naam zijn onder meer de namen Matilda, Matilde en Mechtild. In Nederland kiezen ouders het vaakst voor de variant Mathilda, in België voor de (Franse) variant Mathilde. Bekende drager van de naam is onder meer Mathilde Marie Christine Ghislaine gravin d'Udekem d'Acoz (Ukkel, 20 januari 1973), kortweg koningin Mathilde, is de koningin der Belgen. In Nederland kennen we onder meer zangeres Mathilde Santing en muze Willink.

Beroemdheden met de naam Mathilde

Mathilde Seigner
Actrice

Mathilde Seigner (Parijs, 27 januari 1968) is een Frans actrice. In 1999 won Seigner de Romy Schneiderprijs voor beloftevolle Franstalige actrice. Ze ontving drie Césarnominaties voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rollen in Nettoyage à sec (1998), Vénus Beauté (institut) (2000) en Harry, un ami qui vous veut du bien (2001). Naast haar rollen in films treedt ze ook op in het theater.

Mathilde van Engeland
Koningin

Mathilde van Engeland (Sutton Courtenay, ca. 7 februari 1102 - Rouen, 10 september 1167) was de erfgename van Hendrik I van Engeland. Zij trouwde met keizer Hendrik V, dit huwelijk bleef kinderloos, en hertrouwde met Godfried V van Anjou. Na de dood van haar vader greep haar neef Stefanus van Blois de macht in Engeland en Normandië. Mathilde voerde een lange en verbitterde oorlog tegen Stefanus. Uiteindelijk lukte het haar oudste zoon Hendrik om door onderhandelingen Engeland en Normandië te verwerven. In Engeland werd ze Empress Maud genoemd (keizerin vanwege haar eerste huwelijk, Maud als Engelse vertaling van Mathilde), ter onderscheid van Queen Maud, de echtgenote van Stefanus.

Mathilde Santing
Zangeres

Mathilde Santing, artiestennaam van Mathilde Eleveld,[1] (Amstelveen, 24 oktober 1958) is een Nederlandse zangeres. Op 27 april 2007 werd Santing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdienste als zangeres en haar bijdrage aan vele goede doelen.

Mathilde d'Udekem d'Acoz
Koningin

Mathilde Marie Christine Ghislaine gravin d'Udekem d'Acoz (Ukkel, 20 januari 1973), kortweg koningin Mathilde, is de koningin der Belgen, echtgenote van de Belgische koning Filip en was sinds haar huwelijk tot de troonsbestijging van haar man hertogin van Brabant.

Boeken met de naam Mathilde

Matilda
Auteur: Roald Dahl

Matilda is een kinderboek dat geschreven is door Roald Dahl. Het boek werd in 1988 gepubliceerd en kreeg in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Matilda kan heel goed leren, maar haar ouders behandelen haar als een lastpak. Ze bedenkt slimme straffen voor hen. Als het hoofd van school haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda iets bijzonders. Bestseller Matilda is een fantastisch kinderboek van Roald Dahl. Voorgelezen door Ilse Warringa, onder andere bekend van De Luizenmoeder en Het Klokhuis. Matilda is briljant. Ze kan geweldig goed leren. Toen ze anderhalf was kon Matilda al praten als een volwassene, met 3 jaar kon ze lezen, en al vóór ze 5 was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Maar haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar als een onderkruipsel. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets heel bijzonders kan.

Films met de naam Mathilde

Mathilde (2017)

Mathilde is een film uit 2017 van regisseur Aleksey Uchitel. In de schemering van het imperiale Rusland wordt prima ballerina Matilda Kshesinskaya de minnares van drie groothertogen.

Namen die lijken op Mathilde

Mathilda   -   Matilde

Hoe spel ik de naam Mathilde?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • I Italia
 • L Liverpool
 • D Danemark
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • T Tamara
 • H Hidde
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • D Daniël
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • T Tango
 • H Hotel
 • I India
 • L Lima
 • D Delta
 • E Echo

Zo spel je Mathilde met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Mathilde in braille

m
a
t
h
i
l
d
e

Zo sein je Mathilde in morsecode

— —
· —
· · · ·
· ·
· — · ·
— · ·
·

Zo sein je Mathilde met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mathilde bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M