Joep Geboortekaartje naam Joep j2

Betekenis Joep

God voege toe, Geve vermeerdering (van Jozef), Hij zal beschermen (van Jacob)
Meer informatie

Geslacht

Joep wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Joep is Hebreeuws

Joep is afgeleid van de naam Jozef

Naamsopbouw

Joep is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, e) en 2 medeklinkers (j, p).

Populariteit van de naam Joep

Joep is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Joep tussen 1996 en 2023. De naam Joep is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Joep is 294x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Joep

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Joep is een jongensnaam en een variant op namen als Joop of Jop en is dus afgeleid van Jozef. De naam Jozef komt uit het Hebreeuws en betekent 'God voege toe, geve vermeerdering'. De naam Joep is ook een korte Nederlandse jongensnaam die van origine een verkleining is van de naam Jacob. De betekenis is dan 'Hij zal beschermen'. De schrijfwijze als Youp is in 1973 ontstaan in de vriendenkring van cabaretier Youp van 't Hek, bij de burgerlijke stand bekend als Joseph Jacobus Maria van 't Hek. Heel soms wordt de naam Joep door ouders aan een meisje gegeven. De vrouwelijke naam Joepje is een vleivorm van Job of Jacob. Bekende dragers van de naam vind je vooral in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan caberatier Joep van Deudekom of sport commentator Joep Schreuder. Joep Beving werd dankzij zijn pianonummers op Spotify een bekende Nederlander. En Joep Baartmans-van den Boogaart was een Nederlandse politica. Ze was onder andere gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant. Joep Baartmans was lid van de Partij van de Arbeid.Maar Joep komt meer voor! D'r Joep, sinds 1957 een beeld op de Markt in het centrum van Kerkrade, is vernoemd naar "d'r Joep, inne echte köaler", onze Joep, een echte mijnwerker. Tup en Joep zijn twee apen in de gelijknamige kinderboekenserie van Henri Arnoldus sinds 1954. Een andere bekende fictieve naamdrager is Joep Meloen, gepersonifieerd door André van Duin in de film Ik ben Joep Meloen uit 1981.

Beroemdheden met de naam Joep

Joep Sertons
Acteur

Johannes Petrus Maria Sertons is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Anton Bouwhuis in de soap Goede tijden, slechte tijden en als Max Noordermeer in de dramaserie Westenwind. Hij is eveneens bekend door zijn rol als Tony Beymer in Spijkerhoek en als Herman Ploegstra in Medisch Centrum West.

Joep van Lieshout
Kunstenaar

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout (Ravenstein, 28 september 1963) is een Nederlands beeldhouwer, ontwerper en vastgoedontwikkelaar.

Joep Beving
Pianist

Joep Beving (Doetinchem, 1976) is een Nederlandse componist en pianist. Joep Beving is al van jongs af aan één met de piano. Hij werd gedwongen zijn muziekstudie aan het conservatorium te beëindigen en ging in plaats daarvan verder aan de universiteit om een ​​graad in openbaar beleid en openbaar bestuur te behalen. Nu is hij zeer bekend van zijn piano nummers op Spotify.

Joep Schreuder
Journalist

Joep Schreuder (Breda, 1966) is sinds 2001 verslaggever in beeld bij Studio Sport van de NOS. Ook stond hij aan de wieg en was hij boegbeeld van TV&Co, een regionale televisiezender voor Noord-Brabant. Daar leidde hij een vijftal programmamakers op die nu op landelijke televisie te zien zijn. Schreuder onderscheidt zich door zijn vele buitenlandse reportages rond grote voetbaltoernooien zoals in Zuid-Afrika (2010), Oekraïne/Polen (2012), Brazilië (2014) en Frankrijk (2016). De nadruk ligt niet alleen bij het voetbal, ook het gebeuren rondom het voetbal belicht Schreuder in zijn verhalen. Daarnaast is hij gastheer op de zondagmiddag vanuit Eredivisiestadions waar hij live trainers, bestuurders en voetballers aan de tand voelt.

Joep van Deudekom
Cabaretier

Jozef Adrianus (Joep) van Deudekom (Amsterdam, 28 maart 1960) is een Nederlands cabaretier, columnist, televisiepresentator en schrijver, die onder andere deel uitmaakt van Niet Uit Het Raam en De Ploeg.

Boeken met de naam Joep

Tup en Joep
Auteur: Henri Arnoldus

Tup en Joep is een kinderboekenserie van Henri Arnoldus. Arnoldus startte met de serie in 1954. De omslag en de tekeningen zijn van Carol Voges en de boekjes worden uitgegeven door 'De Eekhoorn'. Tup en Joep zijn twee apen die apenstreken uithalen en avonturen beleven in een ver en warm land. De doelgroep van de serie is verdeeld in twee categorieën: Om voor te lezen: vanaf 4 jaar. Om zelf te lezen: vanaf 6 jaar

Films met de naam Joep

Ik ben Joep Meloen

Ik ben Joep Meloen is een Nederlandse film uit 1981, geregisseerd door Guus Verstraete jr. Joep Meloen (André van Duin) is een pianostemmer/componist die niet zo'n succes heeft met de verkoop van zijn werk. Zijn geliefde vertelt hem dat zij van plan is met een ander te gaan trouwen. Vlak daarna krijgt hij per post een brief van de muziekuitgeverij. Hierin laat directeur Peters weten dat Joeps compositie het slechtste is dat hij ooit gehoord heeft. Vanaf dat moment ziet Joep het allemaal niet meer zitten en denkt hij aan zelfmoord. Echter durft hij dit zichzelf niet aan te doen. In het café maakt hij kennis met gangster Willie die hem voor 10.000 gulden van het leven wil beroven. Alsnog springt Joep diezelfde nacht zelf in de gracht. Op datzelfde moment springt Dorien (Corrie van Gorp) ook in de gracht. Ze heeft, net als Joep, geen succes in haar werk en in de liefde. Hans Hoopman (Frans van Dusschoten) die in allerlei zaakjes zit, ziet iets in de twee en regelt dat Joep en Dorien mee mogen doen met het Nationale Songfestival. Echter gaan op dat festival en in de aanloop daarnaartoe van alles mis omdat de ex van Dorien (Peter Tuinman) en Willy achter hen aan zitten om Joep te vermoorden. Tot overmaat van ramp zit Joeps hospita ook achter hem aan omdat ze denkt dat hij met haar wil trouwen. Uiteindelijk vluchten Joep en Dorien weg van alles en iedereen om in Amerika een nieuw leven op te bouwen.

Namen die lijken op Joep

Jaap   -   Jip   -   Joėl   -   Joël   -   Joeri   -   Joes   -   Joey   -   Joop   -   Jop

Hoe spel ik de naam Joep?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • E Edison
 • P Paris

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • E Eva
 • P Patrick

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • E Echo
 • P Papa

Zo spel je Joep met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter e
gebarentaal letter p

Zo schrijf je Joep in braille

j
o
e
p

Zo sein je Joep in morsecode

· — — —
— — —
·
· — — ·

Zo sein je Joep met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter e
nautische vlag letter p

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Joep bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 4 letters