Auke Geboortekaartje naam Auke j2

Betekenis Auke

Eerwaardig, Verheven
Meer informatie

Geslacht

Auke wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Auke is Fries

Naamsopbouw

Auke is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, u, e) en 1 medeklinker (k).

Populariteit van de naam Auke

Auke is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Auke tussen 1996 en 2023. De naam Auke is minder populair geworden.

 • Auke is 12x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Auke

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Auke is een mooie en verheven jongensnaam. De naam Auke is een Friese jongensnaam die in geringere mate ook als meisjesnaam voorkomt. Ook al kiezen ouders dan vaker voor de naam Aukje. De herkomst van de naam is onzeker. De naam Auke komt mogelijk van de naam Aue. Doordat de naam in de kindermond lijkt te zijn ontstaan en de 'bakernamen' gebrekkig zouden zijn weergegeven ontstonden heel verschillende 'officiële' namen. Varianten van Auke zijn Aauwke (Gr.), Auwe, Auwen, Auwke, Auwko (Gr.), Ouwe en Ouke. Varianten als meisjesnaam zijn Aukelien, Aukelina, Aukje, Aauwkje (Gr.), Aukien (Dr.), Aukina, Auktje, Auwkje en Oukje. In de zeventiende eeuw werd de naam Aucke verlatijnst tot Augustinus. Augustinus betekent ‘verheven, eerwaardig’. Auke was tot de twintigste eeuw een veel voorkomende naam in de noordelijke helft van Nederland. De naam is vaker dan 4000 keer gegeven aan een zoon, en meer dan 250 keer aan een dochter. In andere landen, zoals Canada en Denemarken komt de naam ook wel voor. Meestal waarschijnlijk via Nederlandse (voor)ouders. Auke Adema is een bekende schaatser met de naam, Auke is ook een goede naam voor een burgemeester. Auke Johannes Vleer was burgemeester van Enschede, en Auke Beckeringh van Rhijn onder andere van Stadskanaal.

Beroemdheden met de naam Auke

Auke Kok
Schrijver

Auke Kok (Haarlem, 27 oktober 1956) is een Nederlands journalist en schrijver. Vanwege zijn sporthistorische kennis treedt Kok regelmatig op in radio- en televisieprogramma's. Hij is onder andere medewerker van NRC Handelsblad, het weekblad Vrij Nederland en de VARAgids. Zijn voetbalcolumns in HP/De Tijd zijn in 2000 gebundeld als boek onder de titel Balverliefd. De columns die hij schreef als stadschroniqueur van Het Parool zijn in 2014 als boek verschenen (De eenzaamste vrouw van Amsterdam).

Auke Adema
Schaatser

Auke Adema (Franeker, 4 oktober 1907 – Berlikum, 31 maart 1976) was een Nederlands schaatser. Hij won tweemaal de Elfstedentocht. Op 30 januari 1940 won hij de zesde Elfstedentocht. Deze overwinning moest hij echter delen met Durk van der Duim, Cor Jongert, Piet Keijzer en Sjouke Westra, omdat ze met zijn vijven tegelijk over de streep kwamen. De vijf schaatsers hadden in Dokkum afgesproken samen te zullen finishen, een afspraak die later bekend bleef als het Pact van Dokkum. Op 6 februari 1941 won Adema de Zevende Elfstedentocht, dit keer alleen. Later werd de mogelijkheid om de winst van de Elfstedentocht te delen met medeschaatsers verboden. Dit heeft eenmaal geresulteerd in een tocht zonder winst. Op 14 februari 1956 gingen wederom vijf schaatsers gebroederlijk over de streep. Ze werden later uit de uitslag geschrapt, hoewel er geen nieuwe winnaar werd aangewezen.

Auke Beckeringh van Rhijn
Burgemeester

Auke Antonie (Auke) Beckeringh van Rhijn (Sneek, 26 april 1920 – Amersfoort, 20 juni 2017) was een Nederlandse burgemeester. Hij was lid van de CHU en het CDA.

Boeken met de naam Auke

De avonturen van/de aventoeren fan Auke
Auteur: Stichting Algemiene Fryske Underrjocht

Auke is drievoudig Nederlands schaatskampioen allround en won met een nieuw wereldrecord de 5 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van Turijn. Auke heeft nu nog slechts één wens: het rijden van de tocht der tochten. Maar wat niemand weet: Auke heeft een geheim. Gaat het hem lukken de Elfstedentocht uit te rijden? Auke is trijefâldich Nederlânsk reedriderskampioen allround en wûn mei in nij wrâldrecord de 5 kilometer tidens de Olympyske Winterspullen fan Turijn. Auke hat no noch mar ién winsk: it riden fan de tocht der tochten. Mar wat gjinien wit: Auke hat in geheim. Slagget it him de Alvestêdetocht út te riden?

Films met de naam Auke

One happy Day (2015)

One Happy Day is een film uit 2015, met Auke in de hoofdrol. De twaalfjarige Auke en Serwin zijn beste vrienden. Als Serwin uitgezet dreigt te worden naar Irak, doet Auke alles om dat te voorkomen. Maar wat wil zij eigenlijk?

Auke (2015)

Auke is een film uit 2015 van regisseur Patrick Buis.

Namen die lijken op Auke

  -   Aiko   -   Aki   -   Eka   -   Eke   -   Okke   -   Okko

Hoe spel ik de naam Auke?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • U Uppsala
 • K Kilogramme
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • U Ursula
 • K Kevin
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • U Uniform
 • K Kilo
 • E Echo

Zo spel je Auke met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter u
gebarentaal letter k
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Auke in braille

a
u
k
e

Zo sein je Auke in morsecode

· —
· · —
— · —
·

Zo sein je Auke met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter u
nautische vlag letter k
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Auke bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters