Dai Geboortekaartje naam Dai u2

Betekenis Dai

Lieveling, Vriend (van Dafydd of David), Stralend, schijnend, hoop, Hemelse, Goddelijke (van Diana)
Meer informatie

Geslacht

Dai wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Dai is Chinees, Italiaans, Japans en Welsh.

Dai is afgeleid van de naam David

Naamsopbouw

Dai is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 1 medeklinker (d).

Populariteit van de naam Dai

Dai is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Dai in 2023. De naam Dai is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Dai is 32x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Dai maak je ook deze babynaam:
Ida

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dai

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dai is een mooie jongensnaam en meisjesnaam, uniseks dus!. In de meeste landen geven ouders de naam overwegend aan een zoontje. In Canada is de verhouding ongeveer 50-50, en in Nederland en België geven ouder 1 van de 4 keer aan een dochtertje. De betekenis van de naam Dai is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Dai is een sekseneutrale naam van Welshe, Japanse en Italiaanse afkomst. Een verkorte vorm van Dafydd - de Welshe vorm van David - het vertaalt zich naar 'geliefde' en is een korte, lieve manier om de baby eraan te herinneren hoe hoog je hem vasthoudt. Als je ervoor wilt zorgen dat ze zichzelf net zo hoog houden, betekent Dai ook 'geweldig' en 'schitteren'. Dai is ook een Japanse jongensnaam en betekent dan "Groot; Groot; generatie. En Dai is ook een naam van Chinese afkomst. Van de Hanyu Pinyin-romanisering van het Mandarijn 傣 (Dǎi), ontleend aan een Tai-taal, en van de Hanyu Pinyin-romanisering van het Mandarijn 代 (Dài), waarschijnlijk van een presinitische naam voor het gebied of zijn mensen. Dai is ook de naam van een kleine noordelijke staat van het oude China. Dai is ook een koosnaam voor de van oorsprong Italiaanse naam Diana. Deze naam betekent "hemelse, goddelijke, heldere, stralende" (de dame van wilde dieren en godin van de jacht). In het Latijn (Romeinse mythologie) was Diana de godin van de jacht en de maan en de geboorte, wordt ze geassocieerd met wilde dieren en bossen, en heeft ze de macht om met dieren te praten en ze onder controle te houden. Ze werd gelijkgesteld met de Griekse godin "Artemis", hoewel ze van onafhankelijke Italiaanse afkomst was. Terwijl baby's hun eigen weg banen en hun talenten aanscherpen, zal de naam Dai hen eraan herinneren om hun licht nooit te dimmen. Bekende dragers van de naam vind je natuurlijk vooral in Wales en Japan. Dai Davies is een Welsh voetballer, Dai Davies een Welsh politicus. Dai Matsumoto is een bekend Japanse stemacteur en Dai Nagao een beroemde Japanse componist, muzikant en producer. In China is Dai Ailian is bekende danseres. De naam Dai is ook populair bij schrijvers. Dai is het titelpersonage in de Japanse mangaserie Dragon Quest: The Adventure of Dai. Dai Dickins is een hoofdpersonage in de Discworld-roman 'Night Watch', en martelaar van de Glorious Revolution Vijfentwintig mei Dai Bando is een personage in de roman 'How Green Was My Valley' van Richard Llewellyn, en wordt gespeeld door Rhys Williams in de gelijknamige film van John Ford. Dai Greatcoat is een personage uit David Jones' In Parenthesis. Ook regisseurs weten de naam goed te vinden. Dai Takabayashi (高林ダイ) is een fictief personage uit de anime-serie Super Doll Licca-chan en Dai Station een personage uit de animatieserie Ivor the Engine uit Wales. Dai Bread is het hoofdpersonage in het hoorspel Under Milk Wood uit 1954 van Dylan Thomas. En Dai Blackthorn is een personage uit het rollenspel GURPS

Beroemdheden met de naam Dai

Dai Carter
Schrijver

Dai Carter is een Nederlands oud militair en schrijver. Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen. Daarna werd Dai als schrijver bekend met het boek Mentale kracht.

Dai Lili Dawson
Actrice

Dai Lili Dawson is een Amerikaanse actrice. Ze is onder meer bekend van de films Mind Forest (2003) en End Time (2012).

Dai Ailian
Danseres

Dai Ailian was een Chinese danseres en een belangrijke figuur in de moderne geschiedenis van de dans in China.

Dai Fujikura
Componist

Dai Fujikura ( Japans : 藤倉 大 Fujikura Dai ; geboren 27 april 1977) is een in Japan geboren componist van hedendaagse klassieke muziek

Dai Davies
Rugby speler

David "Dai" Davies (12 mei 1880 - 23 juni 1944) was een Welsh rugby union, professionele rugby league en vereniging voetballer die speelde in de jaren 1890, 1900 en 1910.

Films met de naam Dai

Re Dai Wang Shi (2021)

Re Dai Wang Shi (2021)(Engelse titel, Are You Lonesome Tonight? / 热带往事 ) is een Chinese film van regisseur Shipei Wen. Op een donkere avond rijdt Xue Ming een voetganger aan en pleegt hij vluchtmisdrijf. Uit schuldgevoel benadert hij mevrouw Liang, de weduwe van het slachtoffer. Wanneer het lichaam teruggevonden wordt, is deze doorzeefd met kogels. Chen is de detective die het onderzoek leidt en die gaandeweg de zaak niet kan loslaten. Alle drie zoeken ze jaren later nog steeds naar de waarheid.

Qi Dai (2022)

Qi Dai (2022), Engelse titel The Cord of Life), is een Chinese film van regisseur Qiao Sixue. Alus kan er niet tegen dat zijn moeder, die alzheimer heeft, godganse dagen in een appartement zit. Hij beslist om haar terug te brengen naar de Mongoolse steppe, waar ze vandaan komt. Terwijl haar toestand verslechtert, probeert Alus te voorkomen dat ze verdwaalt, door haar met een touw aan zich vast te binden. Ondertussen leert hij alles over de traditionele Mongoolse benadering van leven en dood.

Geografie met de naam Dai

Prefectuur: Dai Prefecture

De prefectuur Dai, ook bekend onder de Chinese naam Daizhou, was een prefectuur (zhou) van het keizerlijke China in wat nu het noorden van Shanxi is. De naam is afgeleid van het White Di-koninkrijk Dai, veroverd door de Zhao-familie van Jin. Het bestond met tussenpozen van 585 na Christus tot 1912. De gelijknamige zetel Daizhou bevond zich in Shangguan in het district Dai. Het grondgebied dat het beheerde omvatte het geheel of een deel van wat nu de graafschappen Dai, Wutai, Fanshi en Yuanping in de prefectuur Xinzhou in Shanxi zijn.

Namen die lijken op Dai

Daaf   -   Daan   -   Dae   -   Daisy   -   Daithí   -   Dana   -   Dane   -   Dani   -   Dara   -   Dave   -   Davi   -   Davy   -   Dax   -   Day   -   Daya   -   Dayo   -   Dex   -   Dez   -   Don   -   Dua   -   Kai   -   Rai

Hoe spel ik de naam Dai?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • I Italia

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • I Iris

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • I India

Zo spel je Dai met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter i

Zo schrijf je Dai in braille

d
a
i

Zo sein je Dai in morsecode

— · ·
· —
· ·

Zo sein je Dai met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter i

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dai bekijken?

Top 9 unisex met 3 letters