Karel Geboortekaartje naam Karel j2

Betekenis Karel

Vrije Man (niet Van Adel)
Meer informatie

Geslacht

Karel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Karel is Germaans

Naamsopbouw

Karel is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 3 medeklinkers (k, r, l).

Populariteit van de naam Karel

Karel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Karel tussen 1950 en 2023.

 • Karel is 33x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Karel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Karel is een mooie, klassieke en vrije voornaam. De naam Karel is een voornaam van Germaanse afkomst en betekent hetzelfde als kerel (een niet-adellijke vrije man). Karel is eigenlijk een afgeleide van de Germaanse naam Karl, die is afgeleid van een Germaans woord dat "man" betekent. Een alternatieve theorie stelt echter dat de naam Karl/Karel/Charles is afgeleid van het gemeenschappelijke Germaanse naamelement hari dat "leger, krijger" betekent. Andere vormen van de naam zijn onder meer Karl, Carl, Charel, Charles, Charlie, Carlo, Carolus, Carlos, Karol, Carol, Carel, Sjarel. Evenals de persoonsnaam Caesar, die thans voortleeft als keizer, is de naam Karel een aanduiding voor een vorst geworden. Het Russische woord voor koning is namelijk korol (spreek uit ka-ROL).De populariteit van de naam in continentaal Europa was te danken aan de bekendheid van Karel de Grote (742-814), algemeen bekend als Karel de Grote, een koning van de Franken die over het grootste deel van Europa ging regeren. Zijn grootvader Karel Martel was ook een bekend leider van de Franken geweest. Het was vervolgens de naam van verschillende Heilige Roomse keizers, evenals koningen van Frankrijk, Spanje, Portugal, Zweden en Hongarije (in verschillende spellingen). Na Karel de Grote werd zijn naam aangenomen als een woord dat "koning" betekent in veel Oost-Europese talen, bijvoorbeeld Tsjechische král, Hongaarse király, Russisch король (korol) en Turkse kral. De naam werd pas in de 17e eeuw gebruikelijk in Groot-Brittannië toen de naam (niet Karel maar Charles) werd gedragen door de Stuart-koning Charles I. De naam was in de koninklijke familie van Stuart geïntroduceerd door Mary Queen of Scots, die in Frankrijk was opgegroeid. Specifiek de naam Karel is vooral populair bij ouders in Nederland, Duitsland en Tsjechië. Bekende dragers van de specifieke naam Karel zijn er genoeg. Hele vorstenhuizen heten Karel, of Karl of Charles, dus we beperken ons tot Karel de Grote en Karel de Stoute. In de huidige tijd kennen we onder meer de Tsjechise voetballer Karel Poborský en schrijver Karel Čapek en de Nederlanders Karel Appel (schilder) en Karel van de Graaf (presentator).

Beroemdheden met de naam Karel

Karel de Grote
Keizer

Karel de Grote (Duits: Karl der Große; Frans en Engels: Charlemagne; Latijn: Carolus Magnus of Karolus Magnus) (waarschijnlijk 2 april 747 – Aken, 28 januari 814), afkomstig uit het geslacht der Karolingen, was vanaf 9 oktober 768 koning der Franken en vanaf 25 december 800 keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Karel van de Graaf
Presentator

Karel van de Graaf (Rotterdam, 4 december 1950) is een Nederlandse voormalige radio- en televisiepresentator. Hij werkte tussen 1969 en 2007 voor de AVRO. In 1981 won hij voor zijn radiowerk de Zilveren Reissmicrofoon.

Karel Doorman
Militair

Karel Willem Frederik Marie Doorman (Utrecht, 23 april 1889 – Javazee, 28 februari 1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee. Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2015.

Karel Appel
Schilder

Karel Appel was een Nederlands schilder en beeldhouwer in de moderne kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten kan worden gerekend. Hij brak door met zijn lidmaatschap van de Cobra-groep.

Boeken met de naam Karel

Karel gaat zwemmen
Auteur: Liesbeht Slegers

Karel gaat met mama zwemmen. Na het kleedhokje, de douche en het voetbadje komen ze in het zwembad. Eerst blijft Karel op de rand zitten, maar algauw gaat hij in het water. Karel vindt het zwembad heerlijk. Vooral de glijbaan! Een verhaal vol verwondering waarin Karel voor het eerst naar het zwembad gaat. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de vaardigheden van het kind als thema.

Karel de Grote
Auteur: Lynette de Ruijter

Als Kaat naar school fietst, stopt ze altijd even bij Karel, het paard dat in de wei vlak bij school staat. Karel is Kaats beste vriend. Op een dag staat er een 'Te koop'-bord in het weiland. Samen met Levi bedenkt Kaat een plan.

Karel en Kaatje
Auteur: Liesbeht Slegers

Hallo, ik ben Karel. Vandaag ga ik voor de eerste keer naar school. Ik ga met mama mee, maar ik draag zelf mijn nieuwe schooltas. Fijn verhaal over naar school gaan voor peuters vanaf 30 maanden.

Films met de naam Karel

Kaalgat Karel (2021)

Karel Venter woont samen met zijn beste vriend Flip en is verslaafd aan de adrenalinestoot en roem die hij bereikt door te streaken op sportwedstrijden. Karel wordt halsoverkop verliefd op Rita, die hem medisch behandelt nadat hij bij zijn waaghalzerij gewond raakt. Maar dat levert niet veel op: Ze is een alleenstaande moeder die er niets voor voelt om een relatie met een streaker aan te gaan. Gaat het Karel lukken om van zijn verslaving af te komen?

Karl der Große (2013)

Tijdens zijn jeugd moet Karel continu vechten. Zijn grote rivaal is uitgerekend zijn eigen broer Carloman, met wie hij de troon en de daarbij horende macht in het Frankische Rijk moet delen. Na de dood van Carloman moet Karel tegen de Saksen en Langobarden strijden om de heerschappij over Europa te verkrijgen. Als Karel er na decennia in slaagt om vrede te sluiten met de Saksen en de Langobarden kan onderwerpen, is eindelijk de weg vrij voor zijn kroning tot 'Keizer van het vernieuwde Romeinse Rijk'. Anno 800 is Karel de Grote de onbetwiste en machtigste heerser in Europa en kan hij zich concentreren op baanbrekende binnenlandse hervormingen.

Karel (2020)

Regisseur Olga Malirova Spatova's speeldocumentaire portretteert Karel Gott authentiek als een fenomenale zanger die alles geeft aan zijn fans, als schilder, maar ook als liefhebbende echtgenoot en vader. Een man die zestig jaar lang vreugde uitstraalde met zijn liedjes, onder meerdere generaties, niet alleen hier, maar ook in Europa en zelfs wereldwijd. De zanger volgt de stappen van zijn leven, laat kijkers een kijkje nemen achter de schermen van concerten, en toont ook zijn gezinsleven en privacy die hij anders liefdevol en nederig probeert te beschermen.

Namen die lijken op Karel

Carel   -   Kareem

Hoe spel ik de naam Karel?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • A Ali
 • R Ruben
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • A Alfa
 • R Romeo
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Karel met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Karel in braille

k
a
r
e
l

Zo sein je Karel in morsecode

— · —
· —
· — ·
·
· — · ·

Zo sein je Karel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Karel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 5 letters