Johanna Geboortekaartje naam Johanna m2

Betekenis Johanna

God Is Genadig
Meer informatie

Geslacht

Johanna wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Johanna is Hebreeuws

Naamsopbouw

Johanna is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, a, a) en 4 medeklinkers (j, h, n, n).

Populariteit van de naam Johanna

Johanna is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Johanna tussen 1950 en 2023. De naam Johanna is minder populair geworden.

 • Johanna is 87x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Johanna

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Johanna is een meisjesnaam die afgeleid van Johannes. De naam Johannes komt van het Hebreeuwse Johanan, wat betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'de door God begenadigde'. De oudst bekende vermelding van een Johanna is in Lucas 8:3. Deze Sint Johanna was een volgelinge van Jezus. Zij was de vrouw van Chusas, de rentmeester van koning Herodes. Zij ontdekte ook de lege graftombe op de zondagmorgen na Jezus' kruisiging op Goede Vrijdag (Lucas 24:10). De eerste vermelding van een vernoeming in het Nederlands dateert van 1212. De naam kwam voor in Frankrijk vanaf de 9e eeuw bij verschillende adellijke vrouwen, zoals Johanna filia Trodewini, Breisgau 1094 en Johannetta de Burgundia uit 1295. Een vroeg voorkomen van de naam in Nederland was Johanna, vrouw van Willem, graaf van Holland en Henegouwen, die in 1342 overleedJohanna is 1 van de meest voorkomende meisjesnamen in Nederland. Niet meer zo populair als vroeger, maar ouders geven de naam nog steeds graag aan hun dochter. Er worden ook iets minder Johannas geboren, omdat er zo ontzettend veel varianten op de naam zijn gemaakt. Natuurlijk kennen we alleen al in Nederland bijvoorbeeld Hannie, Hanny, Hansje, Jaantje, Jackie, Jane, Janet, Janine, Janka, Janke, Janna, Jannegien, Janneke, Jannetje, Jantje, Jannie, Janny, Jans, Jansina, Jantien, Jantine, Jaenet, Jenna, Jenke, Jenneke, Jenske, Jenthe, Jinte, Jo, Joke, Jolijn, Jolina, Sjaan, Sjaantje. Maar ook bijvoorbeeld Djenna, Nettie, Yenthe en Yinthe zijn voortgekomen uit de naam Johanna. Maar Nederlandse ouders kozen ook vaker voor buitenlandse varianten, zoals Jane, Jean, Sheena, Joan, Joanne, Joke, Jonna of Jana. Johanna is ook echt een adelijke naam. Enkele zijn Johanna van Antiochië, Johanna I van Auvergne, Johanna van Brabant, Johanna van Beieren, Johanna van Constantinopel, Johanna van Habsburg, Johanna van Oostenrijk en we vergeten er zo nog 20. En er is zelfs een Pausin Johanna geweest. In recentere tijd vinden we enorm veel bekende mensen met eerst of tweede naam Johanna. Actrice Johanna ter Steege, wetenschapper Johanna Westerdijk, zwemster Johanna de Korte of schrijfster Johanna Naber.

Beroemdheden met de naam Johanna

Johanna Bernardina Koopmans
Actrice

Johanna Bernardina (Jopie) Koopman (Amsterdam, 24 februari 1910 - aldaar, 30 mei 1979) was een Nederlands zangeres, actrice en cabaretière.

Corrie ten Boom
Verzetsstrijder

Cornelia Arnolda Johanna (Corrie) ten Boom (Amsterdam, 15 april 1892 - Placentia, 15 april 1983) was een Nederlandse evangeliste en (tijdens de Tweede Wereldoorlog) verzetsstrijdster, die met haar familie onderdak bood aan Joodse vluchtelingen. Ze werd gearresteerd maar overleefde concentratiekamp Ravensbrück.

Johanna ter Steege
Actrice

Johanna ter Steege (Notter, 10 mei 1961) is een Nederlands actrice. In 1987 werd Ter Steege gevraagd voor een rol in de film Spoorloos, geregisseerd door George Sluizer. Hiervoor ontving zij de Felix Award (Berlijn) voor beste bijrol. Sindsdien heeft zij over de hele wereld gereisd, geacteerd in verschillende talen en gewerkt met beroemde regisseurs als Robert Altman (Vincent & Theo, 1990), István Szabó (Sweet Emma, dear Bobe), Heddy Honigmann (Tot Ziens/Goodbye, beste actrice in Locarno) en Bruce Beresford (Paradise Road, 1997). Ter Steege heeft gewerkt met acteurs als Glenn Close, Frances McDormand, Isabella Rossellini, Gary Oldman, Tim Roth en Klaus Maria Brandauer. In januari 2001 speelde ze Countess Geschwitz in het stuk LULU, regie Jonathan Kent, in het Almeida Theatre in Londen en in Washington. Stanley Kubrick vond Johanna ter Steege de beste actrice ter wereld toen hij haar castte voor de film Aryan Papers. Hij verkoos haar boven Julia Roberts die door de studio's naar voren was geschoven. De film werd overigens nooit gemaakt daar Steven Spielberg's film Schindler's List ook zou uitkomen.[1] Ter Steege werd wel betaald voor de rol.

Johanna Naber
Activiste

Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (Haarlem, 25 maart 1859 - Den Haag, 30 mei 1941) was een Nederlands feministe en schrijfster van talrijke historische studies.

Georgine "Gina" von Wilczek
Gravin

Gravin Georgine Norberte Johanna Franziska Antonie Marie Raphaela "Gina" von Wilczek (24 oktober 1921 - 18 oktober 1989) was prinses van Liechtenstein van 1943 tot 1989 als echtgenote van prins Franz Joseph II. Ze was de moeder van prins Hans-Adam II en stond algemeen bekend als Gina.

Hanneke Riemer
Actrice

Johanna Elisabeth (Hanneke) Riemer (Renkum, 28 maart 1960) is een Nederlands actrice. Ze speelde in meerdere films en series, onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden en Flikken Maastricht.

Tonke Dragt
Schrijfster

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken. Brief voor de Koning is een bekend boek van haar. Op 5 oktober 2004 kreeg De brief voor de koning ter gelegenheid van de vijftigste Kinderboekenweek de 'Griffel der Griffels' voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. Het boek is in 2008 verfilmd door Pieter Verhoeff. Netflix heeft er in 2018 een serie van gemaakt.

Mieke Telkamp
Zangeres

Mieke Telkamp, pseudoniem van Maria Berendina Johanna (Mieke) Telgenkamp (Oldenzaal, 14 juni 1934 – Zeist, 20 oktober 2016) was een Nederlands zangeres. Ze is in Nederland vooral bekend door het lied Waarheen, waarvoor, waarmee ze in 1971 haar comeback maakte.

Jo Mulder
Componiste

Johanna Harmina Gerdina Mulder, (Middelburg, 28 september 1912 - Den Haag, 24 januari 2000) was een Nederlands koordirigente, componiste, schrijfster/componiste van kinderoperettes en toonkunstenares.

Boeken met de naam Johanna

Johanna in de trein
Auteur: Katrin Schrarer

Ik teken een lange trein, een trein met veel wagons. Is dat al een verhaal? Kijk maar mee, dan vertel ik je meer Een illustratrice begint met een verhaal over een varkentje in de trein. Maar het varkentje laat zich niet zomaar tekenen, ze is eigenwijs en begint een discussie met de illustratrice over waar de trein heen moet gaan, hoe ze er zelf uit wil zien, en vooral: wie er met haar meereist. Een bijzonder prentenboek dat kinderen een kijkje gunt achter de schermen van een prentenboekverhaal. Zijdelings laat het ook zien dat je, met de keuzes die je maakt, invloed hebt op hoe dingen in je leven lopen. Maar het is vooral een heel bijzonder en fraai geïllustreerd verhaal, dat kind en voorlezer zal ontroeren.

Films met de naam Johanna

Johanna (2005)

Johanna is een Hongaarse muziekfilm uit 2005, geregisseerd door Kornél Mundruczó. Het werd vertoond in de sectie Un Certain Regard op het Filmfestival van Cannes in 2005. De plot van de film is een hervertelling van het verhaal van Jeanne d'Arc in een ziekenhuis.

Geografie met de naam Johanna

Plaats: Johanna Maria

Johanna Maria is een plaats, ressort en voormalige katoenplantage in het district Coronie in Suriname. Het dorp Johanna Maria ligt aan de Oost-Westverbinding, dicht bij de zeedijk, tussen Belladrum (oostelijk) en Novar (westelijk). Deze dorpen hebben allen hun naam ontleend aan voormalige plantages. Johanna Maria heeft een eigen slagbalvereniging.[3] Verder staan er verschillende, slecht onderhouden traditionele huizen die niet op de erfgoedlijst staan.

Namen die lijken op Johanna

  -   Johanne

Hoe spel ik de naam Johanna?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Johanna met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Johanna in braille

j
o
h
a
n
n
a

Zo sein je Johanna in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
· —
— ·
— ·
· —

Zo sein je Johanna met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Johanna bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een J

Top 10 meisjesnamen met 7 letters