William Geboortekaartje naam William j2

Betekenis William

Wilskrachtige Beschermer
Meer informatie

Geslacht

William wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van William is Engels

William is afgeleid van de naam Wilhelm

Naamsopbouw

William is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter W en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, i, a) en 4 medeklinkers (w, l, l, m).

Populariteit van de naam William

William is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam William tussen 1996 en 2023. De naam William is minder populair geworden.

 • William is 51x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam William

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

William is een superberoemde en bekende Engelse jongensnaam. Een variant van onze Willem. Of andersom? William is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam (verhouding wel heeeeel erg scheef, bv in VS 5 miljoen jongens en 10.000 meisjes), van Engelse oorsprong en betekent "vastberaden bescherming". De naam William is afgeleid van de Germaanse naam Wilhelm, samengesteld uit de elementen wil, "wil" en roer, verwijzend naar een helm of bescherming. De naam werd door Willem de Veroveraar in Engeland geïntroduceerd, waarbij William de Normandische variant van de naam was. In Midden- en Zuid-Frankrijk werd het vertaald als Guillaume. William is een van de meest duurzame klassiekers. Het is een van de meest populaire jongensnamen, omdat Amerikaanse ouders het zien als ideaal conservatief en toch eigentijds, en zonder twijfel de populairste babynaam die begint met W aller tijden. Al 400 jaar is William in Engelstalige landen de tweede alleen voor John als de meest populaire naam. En nu is het natuurlijk ook een nieuwe naam - dankzij de spraakmakende Britse prins William. In termen van korte vormen, hebben de Bills en Billy's van gisteren plaatsgemaakt voor de Wills van vandaag - of Williams, zonder verkleinwoord - hoewel een paar hippe Billy's, waaronder Helena Bonham Carter en Tim Burton's, onlangs zijn opgedoken. Maar de Ierse spin-off Liam is de meest stijlvolle William-bijnaam en heeft William nu vervangen en is de populairste jongensnaam in Amerika geworden. Op de William-wagon rijdt de Nederlandse Willem, die komt met de unieke bijnaam Pim. William heeft lang geregeerd als een koninklijke naam in het VK. Er zijn talloze waardige naamgenoten genaamd William, waaronder William Shakespeare, Bill Gates en vier Amerikaanse presidenten.

Beroemdheden met de naam William

Billy Joel
Zanger

William Martin Joel is een Amerikaanse pianist, singer-songwriter en componist. Tussen 1972 en zijn afscheid in 1993 produceerde hij popmuziekhits, waaronder bijvoorbeeld Piano Man en Goodnight Saigon. Daarna bleef hij optreden, naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.

Billy the Kid
Crimineel

William Henry McCarty, alias William H. Bonney, alias Kid Antrim, alias Billy the Kid was een crimineel uit het Amerikaanse Wilde Westen. Samen met onder anderen Jesse James, Calamity Jane en Butch Cassidy is hij uitgegroeid tot een van de meest legendarische revolverhelden uit het Wilde Westen.

William Thompson
Wetenschapper

William Thomson, eerste Baron Kelvin, (Belfast, 26 juni 1824 – Largs (Schotland), 17 december 1907) was een Brits natuurkundige en wordt gezien als een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 19e eeuw. Zijn belangrijkste werk lag op het gebied van de wiskundige analyse toegepast op natuurkundige problemen en in de thermodynamica.

Kiefer Sutherland
Acteur

Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland is een Canadees acteur en producent, zoon van de succesvolle Canadese acteurs Donald Sutherland en Shirley Douglas en tweelingbroer van Rachel Sutherland. Hij speelde in vele films, en is de hoofdrolspeler in de series 24 en Designated Survivor.

Bertrand Russell
Wetenschapper

Bertrand Arthur William Russell was een Britse filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent atheïstisch rationalist. Russell werd in 1949 de Order of Merit toegekend en in 1950 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

William van Cambridge
Prins

Prins William, Hertog van Cambridge, geboren als William Arthur Philip Louis (Paddington, Londen, 21 juni 1982) is de oudste zoon van prins Charles en Diana Spencer. William is tweede in lijn van de Britse troonopvolging, en daardoor na zijn vader troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

William Howard Taft
President

William Howard Taft (Cincinnati (Ohio), 15 september 1857 – Washington, 8 maart 1930) was een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was van 1909 tot 1913 de 27e president van de Verenigde Staten. Daarna was hij de opperrechter van de Verenigde Staten van 1921 tot 1930.

William Shakespear
Schrijver

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur. Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

David Cameron
Politicus

David William Donald Cameron is een Brits politicus. Hij was van 11 mei 2010 tot en met 13 juli 2016 premier van het Verenigd Koninkrijk. Van 6 december 2005 tot en met 11 juli 2016 was Cameron de 26e leider van de Conservative Party.

Boeken met de naam William

William Wenton en de luridiumdief
Auteur: Bobbie Peers

'William Wenton en de luridiumdief' is een waanzinnig spannend kinderboek over een geniale codekraker. Het werd uitgeroepen tot het beste Noorse kinderboek van het jaar 2015. De moeilijkste code ter wereld William woont met zijn ouders in een slaperig dorpje in Noorwegen. Acht jaar geleden moest zijn familie halsoverkop emigreren en van naam veranderen. Waarom weet hij niet precies, maar één ding weet hij wel: hij is gek op het kraken van codes. En daar is hij zo goed in, dat het hem als twaalfjarige lukt de moeilijkste code ter wereld te kraken. Luridium: een intelligent metaal Die code blijkt echter een lokaas - het is het begin van een groot avontuur dat hem op de spannendste plaatsen brengt, van het hypermoderne Instituut voor Post-Humaan Onderzoek (waar de deuren praten en de robots zingen) tot de geheime gangen onder het metrostelsel van Londen. Daar werd ooit luridium gevonden: een intelligent metaal dat in verkeerde handen levensgevaarlijk kan zijn... Bobbie Peers en de Arks barnebokpris William Wenton en de luridiumdief is het debuut van de Noors-Britse regisseur en scenarioschrijver Bobbie Peers. Het werd bekroond met de Arks barnebokpris 2015: de Noorse prijs voor het beste kinderboek van het jaar.

Films met de naam William

William and Kate

William and Kate is een film van regisseur Mark Rosman. William and Kate is een Amerikaanse, biografische, romantische televisiefilm uit 2011 van Mark Rosman. De film gaat over de liefdesrelatie van prins William en Kate Middleton vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten op de Sint Andrews Universiteit in Schotland tot en met het moment dat William Kate ten huwelijk vraagt in Kenia. De film was voor het eerst te zien op 18 april 2011, elf dagen voor het huwelijk tussen de twee.

Namen die lijken op William

Willem   -   Williamon

Hoe spel ik de naam William?

Internationaal alfabet

 • W Washington
 • I Italia
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • W Wendy
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • W Whiskey
 • I India
 • L Lima
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je William met gebarentaal.

gebarentaal letter w
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je William in braille

w
i
l
l
i
a
m

Zo sein je William in morsecode

· — —
· ·
· — · ·
· — · ·
· ·
· —
— —

Zo sein je William met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter w
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam William bekijken?

Top 10 jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen met 7 letters