Azra Geboortekaartje naam Azra m2

Betekenis Azra

Puur, Maagd
Meer informatie

Geslacht

Azra wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Azra is Arabisch

Naamsopbouw

Azra is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinkers (z, r).

Populariteit van de naam Azra

Azra is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Azra tussen 2004 en 2023. De naam Azra is minder populair geworden.

 • Azra is 54x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Azra maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Azra

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Azra is een meisjesnaam. Azra is een indirecte koranische naam voor meisjes die 'maagd' betekent, en het is ook een van de namen van de stad al-Medina. Het verwijst ook naar een parel die heel is, die niet is aangeraakt door er een gat in te maken om in een ketting te gebruiken. Het is afgeleid van de wortel AIN-DHAL-R (vrijheid van schuld, enz.) die op veel plaatsen in de Koran wordt gebruikt. Azra is een eeuwige favoriete Arabische naam voor meisjes in Turkije, Bosnië en Kroatië. De naam is ook populair bij ouders in België en Nederland. In het Westen zou Azra een frissere kijk op Virginia kunnen worden of een meer vrouwelijke draai aan Ezra. Bekende drager van de naam is het Turks-Nederlandse model Azra Akin. Andere bekende dragers zijn onder meer Azra Aftab (geboren 1958), Pakistaanse actrice, Azra Akıncı (geboren 2003), een Turkse ritmische gymnaste, en Azra Aksamija, een Bosnisch-Oostenrijkse kunstenaar. Er is ook een mooie film met de titel Azra, en in de jaren 80 was er een populaire rockband met deze naam.

Beroemdheden met de naam Azra

Azra Bajrimi (Azzyland)
Social Media Celeb

Azra "Azzy" Bajrami (geboren: 23 februari 1991), beter online bekend als AzzyLand, is een Canadese YouTuber, gamer en zanger. Ze werd door YouTube erkend als de top 10 van meest bekeken YouTubers wereldwijd, met 1,9 miljard views in 2019. Ze was de enige vrouw op die lijst, waardoor ze de meest bekeken vrouwelijke maker op het platform was.

Azra Mohyeddin
Actrice

Azra Mohyeddin (geboren in 1970) is een Pakistaanse actrice. Ze staat bekend om haar rollen in de drama's Tum Kon Piya, Do Qadam Door Thay, Yeh Raha Dil, Sanwari, Fasiq en Mohabbat Daagh Ki Soorat.

Azra Hadzic
Tennis speler

Azra Hadzic is een voormalig tennisspeelster uit Australië. Haar ouders kwamen uit Bosnië. Ze begon op zevenjarige leeftijd met tennis. Zij speelt rechtshandig en heeft een tweehandige backhand. Zij was actief in het proftennis van 2009 tot en met 2014. In 2009 speelde ze haar eerste ITF-toernooi.

Azra Akın
Model

Azra Akın is een Nederlands-Turks model. Zij is geboren in Almelo. Haar familie is afkomstig uit Emirdag. Een dag voor haar 21e verjaardag werd zij verkozen tot Miss World 2002 namens Turkije. Na haar verkiezing tot Miss World verhuisde ze naar Istanboel. In Turkije werd ze al snel een superster.

Muziek met de naam Azra

Azra
Artiest: Band

Azra is een voormalige rockband uit Zagreb, Kroatië. De band was populair in Joegoslavië rond 1980

Films met de naam Azra

Azra (1962)

Azra is een Pakistaanse kostuumfilm uit 1962, geregisseerd door Munshi Dil en geproduceerd door Agha GA Gul onder Evernew Pictures. Neelo speelde de titelrol in de film tegenover Ejaz. De film is gebaseerd op de legende van Azra Wameq. De muziek van de film is gecomponeerd door Inayat Hussain. Hoewel de film in zwart-wit was, waren sommige nummers in kleur te zien. De film draait om twee geliefden, Azra en Wameq. Azra, een prinses van de staat, valt op het eerste gezicht voor Wameq en slaagt erin hem tot gast van het paleis te maken. Daar krijgen ze allebei de kans om meer over elkaar te weten te komen en dichtbij te komen. Na het einde van de mehfil gaat Wameq naar haar slaapkamer, maar komt terug nadat hij haar heeft gekust. Een dienstmeisje in het paleis merkt dit op en deelt dit mee aan de koning

Namen die lijken op Azra

Hoe spel ik de naam Azra?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • Z Zürich
 • R Roma
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • Z Zeynep
 • R Ruben
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • Z Zulu
 • R Romeo
 • A Alfa

Zo spel je Azra met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter z
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Azra in braille

a
z
r
a

Zo sein je Azra in morsecode

· —
— · — —
· — ·
· —

Zo sein je Azra met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter z
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Azra bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 4 letters