Berend Geboortekaartje naam Berend j2

Betekenis Berend

Moedig Als Een Beer, Sterk
Meer informatie

Geslacht

Berend wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Berend is Duits

Naamsopbouw

Berend is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 4 medeklinkers (b, r, n, d).

Populariteit van de naam Berend

Berend is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Berend tussen 1950 en 2023. De naam Berend is minder populair geworden.

 • Berend is 46x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Berend maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Berend

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Berend is een sterke, moedige jongensnaam. De naam Berend is, net als de naam Barend, een variant van de Germaanse naam Bernhard of Bernard. De naam Berend komt vooral in België en Nederland voor (en bijvoorbeeld soms in Canada of Duitsland, waarbij er Hollandse of Vlaamse roots zijn waarschijnlijk). De naam Bernhard is een tweestammige Oudhoogduitse jongensnaam die afgeleid is van de woorden "bero" (Bär) (betekenis: Beer) en "hard" (betekenis: hard, sterk, moedig). De naam kan dus samengevat worden als sterk en/of moedig als een beer. De naam kwam veel voor in het Germaanse gebied, maar is ook geadapteerd in het Frans. De naam is altijd populair gebleven, daar verschillende heiligen hem hebben gedragen, onder andere Bernard van Clairvaux. De voornaam Bernhard kreeg in Nederland een plotselinge populariteit in de tweede helft van de jaren dertig –in de tijd toen de relatie tussen prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld bekend werd– met een piek in 1941, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er bestaan veel mannelijke en vrouwelijke varianten van de naam. Ondermeer de volgende jongens en meisjsnamen zijn varianten: Barend (m), Bé (m), Berend (m), Berendien (v), Berendientje (v), Berendina (v), Berendine (v), Berendinus (m), Berendje, Berentien, Berentina, Berentine, Berentje, Bern (m), Berna (v), Bernaard (m), Bernadet (v), Bernadette (v), Bernadetto (m), Bernadina (v), Bernadine (v), Bernard (m), Bernarda (v), Bernarde (v), Bernardien (v), Bernardin (m), Bernardina (v), Bernardine (v), Bernardo (m), Bernardus (m), Bernd (m), Berndina (v), Berndine (v), Berne (m), Bernharde (v), Bernhardina (v), Bernhardine (v), Bernhardus (m), Bernie (m), Bernke (v), Bernát (m), Berredina (v) en Bere (m). De naam Berend is in Nederland zo ingeburged dat de naam in veel items voorkomt. Iedereen kent het kinderliedje Berend Botje ging uit varen, Bommen Berend is een bekend feest in Groningen en . Bekende dragers van de naam zijn onder meer acteur Berend Boudewijn en kunstenaar Berend Strik.

Beroemdheden met de naam Berend

Berend Dubbe
Muzikant

Berend Dubbe (Deventer, 29 augustus 1961), ook bekend als Bud Benderbe, is een Nederlands muzikant. Hij is vooral bekend als componist van Bauer en als drummer van Bettie Serveert. Tevens is Dubbe actief als maker van soundtracks, hoorspelen en als voice-over.

Berend Strik
Kunstenaar

Berend Strik (Nijmegen, 26 april 1960) is een Nederlands beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam.

Berend Tobia Boeyinga
Architect

Berend Tobia Boeyinga (Noord-Scharwoude, 27 maart 1886 - Amsterdam, 6 november 1969) was een Nederlands architect die vooral van belang is vanwege zijn gereformeerde kerkgebouwen.

Berend Boudewijn
Acteur

Berend Boudewijn van der Woude (De Bilt, 23 juni 1936), beter bekend als Berend Boudewijn, is een Nederlandse acteur, theaterregisseur, televisieregisseur, theaterdirecteur, televisiepresentator en schrijver.

Muziek met de naam Berend

Berend Botje ging uit varen
Artiest: Kinderliedje

Berend Botje ging uit varen is een bekend negentiende-eeuws kinderliedje. Het liedje bestaat uit twee of drie coupletten en een latere toevoeging, die aanvankelijk als afzonderlijke liedjes of versjes hebben gecirculeerd. Oorspronkelijk was het vermoedelijk een opvoedkundig gedicht dat waarschuwde tegen leegloperij. De huidige versie is in de laatste decennia van de twintigste eeuw tot stand gekomen, wellicht onder invloed van een grammofoonplaat met kinderliedjes, dan wel een radio- of televisie-uitzending. Het figuur, Berend Botje, wordt soms gekoppeld aan het levensverhaal van de Russische viceadmiraal Lodewijk van Heiden (1773-1850), een van de historische personen die met Berend Botje in verband worden gebracht. De identificatie van Berend Botje met historische personages is echter nauwelijks met de geschiedenis van het liedje zelf te rijmen.

Films met de naam Berend

Berend Botje, Het Mysterie van het Ei (2021)

Berend Botje is een film uit 2021 van regisseur Derk van de Berg en Mans van den Berg . Berend Botje is een stoer meisje met een levendige fantasie. Zij is de jongste telg uit de mysterieuze kapiteinsfamilie Botje die verder bestaat uit vader Berend en opa Berend. De avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend weet wel beter. Als de stad in de ban raakt van een uitzonderlijk vogelei, is zij ervan overtuigd dat het om een Knoetel Ei gaat, dat alleen uitkomt op een verborgen eiland. Ze besluit de gewaagde tocht naar het eiland zelf te maken. Want voor Berend is niets onmogelijk!

Organisaties met de naam Berend

Feest: Gronings Ontzet

Met Groningens Ontzet of het Gronings Ontzet (ook: Achtentwintigsten en Bommen Berend[1] genoemd) wordt gevierd dat de provincie Groningen en niet alleen Groningen in het rampjaar 1672 het beleg door Bernhard von Galen, bisschop van Münster had doorstaan. Op 17 augustus van dat jaar (28 augustus volgens de gregoriaanse kalender), en na een beleg van amper een maand gaf de bisschop zijn troepen opdracht zich terug te trekken. De bisschop werd (en wordt) in de volksmond Bommen Berend genoemd vanwege het veelvuldige gebruik van door kanonnen afgeschoten bommen, voor die tijd het modernste wapentuig, waarmee aanzienlijke schade werd aangericht binnen de stadsmuren.

Namen die lijken op Berend

Barend

Artikelen over de naam Berend

Hoe spel ik de naam Berend?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • E Edison
 • R Roma
 • E Edison
 • N New York
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • E Eva
 • R Ruben
 • E Eva
 • N Naomi
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • E Echo
 • R Romeo
 • E Echo
 • N November
 • D Delta

Zo spel je Berend met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Berend in braille

b
e
r
e
n
d

Zo sein je Berend in morsecode

— · · ·
·
· — ·
·
— ·
— · ·

Zo sein je Berend met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Berend bekijken?

Top 10 jongensnamen met een B

Top 10 jongensnamen met 6 letters