Daniël Geboortekaartje naam Daniël j2

Betekenis Daniël

Mijn Rechter Is God (van Hebreeuwse Daniyyel)
Meer informatie

Geslacht

Daniël wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Daniël is Hebreeuws

Naamsopbouw

Daniël is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 3 medeklinkers (d, n, l).

Populariteit van de naam Daniël

Daniël is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Daniël tussen 2013 en 2023. De naam Daniël is minder populair geworden.

 • Daniël is 177x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Daniël

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Daniël is een mooie klassieke jongensnaam. Daniël of Daniel is dus een mannelijke voornaam. Daniël is afgeleid van de Hebreeuwse naam Daniyyel, van de elementen din, wat 'rechter' betekent, en 'el, 'God'. De naam Daniel betekent "God is mijn rechter". De bekendste drager van deze naam is de profeet Daniël, die centraal staat in het gelijknamige Bijbelboek Daniël. Het boek Daniël in het Oude Testament beschrijft het leven van de joodse profeet in gevangenschap in Babylon en visioenen van de laatste dagen van de aarde. Dan en Danny zijn veel voorkomende korte vormen van Daniel. Er bestaan alleen al in Nederland veel spellingsvarianten (die allemaal apart meetellen in de aantallen). Zo zijn er de volgende varianten aangemeld bij de Sociale Verzekerings Bank: daniel , Daniel , Dániel , Daniél , Danïel , Danièl , Däniel , Daníel , Daniēl , Daniêl , Dañiel , Dánièl , Dániël , Däniël , Danìël , DaniËl en Daniěl. In de afgelopen eeuwen was Daniël favoriet bij ouders, maar de laatste jaren scoort Daniel beter. Daniël staat al heel lang in de top 10 van alle babynamen die beginnen met D. Daniel is een van de weinige mannelijke namen die zowel klassiek als modern klinkt, sterk maar toch benaderbaar en populair maar niet cliché . Het heeft ook een solide oudtestamentische stamboom. Daniel was in de VS populair in de dagen van Daniel Webster en Daniel Boone, en zijn aantrekkingskracht is internationaal, van Ierland, Spanje tot Israël. Het was de naam van een van de grootste bijbelse helden, met het inspirerende verhaal van de profeet wiens geloof hem beschermde toen hij in een leeuwenkuil werd gegooid. Toch lijkt de naam niet zo plechtig en zwaar als anderen zoals Abraham en Ezechiël. En de bijnamen - Danny en Dan - laten het nog vriendelijker klinken, hoewel, net als bij andere klassiekers, veel moderne ouders ervoor kiezen om de naam volledig te gebruiken. Daniel was onlangs een van de beste Spaanse namen voor jongens. Andere varianten zijn: Dan(n)y, Daan, Daneel, Danyal. Daniël bestaat ook in een vrouwelijke vorm, namelijk Daniëlla (Daniella, Daniela), of Daniëlle (Danielle). Bekende en beroemde mensen met de naam zijn er in overvloed. Daniel DeVito, Daniel Baldwin en Daniel Craig zijn bekende acteurs. Daniel arab Moi was President van Kenia. In Nederland kennen we onder meer Daniël Dekker (DJ), Daniël Lippens (ook DJ), voetballer Daniël de Ridder en Ernst Daniël Smid (zanger). Daniel Coens is een Vlaams politicus. De naam Daniël is ook een favorietje bij schrijvers, regisseurs en script schrijvers. Daniel Deronda is de hoofdpersoon in het literaire werk met dezelfde titel van George Eliot. Daniel Faraday is een personage in de serie 'Lost'.

Beroemdheden met de naam Daniël

Daniël de Ridder
Voetballer

Daniel Robin Frederick de Ridder is een Nederlands voormalig profvoetballer met een Nederlandse vader en een Israëlische moeder. Hij speelde doorgaans op een aanvallende positie. De Ridder kwam dertig keer uit voor Jong Oranje, waarmee hij Europees kampioen werd in 2006 en 2007.

Daniel arap Moi
President

Daniel Toroitich arap Moi (Sacho, 2 september 1924 – Nairobi, 4 februari 2020[1]) was van 1978 tot eind 2002 president van Kenia.

Daniël Dekker
DJ

Daniël Dekker (pseudoniem van Henk Bakhuizen) (Amsterdam, 8 april 1960) is een Nederlands diskjockey.

Dan Roan
Presentator

Daniel Roan, beter bekend als Dan Roan, is de sportredacteur voor BBC News, momenteel in dienst van BBC Sport.

Daniel Radcliffe
Acteur

Daniel Jacob Radcliffe is een Engels acteur. Radcliffe is vooral bekend door zijn hoofdrol in de films rond Harry Potter. Behalve in de Harry-Potterfilms speelde Radcliffe ook mee in de film December Boys en in het theaterstuk Equus in het Londense West End.

Daan Schuurmans
Acteur

Daniël Adrianus Augustinus (Daan) Schuurmans (Rotterdam, 24 januari 1972) is een Nederlands acteur. Naast zijn filmwerkzaamheden speelt Daan Schuurmans ook regelmatig toneel. Hij was onder andere te zien in Closer van Het Nationale Toneel. Later speelde hij voor Het Toneel Speelt, in 2012 was hij bij dit gezelschap te zien als Edmund in King Lear en als Arend in Gijsbrecht van Amstel.

Boeken met de naam Daniël

Daniel Deronda
Auteur: George Eliot

Daniel Deronda is de zevende en laatste roman van de Engelse schrijfster George Eliot. Het boek verscheen in 1876, eerst in acht afleveringen met tussenpozen van een maand en daarna in vier delen. In het eerste hoofdstuk van de roman observeert de hoofdpersoon, Daniel Deronda, in het casino van het fictieve Duitse stadje Leubronn een mooie jonge vrouw die fanatiek aan het roulettespel deelneemt. Ze behaalt een grote winst, die ze vervolgens weer verspeelt. De vrouw, Gwendolen Harleth, merkt hem ook op en vraagt een kennis naar zijn naam...

Daniël en de Leeuwenkuil
Auteur: Katryn Williamson

Daniël en de leeuwen. Kleine kinderen leren door te voelen, te luisteren en te kijken. Dit bijbels boekje over Daniël en de leeuwen heeft dat allemaal in zich. Zo zijn er tabs aan elke pagina, speciaal voor kleine kinderhandjes. Daardoor wordt het lezen van dit boek een waar feestje. Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden.

Muziek met de naam Daniël

Daniël
Artiest: Elton John

Daniel was een hit van Elton John van het album Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player uit 1973. Het door Elton Johns vaste tekstschrijver Bernie Taupin geschreven lied vertelt het verhaal van iemand die zijn broer, Daniel, een veteraan uit de Vietnamoorlog die blind geworden was als gevolg van de oorlogshandelingen, terug ziet keren naar het plaatsje in Texas waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Het lied behaalde een nummer 14 in de Nederlandse top 40.

Films met de naam Daniël

Ser du Månen, Daniel (2019)

De jonge Deense fotojournalist Daniel Rye vertrekt naar Syrië om het dagelijkse leven van de burgers te fotograferen tijdens een politiek conflict. Echter wordt hij ontdekt en gegijzeld door de terreurorganisatie ISIS die in dat gebied de dienst uitmaakt. Samen met verschillende andere buitenlanders waaronder de Amerikaanse journalist James Foley wordt hij maar liefst 398 dagen lang gegijzeld en gemarteld. Zijn familie vecht hard om hem te bevrijden, maar zij worden op alle fronten tegengewerkt. Daniel moet strijden om te overleven in gevangenschap en sluit ondertussen een vriendschap met James.

Namen die lijken op Daniël

  -   Danilo   -   Denzel

Hoe spel ik de naam Daniël?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • N New York
 • I Italia
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • N Naomi
 • I Iris
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • N November
 • I India
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Daniël met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Daniël in braille

d
a
n
i
e
l

Zo sein je Daniël in morsecode

— · ·
· —
— ·
· ·
·
· — · ·

Zo sein je Daniël met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Daniel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 6 letters